Marche - Italian ytimessä
Matkailu
Marche - Italian ytimessä
Toscanan parhaat puolet ilman turistilaumoja. Sitä on Marchen maakunta.
Julkaistu 25.5.2016
Apu

Marchen maakunta on ollut pitkään matkailijoiden ja Italia-fanien julkinen salaisuus. Marchen-kävijät eivät enää huomattavasti kuuluisammasta naapuri-Toscanasta piittaa.

”Me marchelaiset pidämme Toscanaa lähinnä amerikkalaisturisteille suunnattuna hupaisana huvipuistona. /// Mikään ei voi olla parempaa kuin mitä se on Marchessa. Ei maisema, ruoka tai ihmiset”, kirjoittaa Kirsi Piha kirjassaan Medicien naapurissa (Otava 2008). 

Matka Roomasta Marchen maakuntaan kestää autolla tai junalla kolmisen tuntia. Auton käyttö on ehdottoman suositeltavaa, jos aikoo päästä kiertelemään lukemattomia, toinen toistaan viehättävämpiä pikkupaikkoja. Marchen pääkaupunki on Ancona, mutta esimerkiksi Ascoli Piceno on hyvä keskuspiste lähteä päiväretkille.

Ascoli Picenon perinteikkäässä Caffè Melettissä on syytä nauttia kahvipavuilla koristeltu Meletti Anisette.

Marche rajoittuu itäpuoleltaan Adrianmereen, lännestä Apenniinien vuoristoon, ja tämä näkyy myös ruokatarjonnassa, joka ulottuu monenlaisista merenelävistä himoittuihin tryffeleihin. Marchen perinteisiin  herkkuihin kuuluu esimerkiksi olive all’ascolana, friteeratut oliivit lihatäytteellä.

Ascoli Picenossa sijaitsevassa Villa Cicchissä valmistuu marchelaisherkku olive all’ascolana. 

Italialaiseen tapaan ravintolaruoka on pääsääntöisesti erinomaista, ja suurimmista kaupungeissa rahastaviin turistisyöttämöihin törmääminen on Marchessa varsin epätodennäköistä.

Ankaraa biletystä hakevalle Marche ei ole se paras lomakohde – ehkä suosituimpia rannikkokohteita lukuunottamatta.

Vertailut pitävät paikkansa: Marchessa on samaa kauneutta, historiallisuutta ja idyllisyyttä kuin Toscanassa, mutta huomattavasti seesteisemmässä ja verkkaisemmassa muodossa.

Marchen maisemissa on paljon samaa kuin naapurissa Toscanassa.

3 × MARCHE

1. Ascoli piceno

Marchen epävirallinen keskus, josta myös junayhteys Roomaan. Renessanssin aikainen keskusaukio Piazza del Popolo on loistokas niin tyhjänä kuin ihmisten täyttämänä.

Käy: Piazza del Popololla sijaitseva perinteikäs Caffè Meletti, jossa ovat viihtyneet niin Ernest Hemingway kuin Jean-Paul Sartre.

Korkealle rakennettu Santa Maria della Rocca -kirkko toimii myös Offidan maamerkkinä. 

2. Offida 

Viehättävä pikkukaupunki, jonka tunnetuin kirkko Santa Maria della Rocca on vaikuttava. Tuliaisiksi voi ostaa Offidan perinteistä pitsiä, varsinkin, kun pitsinnypläyksen taito alkaa olla katoava luonnonvara, tekijöistä puhumattakaan.

Syö: www.osteriaophis.com

Ripatransonen kujilla ei liikoja leveillä. 

3. Ripatransone

Korkealla sijaitseva, viehättävän unelias pikkupaikkakunta kapeine kujineen ja upeine näköaloineen. Täällä aika tuntuu pysähtyneen.

Juo: viinitila Le Caniette, www.lecaniette.it

Teksti Jukka Väänänen, kuvat Comtel ja Alamy / All Over Press

Lue myös muita matkajuttuja:

Kommentoi »