Apu

Koirien terveydenhuolto mullistuu: ennaltaehkäisevät testit ovat pian kaikkien ulottuvilla

Hannes Lohen tutkimusryhmä on tutkinut koirien geeniperimää ja aineenvaihduntaa jo vuosien ajan.
Kuvat Fotolia

Koiran ja ihmisen geeneistä noin 95 prosenttia on samoja eikä ole yllätys, että myös niiden sairauksissa on yhtäläisyyksiä. Yhdysvaltalaistutkimus löysi viime vuonna geenissä DVL2 sijaitsevan virheen, joka johti englannin- ja ranskanbulldoggien sekä bostoninterriereiden tyypillisiin ulkonäköpiirteisiin, kuten leveään otsaan ja lyhytkalloisuuteen. Saman geeniperheen virheet aiheuttavat ihmisillä Robinow-syndroomaa. Kyseinen kehityshäiriö muistuttaa mainittujen koirarotujen epämuodostumia.

Koirien geenitutkimusta Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa johtava professori Hannes Lohi on heittänyt ilmoille kysymyksen, miten eläinsuojelulaki suhtautuu tähän tietoon. Onko jatkossa enää hyväksyttyä yhdistää kahden kehitysvammaisen koiran geenejä jalostustarkoituksessa, kun lopputulos aiheuttaa koirille muun muassa hengenahdistusta?

Geenitesteistä osa pentupaketteja?

Geenitutkimus alkaa hiljalleen siirtyä koirienkin osalta kaupallisille markkinoille. Hannes Lohi uskoo, että koirien geenitesteistä tulee vielä osa pentupaketteja. Omistajat ovat yhä enenevässä määrin valmiita maksamaan vaikkapa ongelmien ennaltaehkäisystä, ja geenikartoitus voi paljastaa riskin sairastua tiettyihin sairauksiin.

Geeneistä voidaan määritellä paljon. Esimerkiksi arkuuden arvioidaan johtuvan puoliksi geeneistä, puoliksi esimerkiksi sosiaalistamisen puutteista.

– Rotujen välillä on jopa 50-kertaiset erot arkuuden suhteen, Lohi kertoo.

Yhä tarkemmat aineenvaihduntatestit taas voivat määrittää vaikka eri rasvahappojen suhdetta veressä.

– Chihuahuan ja tanskandogin veriprofiilit ovat esimerkiksi aivan erilaiset, mutta diagnostiikassa käytetään samoja ”koirakohtaisia” viitearvoja molemmille roduille. Ilman rotukohtaisia viitearvoja herää kysymys, jääkö sairauksia diagnosoimatta. Niille saatetaan myös syöttää samaa ruokaa – entäpä jos niiden ruuat optimoitaisiin, voisivatko ne paremmin, Lohi pohtii.

Verikokeet auttavat myös löytämään erityiskäytöksen, kuten eroahdistuksen tai pakko-oireiden, taustalla mahdollisesti olevan sairauden tai vaikka liikunnan puutteen. Lohen mukaan kyseinen koirien aineenvaihduntatesti PetMeta tulee markkinoille muutaman viikon kuluttua.

– Sillä voi katsoa kerralla jopa 120 veriarvoa kun nykyisin tehdään vain yksittäisiä tai muutamia testejä kerralla. Testi mittaa aineenvaihduntatuotteita eri molekyyliryhmistä (kuten rasvat, rasvahapot, aminohapot, sokerit, ketonit, tulehdusmarkkeri) ja antaa tarkan ja kokonaisvaltaisen kuvan eläimen fysiologiasta tai terveydentilasta, Lohi kertoo.

Lohen mukaan esimerkiksi vuosittainen kattava verikoe saattaisi paljastaa muuttuneita arvoja, joihin voisi sitten puuttua hyvissä ajoin ennen kuin on jo myöhäistä. Nykyisillä yksittäistesteillä tällainen ei ole mielekästä ja mahdollista.

Jatkossa etäeläinpalveluita

Kun digitaalisuus parhaillaan mullistaa koko kentää, tulevaisuudessa on mahdollista saada jopa reaaliaikaista tietoa siitä, mitä koiralle kuuluu. Hannes Lohen ja epidemiologi-eläinlääkäri Lauran Laakson kehittämä Petsofi kehittää digitaalisia terveyspalveluja ja esimerkiksi Lohen tutkimusryhmän koirien persoonallisuus- ja käyttäytymiskyselyt toimivat Petsofin interaktiivisen teknologian avulla.

Tutkimukseen osallistuja saa välittömästi raportin omasta koirastaan ja teknologia mahdollistaa tiiviimmän yhteydenpidon omistajan kanssa sekä tiedon pitkäaikaisen keräämisen ja yhdistämisen eri lähteistä, esimerkiksi etäeläinlääkäripalvelun kautta. Ajantasainen tieto tehostaa Lohen mukaan tutkimuksia ja edistää eläinten hyvinvoinnin kehittämistä.

Lähteenä käytetty Toimialatrendi: Dog Boomers -tapahtumassa 9.4.2019 käytyä paneelikeskustelua, jossa asiantuntijoina olivat Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professori ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ryhmänjohtaja Hannes Lohi, OneMind Dogsin perustajiin lukeutuva Noora Keskievari ja Musti Group Nordicin Head of Category and Sourcing Annika Lundström.

Lisätietoa PetMeta-testistä löydät täältä.

Täältä löydät puolestaan viimeisintä tietoa koirien geenikartoituksen tuloksista.

Julkaistu: 22.4.2019
Kommentoi »