Apu

Miten rasvan imeytyminen vaikuttaa ulosteen koostumukseen, Kiminkinen?

Tapani Kiminkinen

KuvatShutterstock

Kysymys:

Näin pätkän Pippa Laukan ohjelmaa. Siinä tutkittiin ulostetta, joka kellui ja sanottiin, ettei rasva ole imeytynyt. Minulla on sama juttu. Onko haittaa? Kärsin kuivasta atooppisesta ihosta, ja kerran joku sairaanhoitaja kysyi, syötkö tarpeeksi rasvaista ruokaa. Vastasin: katso nyt minua, en voi (liikakiloja löytyy). Pitäisikö vaihtaa joku muu ruoka-aine rasvaan? Avokadon syöminen nosti kumpaakin kolesterolia. Hdl 2,3 ja Ldl 3,1.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onpa lukijoilla mieltä ylentäviä teemoja näin joulun alla. Toki on oikein ja kohtuullista, että tärkeistä asioista puhutaan, sillä väestömme lihoo sekä rasvoittuu – miksei sitten ulostekin.

Keskustelin aiheesta ravitsemusasiantuntijani Arja Lyytikäisen kanssa. Kaipa rasvaa saattaa terveelläkin yksilöllä ulosteeseen asti jonkin verran jäädä imeytymättömänä, jos sitä määrättömästi suuhunsa mättää. Täytyy myöntää, ettei ole hirveästi tullut pönttöön aamuriu'ulla vilkaistuksi muuta kuin sen verran, ettei tuo pökäle näytä vetämättä pohjaan painuvan. En ole nähnyt ohjelmaa, mutta kuvittelisin, että Pippa on halunnut oikein olan takaa havainnollistaa epäterveitä ruokailutottumuksia.

Haima on tarpeellinen elin sekin. Paitsi, että se tuottaa insuliinia, se valmistaa ruoansulatusentsyymejä. Haiman eritystehtävä voi sakata esimerkiksi kroonisessa haimatulehduksessa, haimasyövässä, haiman typistysleikkauksen jälkeen, vammoissa, perinnöllisessä haimatulehduksessa, kystisessä fibroosissa, vajaaravitsemuksessa sekä joissakin harvinaisissa tilanteissa, kuten gastrinoomassa ja mahalaukkuun kohdistuvissa leikkauksissa.

Haiman vajaatoiminta johtaa rasvan imeytymishäiriöön, johon kuuluvia oireita ovat ripuli, laihtuminen, aterianjälkeiset vatsakivut ja runsaat pahanhajuiset ulosteet, toteaa Saarijärven oma poika, gastroenterologi Markku Peräaho. Aina on syytä pitää mielessä heikentyneen sokerinsiedon ja sokeritaudin kehittymisen mahdollisuus.

Yleensä taustalla paistattelee liikamitoitetun alkoholin käyttämisen aiheuttama krooninen haimatulehdus, joka kyllä hyökkää silmille, jos vain saa potilaasta luotettavat esitiedot. Ulosteen elastaasimääritys varmentaa diagnoosin. Haimasta suolistoon erittyvä elastaasi 1 poistuu muuttumattomana ulosteeseen, josta se voidaan määrittää. Sen vähentynyt määrä viestii haiman piiputtamisesta. Hoito koostuu kokonaisravitsemuksen suunnittelusta ja tietenkin alkoholin tapauksessa siitä pidättäytymisestä. Reilusti oireilevalla haimaentsyymejä (kauppanimellä Creon) annostellaan suun kautta aterioiden yhteydessä.

Kuten voit vastauksesta päätellä, Sinulla tuskin on haiman vajaatoimintaa. Tuskin kannattaa alkaa ulosteen kellumista sen tarkemmin kytätä. Pääasia on, että sitä tulee, että sitä on reilusti ja mieluiten joka aamu. Se on vatsan toiminnan kultainen standardi.

Sinun ei lyhyestä kysymyksestäsi päätellen tule olla huolestunut mistään kirjoittamastasi. Avokado todentuu osana ruokavaliota erinomaiseksi, sisältäähän se paljon pehmeitä rasvoja mutta myös energiaa. Kohtuuden ilosanoma on tässä sekä liikunnassa erinomainen: kohtuudella liikekin on lääkettä. Hyvänlaatuisen kolesterolisi määrä on muuten tuoreimpien tutkimusten mukaan aivan ihanteellinen. Siispä älä kanna huolta turhista.

Julkaistu: 23.12.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.