
Nuku pitkään ja vaali REM-unta – Eläimillä REM-unen puute vähentää seksuaalisuutta ja häiritsee pelkomuistojen käsittelyä
Aikuisen unesta noin viidesosa on REM-unta. Aivot ovat silloin lähes yhtä aktiiviset kuin valveilla.
Nuku lisää hyvää REM-unta
Syvästä unesta puhutaan paljon, mutta unen kaikki vaiheet ovat tärkeitä. Jos REM- eli vilkeuni jää vähiin, aivot tuottavat sitä seuraavina öinä enemmän. Sen vaikutuksia ei täysin tunneta, mutta esimerkiksi koe-eläinten aggressiivisuus, kielteiset tunteet ja kipuherkkyys lisääntyvät, jos niiden REM-unta häiritään. Vilkeunen puute myös vähentää koe-eläinten seksuaalisutta ja häiritsee pelkomuistojen käsittelyä. Ihmisillä REM-uni kärsii usein unettomuuden ja monien psykiatristen häiriöiden vuoksi.
Aikuisen unesta noin viidesosa on REM-unta, ja suurin osa unista nähdään sen aikana. Aivot ovat silloin lähes yhtä aktiiviset kuin valveilla. Silmät saattavat liikkua, mutta muut lihakset ovat rentoina. REM-unta on eniten aamuyöllä ja aamulla, joten sitä voi edistää nukkumalla riittävän pitkään. Unta ei siis kannata katkaista liian aikaisin, ellei ole ihan pakko.
Lähde: jaksaparemmin.fi
Mättöruoka käy silmille
Paljon valmisruokia, virvoitusjuomia ja muita pitkälle prosessoituja elintarvikkeita käyttävät saattavat sairastua muita useammin iän myötä yleistyviin silmäsairauksiin. Tämä tuli ilmi tutkimuksessa, joka perustuu lähes 160 000 britin seurantatietoihin.
Tulosten perusteella runsaasti pitkälle prosessoitua ruokaa syövät sairastuvat silmänpohjan ikärappeumaan tai glaukoomaan 30 prosenttia ja kaihiin 10 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden ruokavalioon kuuluu vain vähän tällaista ruokaa. Sairastumisriskit myös kasvavat tasaisesti sitä mukaa, mitä enemmän pitkälle prosessoitua ruokaa syö.
Pelkkä teollinen käsittely ei tee ruoasta epäterveellistä, mutta pitkälle prosessoitu ruoka, kuten makkarat, karkit ja leivonnaiset, sisältää usein paljon suolaa, sokeria ja kovaa rasvaa, mutta vähänlaisesti ravintokuituja.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim / European Journal of Nutrition.