Apu

Koirien päiväkodissa ulkoillaan, leikitään ja levätään

Koirien päiväkodissa ulkoillaan, leikitään ja levätään
Koiraa hankkiessa kannattaa tarkkaan miettiä, miten pitkään lemmikki joutuu päivisin olemaan yksin. Ruotsissa koira ei saa olla yksin yli kuusi tuntia. Helsingissä on jo muutamia koirien päiväkoteja, joihin koiran voi päiväksi viedä hoitoon. Kuonola on yksi niistä.
Julkaistu: 4.4.2019

Iloinen haukku jo kertoo missä ollaan – ei ainakaan lasten päiväkodissa, vaan Kuonolassa! Se on viime syyskuussa Helsingin Lauttasaareen perustettu koirien päiväkoti, jossa hoidetaan kaikenkarvaisia ja -näköisiä kuonolaisia – lemmikkejä, jotka muuten joutuisivat olemaan yksin kotona omistajien työpäivän aikana.

Kuonolassa hoidetaan ja ulkoilutetaan koiria ja seurustellaan niiden kanssa. Länsiväylän kupeessa sijaitsevaan päiväkotiin on helppo tulla autolla ja metropysäkiltä on sinne lyhyt matka.

Helppo tavoitettavuus olikin Kuonolan perustajan, toimitusjohtaja Suvi Liukun yksi päämäärä, kun hän aloitti päiväkodin toiminnan.

– Kiersin etsimässä tiloja ja ajatukseni oli, ettei koiran omistajan tarvitse ajella korttelia ympäri etsiessään parkkipaikkaa. Toiminnan tärkeimmät periaatteet ovat sellaiset, että haluamme parantaa päivisin yksin olevien koirien elämänlaatua ja samalla helpottaa omistajien arkea. Useimmat työssäkäyvien koirat ovat päivisin yksin kahdeksan tuntia ja jopa yli sen. Se ei ole mukavaa koiralle eikä koiran omistajalle.

Ohessa spa-hoitola

Kuonolassa hoidettavilla koirilla ja niiden hoitajille on hulppeat tilat. Reilut 300 neliön suuruinen tila on jaettu kahteen osaan. Puolet on päiväkodin käytössä, puolet koirien spa-hoitolalla, jossa on mahdollista muun muassa trimmauttaa koira, leikkauttaa niiden kynnet, hoitaa tassut ja pesettää koira.

Vastaanotossa on pieni kauppa, jossa myydään ekologisesti tuotettuja koirien tarvikkeita.

– Jos koiran omistajalla on aikaa, hän voi viivähtää vastaanotossamme, juoda kupin kahvia ja lukea päivän lehdet. Hoitosuunnitelma tehdään aina yhdessä omistajan kanssa.

Vastaanotossa on lasiseinä, jonka takana koirien trimmaajat tekevät työtään.

– Kun vein aikoinaan perheemme koiran trimmattavaksi, hoitopaikka sijaitsi vaikean matkan päässä, eikä koiran trimmaamista saanut koskaan jäädä odottamaan paikan päälle. Kuonolaan on helppo tulla ja toiminta on avointa ja näkyvää, Suvi Liukku kertoo.

Seuraa, rapsutuksia ja lenkkejä ulkona

Kuonolan perustamistarina liittyy kiinteästi Suvi Liukun perheen koiraan, lagottonarttuun eli italian vesikoira Marttaan. Suvi Liukulla oli takanaan ura juristina, ja hän alkoi miettiä yrittäjyyttä.

– Suvussani on paljon yrittäjyyttä ja pohdin millaisen yrityksen haluaisin perustaa. Arki kahden pojan perheessä, jossa vielä oli koira, alkoi olla liian kiireistä. Lopetin työni juristina ja perustin Kuonolan syyskuussa 2018. Marttaa meillä ei enää silloin ollut, se kuoli vuonna 2017.

Perheessä ei ole vielä uutta koiraa, sillä toistaiseksi Kuonolan hoidokit ovat riittäneet.

– Martta oli pitkät arkipäivät yksin kotona. Aina kotiin tullessamme kohtasimme Martan katseen, joka tuntui kysyvän, että miksi jätit minut taas koko päiväksi yksin? Olisin halunnut seuraa, rapsutuksia, huolenpitoa ja raikasta ulkoilmaa!

Marttaa auttoi onneksi mukava naapurintyttö, joka ainoana vastasi perheen ilmoitukseen saada koiralle arkipäiviksi seuraa ja ulkoiluttajaa.

Suvi Liukku sanoo, että riippuu koirasta ja koirarodusta, miten kauan lemmikki voi olla itsekseen.

– Minusta kahdeksan tuntiakin on pitkä aika!

Koirilla oma kotipesä

Kuonolassa kukaan ei ole yksin, mutta jokaisella koiralla on myös oma kotipesä. Kaksi vakituista hoitajaa leikittää koiria niiden yhteisessä leikkitilassa.

– Leikkimisessäkin pitää olla hyvä henki, ja jos koiralla sattuu olemaan huono päivä, ei sen tarvitse osallistua leikkimiseen. Kaikki osallistuvat tietenkin ulkoiluun, joka tapahtuu Lauttasaaren merenrannoilla.

Koirien päivä ei täyty vain liikkumisesta, ruokailusta ja leikkimisestä, vaan niillä on myös hiljainen hetki keskellä päivää. Se kestää omassa kotipesässä kahdestatoista kahteen, sillä koirat tarvitsevat päivittäin lepoa aivan kuten pikkulapset.

Asiakaskuntaa riittää

Ruotsissa, eritoten Tukholmassa on useita koirien päiväkoteja, ja sikäläinen laki on, ettei koiraa saisi pitää yksin kuutta tuntia pidempään.

Suvi Liukku uskoo, että Suomessa tullaan tässäkin asiassa jälkijunassa, ja koirien päivähoitopaikat yleistyvät. Pääkaupunkiseudulla niitä on toistaiseksi vasta muutama.

–Asiakaskuntaa taatusti riittää, sillä koiria on Suomessa niin paljon. Kuonolassa on viisitoista asiakaspaikkaa. Toistaiseksi koiria on ollut hoidossa 10–12, ja määrä kasvaa koko ajan.

Lisätietoja www.kuonola.fi

1 kommentti