Firenze - parhaat vinkit
Matkailu
Firenze - parhaat vinkit
Herkkusuu nauttii Firenzen runsaasta tarjonnasta. Toscanan pääkaupungissa saa tyydytettyä myös historian-, kauneuden- ja kulttuurinnälän.
22.9.2015
 |
Apu

1 Mitkä näkymät!

Jos et jaksa kiivetä Michelangelon aukiolle ihastelemaan Firenzen henkeäsalpaavaa maisemaa, voit tehdä sen näppärästi keskellä kaupunkia. Piazza della Repubblicalla sijaitsevan tavaratalo Rinascenten 5. kerroksen Caffè La Terrazza -kattoterassikahvilasta aukeaa silmiähivelevä näkymä. Istu ja tilaa virkistävä oranssinen Aperol Spritz -cocktail tai cappuccino ja nauti. Voit ihastella tuomiokirkkoa, Arno-jokea, Giotton kellotornia, Santa Maria Novellan kirkkoa ja kauempaa häämöttävää Belvederen linnaa. 

Piazza della Repubblica 1.

Firenzen kauneimmista maisemista voi nauttia tavaratalo Rinascenten kattoterassilla istuen.

2 Parasta jädeä

Jos et ole maistanut firenzeläistä jäätelöä, et tiedä jäätelöstä vielä mitään. Jo pelkästään esillepano on ihailtavaa taidetta. Tekee mieli maistaa kaikkia: pistacchio, crema, cioccolata, fiordilatte con mele… 

Kun kysyy paikallisilta parasta jätskipaikkaa, saa monta vastausta. Ihanaa jäätelöä saa monesta paikasta. 

Tässä muutamia kehuttuja: Gelaterie La Carraia (Piazza N. Sauro 25 r), Caffe Degli Artigiani (Via dello Sprone 16 r), Perche’ no!... (Via dei Tavolini 19 r) ja Gelateria il Capriccio (Via Cento Stelle 5 r).

Runsas jäätelövalikoima aiheuttaa valinnan vaikeuksia.

3 Ruokaihmisen taivas

Kun kapuat kauppahallin portaat ylös, avautuu gastronomin taivas: 500 asiakaspaikkaa, valtava määrä ruokamyymälöitä, kirjakauppa, luomuruokakauppa, viinimyymälä, olutbaari ja vaikka mitä.

Varaa aikaa Al Primo Piano -kerrokselle. Lasiseinän läpi voi ihastella keittokoululaisten pastan vääntämistä. Cucina Lorenzo de’ Medici -kokkikoulun kursseille voi ilmoittautua etukäteen netissä. 

Nälkäisen kannattaa kuitenkin ensin tehdä kierros ja valita, mitä haluaa syödä; paikallista trippaa tai lampredottoa (lehmän mahalaukusta pitkään haudutettua herkkua, 5 e), pizzaa, pastaa, ribolittaa (leipä-papu-kaalikeittoa), liha-annoksia, salami-juustolautasia, kalavartaita…   Valitse, tilaa ja maksa kassalla, ja mene jonottamaan annostasi. Istumapaikka löytyy aina kuin ihmeen kaupalla. Lisäksi voit napata kiertävästä mozzarellakärrystä lautasellesi muhkean juustopallon (5 e). Tunnelma on tiivis, mutta italialaisen leppoisa. Kaikki ruoat ovat sopuhintaisia ja espressonkin saa eurolla.

Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento.

Kauppahallin toisessa kerroksessa sijaitsee kulinaristin taivas.

Bombolone on makoisa hillolla tai vaniljakreemillä silattu litteähkö munkki. 

4 Ruokahetki palatsissa

Kun haluat herkutella hieman fiinimmin, varaa pöytä Cantinetta Antinorista. Ravintola sijaitsee viinisuvun palatsissa keskellä kaupunkia. Viinejä Antinorit ovat tehneet vuodesta 1385.

