Apu

Gwyneth Paltrow Avun tähtihaastattelussa: "Harvey Weinstein huusi, että älä kerro kenellekään”

Gwyneth Paltrow Avun tähtihaastattelussa: "Harvey Weinstein huusi, että älä kerro kenellekään”
Elokuvamaailma on muokannut Gwyneth Paltrow’n elämää. Kun hän perusti perheen, hän vähensi näyttelemistä ja kehitti elämäntapasivuston. Hän ei ikävöinyt estradille, mutta palasi vanhaan ammattiinsa aviomiehensä toivomuksesta.
Julkaistu: 27.12.2019

Gwyneth Paltrow, 47, on kursailematon, hyväntuulinen ja huumorintajuinen. Hän toivoo, että olisi ollut yhtä suorapuheinen parikymppisenä.

– Ikäpolveni naiset kasvatettiin miellyttämään, sovittelemaan ja pitämään yllä mukavaa fiilistä. Minulta kesti kauan oppia, kuinka tärkeää on olla rehellinen itselle ja muille, Paltrow kertoo Los Angelesissa.

Viime vuosina hän on tehnyt vain pistokeikkoja näyttelijänä, useimmiten Pepper Potts -hahmona Marvelin supersankarielokuvissa. Nyt hänet nähdään Netflixin kahdeksanosaisessa sarjassa The Politician.

– Kun minusta tuli äiti, päätin, että näyttelen vähemmän. Suostuin Georginan rooliin vain sen takia, että harrastan seksiä sarjan kirjoittajan kanssa, hän sanoo ja nauraa iloisesti.

Draamassa Flesh and Bone (1993) Gwyneth Paltrow esitti James Caanin nuorempaa tyttöystävää.

Los Angelesin kasvatti

Näyttelijä Blythe Dannerin ja tuottaja-ohjaaja Bruce Paltrow’n tytär asui varhaislapsuutensa Los Angelesissa. Hän kuvaa vanhempiaan peruskalliokseen.

– He kasvattivat minut optimistiseksi ja avarakatseiseksi. Minulla oli hyvä lapsuus. Siihen kuului paljon kulttuuria.

Hän kävi äitinsä mukana kuvauspaikoilla ja juoksi pukuhuoneesta toiseen.

– En osaa sanoa, olisiko minusta tullut näyttelijä, jos äitini ei olisi ollut alalla. Olin hänen mukanaan usein teatterissa. Olisin halunnut käydä jo nuorena elokuvien koekuvauksissa, mutta siihen vanhempani eivät suostuneet. Heille oli tärkeää, että minulla oli normaali lapsuus. Jälkeenpäin ajateltuna se oli hyvä juttu.

"Pidin siitä, että tytöt kilpailivat keskenään akateemisesti. Olin utelias teini, uudet asiat kiinnostivat minua. Kyselin ja kyseenalaistin asioita."

Kun Gwyneth oli yksitoista, perhe muutti New Yorkiin. Hän kävi Manhattanilla yksityistä Spence-tyttökoulua. Alemmalla luokalla oli Scandal-sarjasta tuttu Kerry Washington.

– Pidin siitä, että tytöt kilpailivat keskenään akateemisesti. Olin utelias teini, uudet asiat kiinnostivat minua. Kyselin ja kyseenalaistin asioita. Matkustaminen oli intohimoni. Elämä oli hauskaa, enkä suhtautunut asioihin turhan vakavasti.

Viisitoistavuotiaana hän oli vaihto-oppilaana Espanjassa. Myöhemmin hän keskeytti antropologian opinnot Santa Barbaran yliopistossa ja keskittyi näyttelemiseen. Silloin vanhemmat kannustivat häntä.

– Aluksi pelkäsin, että minua ei oteta vakavasti näyttelijänä, että sain töitä vain vanhempieni takia.

Steven Spielbergin kummityttö

1990-luvun alussa hän näytteli parikymppisenä ensimmäisissä elokuvissaan: kummisetänsä Steven Spielbergin ohjaamassa fantasiaelokuvassa Hook – Kapteeni Koukku, John Travoltan tähdittämässä romanttisessa musikaalissa Shout ja äitinsä kanssa minisarjassa Cruel Doubt.

– Jos aloin leijailla pilvilinnoissa, ajatua harhateille tai käyttäytyä huonosti, varsinkin isäni tapasi laukoa sellaisiakin totuuksia, joita ei ollut aina hauska kuulla.

