Aiheuttaako lihavuus aina sairauksia vai voiko ylipainoinen olla täysin terve? Lihavuustutkija, professori Pertti Mustajoki vastaa
Ylipaino ja terveys
Aiheuttaako lihavuus aina sairauksia vai voiko ylipainoinen olla täysin terve? Lihavuustutkija, professori Pertti Mustajoki vastaa
Välillä kuulee väitteen, ettei ylipainoinen voi olla täysin terve. Onko näin?
1Kommenttia
Julkaistu 26.1.2023
Apu Terveys

Tarua

Terveen painon yläraja on painoindeksi 25. Tutkimusten perusteella sairauksia ilmaantuu enemmän, kun painoindeksi on tätä suurempi. Yksilöllisiä eroja on silti paljon. Jos naisella ylikilot kertyvät lantiolle ja reisiin, siitä ei ole haittaa. Tällainen ihonalainen rasvakudos on terveellistä eikä häiritse aineenvaihduntaa, vaikka painoindeksi olisi 28. Jotkut ”alavartalolihavat” voivat jopa olla terveempiä kuin tervepainoiset.

Myös liikunnan määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon ylipainosta koituu haittaa. Säännöllinen liikunta, esimerkiksi reipas kävely, vähentää haitallista vatsaontelorasvaa, vaikka paino ei laskisi.

Jos kilot kertyvät vyötärölle, ne ovat aina terveydelle haitallisia. Ei ole väliä, onko ylikilot hankittu syömällä roskaruokaa vai liian isoja annoksia terveellisempää ruokaa. Perimä sanelee pitkälti, mihin kohtaa kehoa rasvaa kertyy. Miehillä keskivartalo­lihavuus on tavallisempaa kuin naisilla, koska naissukuhormoni suojaa rasvan kertymiseltä vatsaonteloon. Tilannne muuttuu vaihdevuosissa.

Vatsaontelorasvan aiheuttamat terveyshaitat eivät ilmaannu heti, vaan ajan myötä. Siksi hiljattain lihonut voi olla aivan terve, mutta 10–15 vuoden päästä tilanne on yleensä toinen. Jos painoindeksi on ollut pitkään yli 30, verensokeri-, kolesteroli- ja verenpainearvot ovat harvoin normaalit, tai lihavuus on aiheuttanut muuta haittaa.

Totta

Jos ylikilot kertyvät keskivartaloon, valtaosa liikarasvasta on vatsaontelon sisällä. Vatsaontelorasva häiritsee aineenvaihduntaa ja maksan toimintaa. Tämä lisää riskiä yli 30 sairauteen, kuten verenpaine- ja sepel­valtimotautiin, aivoveren­kiertohäiriöihin, eteisvärinään, useisiin syöpiin sekä etenkin tyypin 2 diabetekseen. Jos painoindeksi on yli 30, diabetesriski on 10 kertaa suurempi kuin normaalipainoisella.

Keskivartalolihavuus voidaan todeta yksinkertaisesti mittaamalla vyötärönympärys. Naisilla keski­vartalolihavuuden yläraja on 90 cm ja miehillä 100 cm. Mitä enemmän mitat ylittyvät, sitä enemmän sairauksien vaara kasvaa. Keskivartalo­lihavuuden aiheuttamia haittoja voi selvittää verikokeilla. Esimerkiksi verensokerin nousu viestii diabeteksesta ja maksa-arvojen nousu rasvamaksasta. Keskivartalolihavista 80 prosentilla on rasvamaksa.

Ainut keino vaikuttaa tehokkaasti ylipainon terveyshaittoihin on pudottaa painoa. Laihduttamisen aikana rasvakudos vähenee enemmän vatsaontelon sisältä kuin ihon alta, vaikka kiloja katoaisi vain pari kuukaudessa. Maltillinen laihduttaminen on sallittua iäkkäillekin, jos siihen on terveyssyistä tarvetta. Rajuja laihdutuskuureja ei suositella, ja yli 65-vuotiailla terveen painon yläraja on painoindeksi 28. Korkeampi raja suojaa ikäihmistä aliravitsemukselta, lihaskadolta ja osteoporoosilta.

Asiantuntija: lihavuustutkija, professori Pertti Mustajoki

Fakta

Suurin osa suomalaisista on ylipainoisia, ja yli miljoonan painoindeksi on yli 30. Lihavuudesta johtuvien sairauksien yleistyminen laskee keskimääräisen eliniän ennustetta. Lasku on jo alkanut.

1 kommentti