
Miksi paino ei vaan laske millään? – Tästä syystä paino jumittaa – Viisi vinkkiä ongelman ratkaisuun
Keho pyrkii pitämään kiinni jokaisesta grammasta, sillä esihistoriallisina aikoina ihmisen piti selviytyä ruoan puutteesta. Jos painonlasku tyssää, taustalla voi olla myös stressiä ja uniongelmia.
1. Aineenvaihdunta on yksilöllistä
Ihmisen aineenvaihduntaa ei ole suunniteltu nykymaailmaan, jossa ravintoa on tarjolla koko ajan yllin kyllin. Elinolojen muutokset ovatkin johtaneet tiettyjen sairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen ja nivelrikon, yleistymiseen. Toisaalta elämä ei ollut auvoista esihistoriallisina aikoinakaan: ihmiset kuolivat usein ennen aikojaan aliravitsemukseen ja infektioihin.
Aineenvaihdunnassa on yksilöllisiä eroja. Joku pysyy aina hoikkana, mutta toisen paino nousee herkästi. Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet tekijät. Tutkimusten mukaan kylläisyyden säätely toimii lihavilla heikommin kuin normaalipainoisilla. Ylipainoisten suolistomikrobikanta saattaa suosia energian varastointia ja voimistaa matala-asteista tulehdusta. Rasvakudoksen tulehdusreaktiot voivat haitata painonpudotusta.
Keho säätelee painoa tarkasti. On luonnollista, että paino lisääntyy pikkuhiljaa, vaikkapa prosentin vuosittain. Toisinpäin se ei ole mahdollista: emme voi laihtua joka vuosi yhtä prosenttia.
2. Vahvista lihaksia
Painon jumitus voi liittyä kehon koostumukseen. Jos ihmisellä on suhteellisesti enemmän lihaksia kuin rasvaa, hän kuluttaa hiukan enemmän energiaa, sillä lihaskudos on aineenvaihdunnallisesti aktiivista. Siksi painonhallinnassa painotetaan lihasvoimaharjoittelua. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa, että menee kyykkyyn ja nousee ylös. Harjoittelu ei vaadi kuntosalia, mutta joskus ohjattu lihaskuntotreeni tuo motivaatiota.
Vaikkapa vain viiden minuutin päivittäinen liikkuminen on hyödyllisempää kuin täysi liikkumattomuus. Kyse on enemmän passiivisuuden välttämisestä kuin treenaamisesta. Vaikka liikunta ei varsinaisesti laihduta, se helpottaa painonpudotusta: liikunta ylläpitää lihasmassaa, parantaa unenlaatua, purkaa stressiä ja helpottaa palautumista.
3. Syö riittävästi
Jos syö liian vähän, aineenvaihdunta hidastuu. Keho alkaa vastustaa laihtumista ja alentaa energiankulutusta – ilmiö tunnetaan säästöliekkinä. Jos proteiininsaanti on niukkaa, menetetään myös lihasmassaa. Epäonnistuminen on väistämätöntä, jos pinnistelee syömisen kanssa koko ajan ja miettii heräämisestä asti, mitä ei saisi syödä. Kun syö riittävästi aamulla ja päivällä, nälkä ei kalva illalla liikaa. Usein ravitsemusterapeutin vastaanotolla korjataan ensiksi syömisen rytmiä ja määriä.
Näläntunnetta tasaavat, reseptin vaativat lihavuuslääkkeet auttavat joitakin hyvin, mutta lääkkeiden saatavuudessa on ollut ongelmia. Lääkkeiden aloitukseen on hyvä yhdistää käynti ravitsemusterapeutin vastaanotolla.
Terveyden kannalta pienikin painonpudotus auttaa. Rasva- ja sokeriarvot paranevat, ja verenpaine saattaa laskea.
4. Nuku tarpeeksi
Stressi, kuormitus ja univaje muuttavat ruokahalun säätelyjärjestelmää niin, että tekee mieli rasvaa ja nopeita hiilihydraatteja, esimerkiksi suklaata. Unettomuudesta kärsivällä ei myöskään ole voimavaroja miettiä, mitä suuhunsa pistää.
Pieni iltapala, lämmin suihku sekä irtautuminen kännykästä ja läppäristä valmistavat kehoa uneen. Rauhallinen, pimeä makuuhuone ja hyvä sänky eivät ratkaise uniongelmia, mutta ovat hyvän unen perustuksia. Jos ei saa unta, ei pidä jäädä tuskissaan pyörimään sänkyyn, vaan nousta ylös.
Stressi voi vaikeuttaa painonhallintaa, vaikkei uniongelmia olisikaan. Syöminen jää helposti sivuosaan, ja sen rytmi voi muuttua iltapainotteiseksi.
5. Helli suolistobakteereja
Kasvisten, hedelmien ja marjojen väriaineissa on antioksidantteja, jotka rauhoittavat matala-asteista tulehdusta. Kasvikset ovat tärkeitä myös suolistobakteereille. Eläinkokeiden perusteella hiirien suoliston bakteerikanta ratkaisee, lihovatko hiiret vai eivät. Hyvät bakteerit tekevät kuiduista lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä suoliston terveydelle ja limakalvolle. Jos kuitua ei ole, bakteerit alkavat nakertaa suolen pinnan limakerrosta. Silloin bakteerikanta voi heilahtaa epätasapainoon tai syntyy vuotava suoli, jolloin verenkiertoon voi päästä esimerkiksi tulehdusta voimistavia bakteerien kalvojen osia.
Ruokavaliomuutokset kannattaa tehdä hitaasti niin, että keho sopeutuu niihin. Vähärasvainen, kasvispainotteinen ruokavalio sallii myös pienet poikkeukset ja herkutteluhetket. Kun stressi purkautuu ja nukkuu hyvin, voimavarat lisääntyvät. Tällöin paino saattaa laskea jonkin verran itsestään.
Asiantuntija: terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita, Terveystalo.