Vuonna 1995 ilmestyneessä rikostrillerissä Seitsemän hän ja Brad Pitt näyttelivät avioparia.

Jännityselokuvan Seitsemän (1995) kuvauksissa hän tapasi Brad Pittin, josta tuli hänen kihlattunsa.

He rakastuivat, ja muutaman vuoden romanssi raportoitiin näkyvästi. Kun Paltrow’lta kysytään tuosta ajasta, hän naurahtaa ja sanoo, että ei voinut vastustaa entisen kihlattunsa charmia.

– Kun Brad pyysi minua illalliselle, ajattelin, että hän haluaa tutustua minuun, koska teimme töitä yhdessä. Hän oli huomaavainen ja ajatteli muita. Nuo luonteenpiirteet tekivät minuun vaikutuksen.

Pittistä oli jo tullut Hollywood-tähti, ja monet mediat olivat nimittäneet hänet seksisymboliksi. Paltrow’n mielestä Morgan Freeman – joka myös näytteli Seitsemässä – oli seksikkäämpi.

Harvey Weinstein lähenteli ja kielsi puhumasta

Pitt puolusti rakastaan, kun kuuli, että vaikutusvaltainen tuottaja Harvey Weinstein oli yrittänyt lähennellä Paltrow’ta historiallisen draaman Emma kuvauksissa. Paltrow lähti paikalta pois sokissa.

– Kun he tapasivat seuraavan kerran, Brad antoi hänen kuulla kunniansa. Se tuntui minusta hyvältä, sillä minulla ei ollut silloin sellaista vaikutusvaltaa kuin hänellä oli.

Historiallisen draaman Emma (1996) kuvauksissa Gwyneth Paltrow koki seksuaalista häirintää.

Weinstein, jonka oikeudenkäynti seksuaalirikoksista alkaa Yhdysvalloissa tammikuussa, soitti myöhemmin Paltrow’lle.

– Hän huusi, että älä kerro asiasta kenellekään muulle. Pelkäsin, että hän antaa minulle potkut. Se oli brutaalia.

Ennen #MeToo-kampanjaa Paltrow kertoi kokemuksesta, mutta ei maininnut häiritsijäänsä nimeltä.

Reilu kaksi vuosikymmentä myöhemmin hän oli yksi ensimmäisistä naisista, jotka auttoivat toimittajia paljastamaan Harvey Weinsteinin vallan väärinkäyttöä ja seksuaalirikoksia.

"En osaa sanoa, mistä sain rohkeuden, mutta olin valmis kertomaan tarinani. Ajattelin tytärtäni ja tuntemiani tyttöjä. Toivon, että he eivät joudu käymään läpi samoja kokemuksia."

Siitä kerrotaan seikkaperäisesti kirjassa She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement.

– En osaa sanoa, mistä sain rohkeuden, mutta olin valmis kertomaan tarinani ja tukemaan muita naisia. Ajattelin myös tytärtäni ja muita tuntemiani tyttöjä. Toivon, että he eivät joudu käymään läpi samoja kokemuksia kuin aiemmat sukupolvet.

Hän ei ollut varma, tuleeko mikään muuttumaan.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun naisten kokemista vääryyksistä puhutaan. Nyt yhteiskunta oli valmis muutokseen. Oli aika, että työilmapiiri muuttui. Olen ylpeä, että olen mukana pienessä osassa #MeToo-liikettä.

Liikaa töitä

Weinsteinia kohtaan hänellä on yhä ristiriitaiset tunteet. Työskentely suuren persoonallisuuden kanssa oli kuin kyyti vuoristoradassa – hyvässä ja pahassa.

Hän tuotti komedian Rakastunut Shakespeare, josta Paltrow voitti Oscar-palkinnon. Paltrow oli silloin 26-vuotias.

Paltrow voitti Oscar-palkinnon romanttisesta komediasta Rakastunut Shakespeare (1998).

– Oli sekä siunaus että kirous voittaa Oscar-palkinto nuorena. Tunnustus tuntui mahtavalta, ja se vaikutti tietenkin egooni. Olin täynnä itseäni hetken aikaa. Kun pääsin yli siitä, tajusin, että se ei muuttanut arkeani tai tehnyt minusta parempaa ihmistä. Sitä seurasi filosofinen kriisi: mitä minun pitää tehdä loppuelämäni aikana? Paltrow muistelee.

Hän ahmi töitä ja kokeili eri genrejä. Työhistoria kasvoi elokuvilla kuten Lahjakas herra Ripley, Sydän lyö, Royal Tenenbaums, Hal ja iso rakkaus, Austin Powers ja kultamuna, Huippunäkymät ja Sky Captain and the World of Tomorrow.

