Apu

Päivän Apu 22.4.2019: Koirien jalostus ja hoito muuttuvat yhä tieteellisemmiksi


Geeni- ja aineenvaihduntatutkimuksista voi pian tulla arkea koirillekin. Sen myötä ymmärrys esimerkiksi aroista koirista voi parantua.
Kuvat Fotolia

Geenitutkimus alkaa hiljalleen siirtyä koirienkin osalta kaupallisille markkinoille. Geeneistä voidaan määritellä paljon. Esimerkiksi arkuuden arvioidaan johtuvan puoliksi geeneistä, puoliksi esimerkiksi sosiaalistamisen puutteista.

– Rotujen välillä on jopa 50-kertaiset erot arkuuden suhteen, koirien geenitutkimusta Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa johtava professori Hannes Lohi kertoo.

Koirien terveydenhuolto mullistuu: ennaltaehkäisevät testit ovat pian kaikkien ulottuvilla

Koiran arkuus aiheuttaa ongelmia yhä useammassa perheessä. Aralle koiralle vaikkapa uusivuosi voi olla todella rankka, minkä lisäksi pelkäävä koira voi olla aggressiivinen. Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta on julkaissut tutkimustuloksen, joka kiinnostaa varmasti arkojen koirien omistajia.

Arka koira eroaa aineenvaihdunnaltaan muista koirista – läpimurto suomalaisessa tutkimuksessa

Sytostaateilla ja tekonivelillä hoidetaan myös lemmikkejä, aivan kuten niiden omistajia. Elinsiirtoja eläimille ei Suomessa vielä tehdä, mutta Yhdysvalloissa kyllä.

– Teknologia ja elinten hylkimiseen liittyvät asiat olisivat hallittavis

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

sa, mutta sellaisia traumapotilaita, joilta elimiä voitaisiin siirtää, on hyvin vähän. Toki toisen munuaisen luovuttaminen sukulaiskoiralle voisi olla mahdollista, sillä terve eläin tulee toimeen yhdellä munuaisella kuten ihminenkin, sanoo ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Pauli Keränen Yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Samat taudit, samat hoidot

Heidi Kellokoski-Kiiskinen kehitti vuosi sitten ensimmäisen hevosten terveydenhoitoon suunnitellun mobiilisovelluksen. Nyt keväällä 2019 on vuorossa sovellus koirille.

Koiran terveystiedot saa pian kännykkään – suomalaiskeksintö

Koiraa hankkiessa kannattaa tarkkaan miettiä, miten pitkään lemmikki joutuu päivisin olemaan yksin. Ruotsissa koira ei saa olla yksin yli kuusi tuntia. Helsingissä on jo muutamia koirien päiväkoteja, joihin koiran voi päiväksi viedä hoitoon.

Koirien päiväkodissa ulkoillaan, leikitään ja levätään

Koirille tarjotaan yhä enemmän harrastusmahdollisuuksia. Myös koirien terveydenhuoltoon ja hyvinvointiin panostetaan entistä enemmän.

Koirauimaloista -tanssiin ja pallojumppaan – koiraharrastuksia syntyy kuin sieniä sateella

Julkaistu: 22.4.2019