
Päärynän kuitu pitää suoliston tyytyväisenä – Hedelmä kannattaa syödä kuorineen
Isokokoinen päärynä täyttää noin kolmanneksen naisten ja vajaan neljänneksen miesten päivittäisestä kuidun saantisuosituksesta.
On ehkä hieman liioiteltua väittää, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Sen sijaan on aika varmaa, että päärynä päivässä lisää suoliston hyvinvointia. Hedelmä sisältää huomattavan paljon ravintokuitua, joka edistää ruoansulatusta ja suolen säännöllistä toimintaa. Päärynöissä on sekä liukenematonta että liukoista kuitua, kuten kylläisyyden tunnetta lisäävää pektiiniä.
Suuresta päärynästä saa jopa 8 grammaa kuitua, joka kattaa noin kolmanneksen naisten ja vajaan neljänneksen miesten päivittäisestä kuidun saantisuosituksesta. Herkkävatsaisille päärynä voi kuitenkin aiheuttaa suolisto-oireita, sillä se sisältää paksusuolessa käyviä fodmap-hiilihydraatteja.
Päärynässä on myös jonkin verran muun muassa C-, A- ja K-vitamiineja sekä folaattia, josta suomalaisilla on usein puutetta. Lisäksi hedelmä sisältää sydämelle tärkeää kaliumia ja terveydelle hyödyllisiä polyfenolisia yhdisteitä. Punakuoriset päärynät saavat värinsä antosyaaneista. Vihreissä on luteiinia ja zeaksantiinia, jotka ovat tärkeitä näkökyvylle.
Näitä yhdisteitä on pakkautunut päärynän kuoreen jopa kuusi kertaa enemmän kuin hedelmälihaan. Kuori on myös erittäin kuitupitoinen. Ruokaviraston mukaan hedelmien kuorissa ei ole haitallisia määriä torjunta-ainejäämiä, joten päärynöille riittää pesu ja ne kannattaa syödä kuorineen.
Maku paranee kypsytyksessä
Päärynät poimitaan raakoina, sillä niiden maku paranee ja makeus lisääntyy kypsytyksen aikana. Kaupoissa myydään yleensä hiukan raakoja päärynöitä, mutta hedelmät kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Kypsä päärynä tuntuu pehmeältä, kun sitä painaa. Kuoren väristä ei voi päätellä kypsyyttä, sillä se vaihtelee vihreästä keltaiseen, punaiseen ja ruskeaan. Parhaiten päärynät säilyvät jääkaapissa 1–2 asteessa. Päärynät tuottavat runsaasti etyleeniä, joten niitä ei pidä säilyttää esimerkiksi sitrushedelmien, perunoiden tai kaalien läheisyydessä.
Sopii myös lämpimiin ruokiin
Päärynä kestää kuumennusta ja sopii hyvin esimerkiksi kanan tai porsaanlihan kaveriksi. Hedelmä maistuu myös juustotarjottimella, mutta sen leikkuupinta tummuu helposti. päärynäviipaleet pysyvät kauniimpina, kun niiden päälle pirskottelee sitruunamehua.
Lähteet: kasvikset.fi, fineli.fi, satokausi.fi, ruokavirasto.fi, terveyskirjasto.fi ja healthline.com.
