Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveellinen herkku

Mustikalla on superruoan maine – Näitä konkreettisia terveysvaikutuksia sen syömisellä on

Mustikka on jokaiselle suomalaiselle tuttu herkku, mutta siinä on muutakin syötävää kuin pelkät marjat.

14.7.2025 Apu Terveys

Monen lapsuuskokemuksiin kuuluvat ämpärisulkeiset mustikkametsässä. Muistot poimintareissuista nostavat toisilla hymyn huulille, kun taas osa saa lähinnä inhonväristyksiä. Himopoimijat viihtyvät mättäillä päiväkausia, ja toisilla selkä särkee jo metsän reunan häämöttäessä. Poimuri helpottaa mustikoiden keruuta, mutta se myös lisää roskien määrää marjojen joukossa. Mustikkasato kypsyy heinäkuun loppupuolella, ja marjoja voi poimia syyskuun alkuun asti. Satoa heikentävät kukinnan aikaiset yöpakkaset. Kuivuus taas jättää marjat pieniksi. Myös mustikan lehtiä voi syödä. Ne sopivat salaattiin tai yrttiteen aineksiksi.

Superruokaa

Mustikka on superruoan maineessa. Kuitupitoinen metsämarja sisältää muun muassa E- ja K-vitamiineja sekä jonkin verran C-vitamiinia, mutta sen terveysvaikutukset perustuvat ennen kaikkea polyfenoliyhdisteisiin. Mustikka on täynnä flavonoideihin kuuluvia antosyaaneja, jotka antavat marjoille tunnusomaisen syvän purppuraisen värin – ja sotkevat sormet syödessä.

Antosyaanit toimivat elimistössä antioksidantteina, eli ne suojaavat soluja niin sanottujen vapaiden radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Ne muun muassa laskevat verenpainetta, vähentävät kehon matala-asteista tulehdusta ja parantavat insuliiniresistenssiä. Tämän ansiosta mustikoiden syöminen voi vähentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen sekä tiettyjen syöpien riskiä. Mustikoilla voi olla myönteisiä vaikutuksia myös aivojen ja silmien terveyteen sekä ruoansulatukseen.

Metsästä parempi

Metsämustikka sisältää antosyaaneja 3–5 kertaa enemmän kuin pensasmustikka ja peittoaa tällä tavoin viljellyn serkkunsa. Muutoin pensasmustikan ravintosisältö on lähes sama kuin metsämustikalla, eli sekin on hyvin terveellinen lisä ruokavalioon. Moni pitää pensasmustikoista niiden kiinteän rakenteen ja tahraamattomuuden vuoksi. Pensasmustikkaa voi viljellä kotipuutarhassa myös Suomessa.

Suomen metsät tuottavat hyvänä satovuonna yli 300 miljoonaa kiloa mustikkaa, mutta huonona vuonna määrä jää alle kolmasosaan siitä. Parhaimmillaan yhdeltä hehtaarilta voi kerätä yli 30 kiloa marjoja. Noin kymmenesosa mustikkasadosta päätyy ihmisravinnoksi.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt