Mondo testasi uuden risteilylaivan: Tällainen on Vikingin ja Siljan kilpailija Ruotsin-matkoille
Uutta laivoilla
Mondo testasi uuden risteilylaivan: Tällainen on Vikingin ja Siljan kilpailija Ruotsin-matkoille
Finnlines-yhtiön uudet, isot alukset seilaavat Naantalista Ruotsin Kapellskäriin. Mondo lähti risteilylle ja ilahtui monista asioista laivalla.
8.11.2023
 | Päivitetty 15.11.2023
 |
Mondo

Reissun alku ei ole kaikkein nopein ja mutkattomin. Jos haluaa nousta uuteen Finnsirius-laivaan ilman autoa, lähtöä odotellaan Naantalin satamassa kalseassa aulatilassa. Sieltä on matkustajille bussikuljetus alukseen, mutta kun tulijoita on vähän, kuljetuksia on vain yksi.

Laivaan päästessä mieliala muuttuu. Onpa täällä kivan näköistä! Kaikki on uudenuutta, ja sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kiven suunnittelemat tilat tuntuvat käytännöllisen fiksuilta.

Finnsiriuksella on mukavia oleskelutiloja, niin kaikille avoimia kuin kuvan lisämaksullinen Stellar Lounge.

Finnlines-yhtiö tunnetaan Suomessa etenkin rahtikuljetuksista ja Helsinki–Travemünde-reitistä, jolla pääsee autolautalla leppoisasti Saksaan. Nyt yhtiö on hankkinut kaksi uutta, kookasta alusta Naantali–Kapellskär-reitille ja haluaa houkutella niille rekkakuljetusten ohessa risteilymatkailijoita. Finnsirius-paatti aloitti liikennöinnin Ahvenanmaan kautta Ruotsiin syyskuussa, ja sen sisaralus Finncanopus tulee reitille tammikuussa.

Matkalla Naantalista Ahvenanmaan kautta Ruotsin Kapellskäriin nautitaan rauhallisista merimaisemista, välillä saariston näkymistä.

Mondo testasi Finnsiriuksen matkaa marraskuussa, ja moni asia laivalla todella ilahduttaa. Hytit ovat mukavia ja niiden kalusteet tuntuvat laadukkailta, niin pienimmässä sisähytissä kuin korkeampien luokkien avarissa tiloissa isoine ikkunoineen.

Myös lemmikkimatkailijat on huomioitu osassa hyteistä, yhdessä kahvilatilassa ja ulkoilukannella. Tällä reitillä Ruotsiin kulkeekin paljon karavaanareita, joilla on usein mukana koira.

Hyttejä löytyy monessa eri luokassa, ja osan niistä sisustuksessa on käytetty saaristokartan kuvaa.

Erilaisia ravintoloita ja baareja riittää. Finnlinesin laivat eivät tarjoa yökerhohumua show-ohjelmineen, ja ne sopivat parhaiten rauhallista risteilyä, mukavia hyttejä ja ruokailua arvostaville matkailijoille. Cargo-ravintolan buffet-ruuat ovat maukkaita; lähipöydässä istuneen pariskunnan rouva jopa huokasi ääneen, että näin hyvää buffet-pöytää ei ole muualla tullut vastaan. Todennäköisesti kokemukseen vaikuttivat alkuruokien mainiot merenelävät.

Laivan Fisherman´s Bistrossa yhdistyvät ravintola, baari ja kahvila avarilla näkymillä.

Fine dining -ravintola Micke´sin annoksia on suunnitellut Henri Alén ja niille sopivia viiniehdotuksia sommelier Samuil Angelov. Illallinen Micke´sissä maistui kyllä ja viinit olivat selkeästi tasokkaita, mutta Mondon testireissaajalle juomaehdotukset tuntuivat aika happamilta ja jälkiruokaviini peitti herkullisen valkosuklaamousse-passionsorbetti-jälkkärin maun tyystin.

Aamiaiselle löytyy monia vaihtoehtoja, Cargon runsaan buffetin ja Micke´sin premium-aamiaisen lisäksi vaikka kahvila-ravintola Fisherman´s Bistrosta. Lisämaksusta laivalla on käytössä myös avaran oloinen Stellar Lounge, jossa voi nauttia juomista ja pikkupurtavista. Ostoksille laivassa on oma kauppansa, josta löytyy hyvät mutta muita Ruotsin-laivoja pienemmät valikoimat juomia, makeisia, kosmetiikkaa ja vaatteita.

Yksi Finnsiriuksen sauna-spa-osaston porealtaista on ulkokannella: lämpimässä altaassa on hauska nautiskella kylmälläkin säällä, ja se pyritään pitämään käytössä vuoden ympäri.

Mukavuutta tuo spa-sauna-osasto (2 tuntia aikuiselta 25 euroa). Osaston pari saunaa ja useat pienet porealtaat näköaloineen ovat miellyttäviä. Laivalle lasketaan mahtuvan enimmillään 1 100 matkustajaa, ja suosituimpana kesäsesonkina saunaosasto pukeutumistiloineen saatetaan myydä loppuun.

Itämeren-laivoilla henkilökunta on yleensä rennon ystävällistä, niin Finnsiriuksellakin: hyväntuulista, osaavaa väkeä.

Lux-luokan hyteistä avautuvat upeat merimaisemat, ja niissä on makuutilan lisäksi samankokoinen oleskelutila televisioineen ja muine varusteineen.

Kapellskär ei ole kaikkein käytännöllisin satama ajatellen mahdollista jatkomatkaa Ruotsissa, jollei matkailija liiku autolla. Sieltä pääsee kyllä julkisilla Tukholmaankin, mutta matka vie helposti 1,5–2 tuntia. Finnsiriuksen aikataulutkaan eivät ole kaikilta osin sulavat risteilymatkailijaa ajatellen. Esimerkiksi Naantaliin palatessa aamiaiselle pitää laivassa pönkiä jo aamukuuden tienoossa, koska satamaan saavutaan kello seitsemän maissa.

Mutta satamayhteyksien ja aikataulujen miinuksetkin huomioiden kokemus jää reippaasti plussan puolelle. On ilo saada Itämerelle näin hyvin suunnitellut ja mukavat risteilylaivat.

Hinnat vaihtelevat ajankohdan ja hyttiluokan mukaan. 2 hengen edestakainen risteily yksinkertaisimmassa hytissä alkaen 80 euroa. finnlines.com

Laivan ulkokansilta löytyy erilaisia oleskelupaikkoja, ja yhdessä niistä on myös oma tilansa koirien ulkoilutukseen.
3 kommenttia