– Tein liikaa töitä ja kolme vuotta myöhemmin olin puhki. Silloin pidin taukoa elokuvista ja näyttelin puoli vuotta teatterissa Lontoossa. Siellä löysin taas intohimon näyttelemiseen.

Psykologisessa trillerissä Lahjakas herra Ripley (1999) Gwyneth on Matt Damonin ja Jude Law’n pauloissa.

Vuonna 2000 ilmestyi elokuva Duets. Se oli Gwynethin ja hänen isänsä toinen yhteinen filmi, ja jäi Brucen viimeiseksi. Isä kuoli kaksi vuotta myöhemmin – Gwynethin kolmekymmentävuotismatkalla – Roomassa suusyövän ja keuhkokuumeen komplikaatioihin.

Siitä alkoi kasvun vuosi.

– Isän kuoleman jälkeen kävin läpi synkän ja rankan ajanjakson. Olin aiemmin seurannut tarkasti makrobioottista ruokavaliota, mutta muutaman kuukauden söin mitä sattuu, join kahvia ja poltin tupakkaa.

Gwyneth esiintyi vuoden 2003 elokuvassa Sylvia yhdessä äitinsä kanssa. He ovat näytelleet myös kahdessa näytelmässä ja minisarjassa.

Kaksi lasta ja oma yritys

Kolme viikkoa myöhemmin hän tapasi Coldplay-yhtyeen solistin Chris Martinin. He menivät naimisiin joulukuussa 2003. Tytär Apple syntyi toukokuussa 2004 ja Moses-poika huhtikuussa 2006. Perhe asui sekä Lontoossa että New Yorkissa. Paltrow vähensi näyttelemistä.

– Se ei ollut uran kannalta paras ratkaisu, mutta halusin olla kotona lasten kanssa. Äitini on siinä roolimallini. Hän vietti paljon aikaa veljeni ja minun kanssa. Pidän perhe-elämästä, lasten hoitamisesta ja kokkaamisesta. En ikävöinyt näyttelemistä, Paltrow muistelee.

Gwyneth Paltrow'lla ja muusikko Chris Martinilla on kaksi yhteistä lasta.

Silloin idea Goop-elämäntapasivustosta syntyi hänen mielessään.

– Koska olin suurimman osan vuodesta kotona, kaipasin tekemistä. Digitaalinen maailma kiinnosti minua ja kyselin paljon nettibisneksen ammattilaisilta sekä markkinointialan ihmisiltä.

Hän opetteli WordPress-sisällönhallintaohjelmiston käyttöä, MailChimp-sähköpostimarkkinointipalvelua ja Excel-taulukkolaskentaohjelmaa.

– Lähetin ensimmäisen uutiskirjeen Lontoon-kodin keittiöstä vuonna 2008. Olen aina pitänyt matkustamisesta, kokkaamisesta ja hyvinvoinnista jopa enemmän kuin näyttelemisestä, joten niistä kertominen oli luonnollista minulle.

Vuonna 2010 hän esitti päihdeongelmista kärsivää countrylaulajaa draamassa Country Strong.

Nyt firmassa työskentelee 250 ihmistä, ja kahdeksankymmentä prosenttia heistä on naisia.

– En voinut kuvitella, että yritys kasvaa näin suureksi.

Hän kuvailee olevansa vaativa pomo, joka panostaa yhteistyöhön ja luovaan ilmapiiriin. Silti opittavaa on vielä paljon.

– Olen oppinut, kuinka tärkeää kommunikoiminen on hyvän työilmapiirin luomisen kannalta. On pystyttävä puhumaan vaikeistakin asioista ja antamaan rakentavasti kriittistä palautetta. Minulle on myös tärkeää, että työntekijöiden työ ja yksityiselämä ovat tasapainossa.

"Pidän vanhenemisesta, sillä olen vihdoin löytänyt itseni. Minulle on ollut pitkä prosessi oppia olemaan oma aito itseni, rehellinen puheissani ja teoissani."

Goopia on kritisoitu siitä, että se ei ole kosketuksessa normiarkeen, koska se markkinoi kalliita tuotteita ja osa sen raportoimista hoitomuodoista ja tuotteista on kyseenalaisia.