Kahdessa kerroksessa olevan ravintolan listalla on perinteisiä toscanalaisruokia ja Antinorin viinejä. Ruoat ovat loistavia: herkkutatti-artisokka-alkupala tai Pappa al pomodoro (leipäkeitto) aloittavat aterian makuhermoja kutkuttavasti. Pääruokina Vitello tonnato ja Osso buco ovat maistamisen arvoisia. Päärynätorttu, joka on vielä lempeästi lämmin, sulaa suuhun täydellisen vaniljakastikkeen saattelemana. 

Piazza degli Antinori 3.

Massimo on tarjoillut Cantinetta Antinorissa jo 35 vuotta.

5 Hallien halli

Kauden kasvikset rehottavat houkuttelevan värikkäinä Il Mercato Centrale -kauppahallissa, ja lihatiskit uhkuvat runsautta. Juustotiskejä ja niiden houkutuksia voi tuskin vastustaa. Leipämyymälästä taas voi bongata paikallisia erikoisuuksia, kuten Pandiramerinon eli rusinoilla ja rosmariinilla höystetyn leivän tai Schiacciata all’olion, joka puolestaan on litteä focacciamainen maukas leipä. 

Piazza del Mercato Centrale, Via dell’Ariento.

Il Mercato Centrale -kauppahallin juustotiskillä saa maistaa eri vaihtoehtoja.

6 Syö paremmin, elä paremmin

Eataly alti cibi näyttää kadulta katsottuna vaatimattomalta, mutta astu rohkeasti sisälle. Vastaanottamassa on hyllytolkulla pastoja, juustoja, makkaroita, leipiä, kahveja ja vaikka mitä erikoisuuksia. Tarjonnasta on helppo napata tuliaiset myös omaan kotikeittiöön. Peremmältä löytyy rento ravintolamaailma. Seuraavassa kerroksessa jatkuu sama sutina, mutta vielä kerrosta korkeammalla avautuu viininystävän taivas ja tyylikäs à la carte ravintola. Seinällä lukee: ”Dedicato al Rinascimento” eli omistettu renessanssille. 

Via de Martelli 22 r.

7 Keittiövälinekeidas

Mitä sitä nyt ihminen tarvitsee, no vaikka pinza per brigidinin (keksiraudan), leikaavan pastakaulimen tai vuoan firenzeläistä zuccotto-kakkua varten. Bartolini on keittiövälinekauppa, josta löytää sellaistakin, mitä et ole tiennyt tarvitsevasi. Kaupan innokkaat ja asiantuntevat myyjät kertovat muottien sekä koneiden saloja ja antavat samalla niitä ainoita oikeita ja parhaita reseptejään. Pikkutuliaisiksi voi napata valtavasta piparkakkumuottivalikoimasta vaikka traktori- tai polkupyörämuotin.

Via dei Servi 72 r.

Focaccialeipä runsailla täytteillä on Firenzen suosituinta katuruokaa.

8 Himoittua pikaruokaa

Katuruoka on myös Firenzessä kova sana. Maan valtakunnallisessa kisassa paikallinen All’Antico Vinaio, heti Uffizzin kulmilla, on voittanut mm. kolmanneksi parhaan sijan Italian katuruokakisassa. 

Alun perin paikallinen osteria on hurmannut tuoreista aineksista kootulla leivällä. Noin 15 x 15 sentin kokoinen litteä, uunilämmin focaccialeipä halkaistaan ja sisään kerrostellaan maun mukaan mozzarellaa, munakoisosalaattia, erilaisia makkaroita tai kinkkuja, salaatteja, tomaattia... Leipä maksaa 5 euroa ja lasillisen viiniä saa 2 eurolla. Kadun molemmilla puolilla on samanlaiset ravintolat. ●

Teksti ja kuvat Marita Joutjärvi

Lue myös muita matkajuttuja:

 

 

Kommentoi »