Apu

Lemmikin luonne huomioon matkalla: huomioi nämä asiat karvakaverin kanssa matkustaessa

Lemmikin luonne huomioon matkalla: huomioi nämä asiat karvakaverin kanssa matkustaessa
Osa lemmikeistä stressaantuu lomamatkoista, osa taas nauttii niistä.
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 30.6.2021

Lomamatka lemmikin kanssa kannattaa suunnitella harkiten. Erityisen tärkeää on huomioida lemmikin persoonallisuus. Osa lemmikeistä stressaantuu matkustamisesta ja vieraasta ympäristöstä, osa puolestaan nauttii niistä.

– Jos lemmikki ei pidä matkustamisesta, voi olla hyvä vaihtoehto jättää eläin hoitolaan. Suomessa on paljon laadukkaita koirahoitoloita, joihin olen itsekin jättänyt lemmikkini turvallisesti, kertoo päivystysosaston johtaja, eläinlääkäri Petra Nieminen Eläinsairaala Vethausista.

Hän muistuttaa lemmikin kanssa omalla autolla matkustavia huolehtimaan erityisesti turvallisuudesta.

– Lemmikin tulee matkustaa joko asianmukaisessa kuljetushäkissä, joka on kiinnitetty turvallisesti paikalleen tai lemmikille suunnitelluissa turvavöissä. Irrallaan oleva lemmikki aiheuttaa kolaritilanteessa suuren vaaran paitsi itselleen, myös kanssamatkustajille.

Lemmikin kanssa voi matkustaa, kun huomioi eläimen luonteen, turvallisuuden, muut matkailijat ja matkustusrajoitukset.

Vankkarakenteiset häkit ja koiraveräjät auton takaosassa ovat myös turvallisia koirille.

Julkisissa kulkuneuvoissa sekä majoitusta varatessa tulee ilmoittaa ennakolta, että mukana matkustaa lemmikki.

– Majoituspaikoissakin tulee huomioida lemmikin persoona. Esimerkiksi yksin jääminen vieraassa hotellihuoneessa on joillekin lemmikeille ahdistava kokemus, minkä vuoksi ne voivat ulvoa tai tehdä tuhoja huoneistossa, sanoo Nieminen.

Hänen mukaansa kissan kanssa voi olla jopa helpompi matkustaa kuin koiran kanssa, koska kissa on itsenäisempi eläin.

– Esimerkiksi kanit ja marsut eivät välttämättä pidä matkustamisesta, koska ne ovat saaliseläimiä. Toisaalta osa niistäkin viihtyy omistajansa kanssa missä tahansa.

Lemmikin kanssa matkustelusta koituu usein lisäkustannuksia. Majoituspaikoissa otetaan lemmikistä 10–30 euron lisämaksu.

Lemmikin kanssa ulkomaille matkustavan tulee selvittää maakohtaiset rajoitukset.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Australiassa koirilta vaaditaan rabiesvasta-ainetesti suositeltujen rokotusohjelmien ja madotuksien lisäksi.

Kommentoi »