Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Onko nuudelien syömisestä haittaa terveydelle? Kuinka usein nuudeleita voi syödä? Apu-klinikka vastaa

Kuvat Adobe Stock
29.1.2023 Apu
Kysymys

Kuinka usein pikanuudeleita voi syödä? Voiko niistä koitua jotain haittaa terveydelle? Onko esimerkiksi riisi-, vehnä-, täysjyvä- ja munanuudelien terveellisyydessä paljon eroja?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Tästä en ole aikaisemmin päässytkään lausumaan mitään. Nuudelit ovat läheistä sukua pastalle. Niitä voidaan valmistaa vehnästä, riisistä tai palkokasveista. Kaupan valikoiman perusteella suosituimpia ovat vehnänuudelit.

Nuudelien terveellisyys riippuu käytetystä viljasta ja osittain myös muista valmistusaineista. Useimmat nuudelit on tehty vähäkuituisesta (valkeasta) vehnästä, ja niihin on lisätty suolaa, aromeja ja melko usein palmuöljyä.

Kuitua näissä valkoisesta vehnästä tehdyissä nuudeleissa ei ole juuri nimeksikään. Suola­pitoisuus on 1 prosentti, joten nuudeleita ei ole tarpeen suolata.

Palmuöljyn määrää ei useinkaan kerrota tuoteselosteessa, mutta ravintosisältöjen perusteella sitä näyttäisi olevan 2 grammaa 100 grammassa valmiita nuudeleita. Palmuöljy on pääosin tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa ja nostaa veren kolesterolipitoisuutta. Sen määrä nuudeliannoksessa on kuitenkin pieni, arviolta 3 grammaa.

En olisi huolissani pienen palmuöljymäärän terveysvaikutuksista, mutta kannattaa muistaa myös palmuöljyn tuotantoon liittyvät eettiset näkökohdat. Suolaa on yhdessä annoksessa 1 gramma. Suolan saantisuositus on 5 grammaa päivässä tai vähemmän.

Valkeiden nuudeleiden haitat ovat muutoin samat kuin valkealla pastalla, valkealla riisillä tai vaalealla vähäkuituisella leivällä. Runsaasti nautittuna tällaisten ”höttöhiilareiden” eli virallisesti raffinoitujen hiilihydraattien on huomattu lisäävän tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin sekä mahdollisesti suolisto­syövän riskiä. Tämä huono vaikutus johtuu siitä, että kuitu ja täysjyväviljan muut ravintoaineet, kuten magnesium, sinkki ja folaatti, jäävät saamatta, kun syö raffinoituja hiilihydraatteja kuitupitoisten ja täysjyväisten sijaan. Höttöhiilarit myös pitävät huonommin nälkää kuin täysjyvä ja ovat siten hieman heikompi vaihtoehto painonhallinnan näkökulmasta.

Kaupan hyllyillä näyttää kuitenkin olevan myös terveellisiä nuudelivaihtoehtoja. Esimerkiksi runsaskuituinen täysjyväriisistä tehty nuudeli olisi hyvä vaihtoehto. Yhdessä annoksessa on kuitua 6 grammaa ja proteiiniakin 9 grammaa – vehnänuudeleissa proteiinia on vain 2 grammaa 100 grammassa. Tällainen täysjyväriisinuudeliannos sisältää kuitua saman määrän kuin kaksi siivua ruisleipää.

Terveellisemmissä nuudeleissa ei myöskään ole palmuöljyä, tai ainakaan en sitä tuoteselosteissa usein huomannut. Nuudeleissa on useita gluteenittomia vaihtoehtoja, jotka sopivat keliaakikoille ja ärtyvästä suolesta kärsiville. Käytännössä tällaiset nuudelit on tehty lähes aina riisistä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehd
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt