
Vitsi voi muuttua todeksi, sen eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen sai tuta. Hän tuli Kittilään sijaistamaan kollegaansa ja sai poromiehiltä lempinimen ”porolääkäri”, koska hän hoiti joka vuosi pari kuukautta näiden poroja.
Viimeisenä työiltanaan porolääkäri kohtasi Anssi Kiiskisen, poromiehen, jonka suku on harjoittanut perinteistä ammattia jo usean sukupolven ajan. Tapaaminen oli mullistava. Pariskunta ollut yhdessä jo toistakymmentä vuotta. Koti on Vuostimon kylällä 1800-luvulla perustetulla manttaalitilalla.
Heidi opiskeli ammattiinsa Budapestissa. Sekin oli enne, sillä tie vei opiskelujen jälkeen maailmalle, työharjoitteluun Keniaan, Yhdysvaltoihina ja Tšekkiin. Hevoseläinlääkärin jatko-opintoja Heidi on suorittanut kansainvälisissä koulutuksissa koko uransa ajan.
Valmistumisen jälkeen Heidin uran kansainvälisiin vaiheisiin kuuluu jäsenyys muun muassa eurooppalaisten hevoseläinlääkäreiden kattojärjestön hallituksessa. Heidi esitelmöi usein maailmalla.
– Tein urani alussa myös pieneläinpraktiikkaa, mutta hevoset ovat olleet työni pääkohde ja intohimoni. Kilparatsastin nuorempana, joten innostus juontaa jo sieltä.
Sovelluksella seurataan terveystietoja
Heidi ei ainoastaan hoida hevosia, vaan hän lanseerasi vuosi sitten digitaalisen Paulus-mobiilisovelluksen. Se sai nimensä hänen seitsemänvuotiaasta, tarmokkaasta jackrussellinterrieristään Pauluksesta, ”pätevästä klinikkakoirasta”. Paulus kulkee usein emäntänsä mukana töissä.
Tänä keväänä Heidi ja hänen yhteistyökumppaninsa tuovat markkinoille koirien terveystietojen seurantaan suunnitellun sovelluksen. Myöhemmin sovelluksella voi seurata myös kissojen terveystietoja.
Sovellus on ensimmäinen hevosten terveydenhoitoon ja lääkekirjanpitoon suunniteltu mobiilisovellus Euroopassa. Sen avulla hevosten omistajat voivat keskittää kaikki hevosiin liittyvät terveystiedot.
– Paulus-sovelluksen ytimenä on se, että hevosen omistaja kykenee huolehtimaan eläimestä oikein ja että pakollinen lääkekirjanpito on kunnossa. Omistaja on sen ansiosta kartalla rokotuksista ja painonseurannasta. Hevosten ylipaino on iso ongelma!
Sovelluksen voi ladata kännykkään App Storesta tai Google Playsta, ja se maksaa vähän yli kolme euroa kuussa. Sitä voi kokeilla maksutta kaksi viikkoa.
Suurimmat markkinat Euroopassa
Sovellus toimii toistaiseksi vasta Suomessa, vaikka se on jo koodattu englanniksi.
– Pitkän suunnittelun ja kehittelytyön jälkeen Paulus-sovellus oli valmis testikäyttöön. Kokeilujaksolle otettiin mukaan useita kymmeniä hevosenomistajia ravi- ja ratsupuolelta, sekä ammattilaisia että harrastajia. Myös Ylä-Savon ammattiopisto oli mukana Pauluksen testauksessa ja suunnittelussa.
Suurimmat markkinat sovellukselle on Euroopassa, USA:han sitä ei markkinoida.