
Älä erehdy haukkamaan raakaa mangoa – Näin kypsytät tämän ravitsevan ja terveellisen hedelmän nopeasti
Makeassa mangossa on vähemmän energiaa kuin banaanissa, mutta rutkasti vitamiineja ja muita terveydelle hyödyllisiä aineita.
Mango vastaa monen mielikuvaa trooppisesta hedelmästä: se on makea, mehukas ja värikäs. Mango maistuu hyvältä sellaisenaan, mutta se sopii mainiosti myös monenlaisiin jälkiruokiin, leivonnaisiin, salaatteihin ja vaikkapa curryyn. Kaiken lisäksi se on terveellinen herkku.
Vaikka mango maistuu makealta, siinä on vähemmän energiaa kuin banaanissa ja viinirypäleissä. Se sisältää runsaasti karotenoideja eli A-vitamiinin esiasteita, mukavasti C-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja. Hedelmässä on myös kuitua sekä kivennäisaineista muun muassa kaliumia ja magnesiumia. Mangon karotenoideista luteiini ja zeaxantiini edistävät tutkitusti silmien terveyttä.
Aasialaisessa perinteessä mangoa on käytetty astman, ihottumien ja suolistovaivojen hoitoon. Tutkimustiedon perusteella sen popsiminen voikin parantaa vastustuskykyä ja ruoansulatuksen toimintaa. Monet mangon terveyshyödyistä liittyvät sen sisältämiin polyfenoliyhdisteisiin, jotka toimivat antioksidantteina eli estävät elimistön haitallisia hapettumisreaktioita. Tämä taas vähentää kehon lievää tulehdusta ja monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydäntautien, riskiä.
Mangon polyfenoleista kiinnostuksen kohteena on ollut etenkin mangiferiini, jota on kutsuttu superantioksidantiksi. Laboratorio- ja eläintutkimuksissa on saatu viitteitä, että mangiferiinillä saattaa olla muun muassa syöpää torjuvia vaikutuksia.
Väri ei kerro kypsyydestä
Mangolajikkeiden väri vaihtelee vihreistä keltaisiin ja punaisiin, joten hedelmän kypsyyttä ei voi päätellä kuoren sävystä. Kypsä mango tuntuu pehmeältä, kun sitä painaa kevyesti. sen makea tuoksu muistuttaa hieman ananasta.
Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsyminen nopeutuu, kun sulkee sen paperipussiin omenan kanssa. Kärsivällisyys kannattaa, sillä raaka mango maistuu pahalta.
Puun hedelmä Intiasta
Mango on Intian kansallishedelmä ja alkujaan kotoisin maan itäosista. Sitä on kasvatettu alueella jo vuosituhansien ajan. Nykyisin mango on koko trooppisen vyöhykkeen viljellyin hedelmäpuu. mango-nimi juontaa tamilinkieliseen sanaan man-key, joka tarkoittaa puun hedelmää.