– Goop ei kehota ketään seuraamaan tiettyä trendiä. Kerromme nykyään, jos jotain tuotetta tai asiaa ei ole tieteellisesti testattu tai todistettu. Asiat, joista sivustolla kerrotaan, ovat usein aikaansa edellä ja niitä saatetaan pitää kummallisina. Myöhemmin niistä voi tulla trendejä, hän selittää.

Paltrow on julkaissut myös useita ruokakirjoja.

Paltrow’n ruokakirja It’s All Easy julkaistiin vuonna 2016.

– Olen aina nauttinut hyvästä ruoasta. Se on iso osa elämääni. Päivällä syön mahdollisimman terveellisesti, mutta illallisella fuskaan. Voin juoda viiniä, drinkin, syödä juustoja ja patonkia tai pikkuleivän, hän sanoo ja jatkaa:

– Jos minulla on ollut rankka kausi ja olen superväsynyt, olen viikon verran superterveellisellä ruokavaliolla enkä juo alkoholia.

Gwyneth Paltrow

 • Koko nimi: Gwyneth Kate Paltrow.
 • Syntynyt: Los Angelesissa 27.9.1972.
 • Vanhemmat: näyttelijä Blythe Danner ja tuottaja-ohjaaja Bruce Paltrow.
 • Ura: näyttelijä, Goop-elämäntapasivuston perustaja.
 • Aviomies: Brad Falchuk vuodesta 2018. Vuosina 2003–2014 naimisissa Coldplay-yhtyeen laulajan Chris Martinin kanssa, jonka kanssa nyt teini-ikäiset lapset Emma ja Moses.
 • Elokuvia: Seitsemän, Rakastunut Shakespeare, Sliding Doors, Iron Man 2–3.
 • Nyt: Netflix-sarja The Politician.

Ystävyys säilyi eron jälkeen

Entinen aviopari teki käsitteestä ”Conscious uncoupling” tunnetun maaliskuussa 2014, kun Paltrow kertoi, että hän ja Martin ovat eronneet. Sovinnolliseen eroon he päätyivät lasten takia.

– Toivoimme, että he selviävät tilanteesta ilman pahempia traumoja. Niin he ovat selvinneetkin, mutta olen varma, että heillä on traumoja monista muista asioista.

Paltrow valottaa, että prosessi vei vuosia.

– Se oli aluksi kovaa työtä, mutta lopulta se palkittiin. Olemme ystäviä ja perhe, vaikka emme ole pari. Olemme tuoneet uudet kumppanit osaksi perhettämme. Ymmärrän, että se ei ole tavallista, mutta olen ylpeä, että olemme pystyneet siihen.

Vuonna 2008 Gwyneth esitti ensimmäisen kerran Iron Man -leffassa Virginia ”Pepper” Pottsia. Siitä alkoi reilun kymmenen vuoden pituinen Avengers-elokuvien putki: Iron Man 2 ja 3, The Avengers ja sen jatko-osat Infinity War ja Endgame sekä Spider-Man: Homecoming.

Apple on nyt 15 ja Moses 13.

– Se tekee minusta vanhan akan, hän heittää ja nauraa taas.

Paltrow pitää teini-ikäisistä lapsistaan.

– Yritän kasvattaa heidät niin, että he eivät pelkää käsitellä tunteitaan. Kasvoin yhteiskunnassa, jossa kiellettiin varsinkin negatiivisten tunteiden näyttäminen. Se ei ole hyväksi psyykelle tai sielulle. Koemme tunteiden kirjon päivittäin, joten pitää oppia, miten reagoida niihin, missä niitä voi näyttää ja missä ja miten niistä voi keskustella.

Ex-puoliso Chris mukaan häämatkalle

Glee-sarjan kuvauksissa hän tapasi tuottaja-kirjoittaja Brad Falchukin vuonna 2010. He alkoivat seurustella neljä vuotta myöhemmin ja menivät naimisiin syksyllä 2018. Häämatkalle Malediiveille he ottivat mukana molempien lapset sekä myös Chris Martinin.

– Koska minulla ja Bradilla on molemmilla teini-ikäisiä lapsia, päätimme sopeuttaa heidät hiljalleen uuteen tilanteeseen. Asuimme ensimmäisen avioliittovuoden eri osoitteissa. Muutama kuukausi sitten muutimme yhteen. Se on hauskaa. Tietenkin olemme kohdanneet joitain ongelmia, mutta kaiken kaikkiaan asiat ovat menneet hyvin. Pidän naimisissa olosta.

Gwynethin nykyinen aviomies on käsikirjoittaja-tuottaja Brad Falchuk.

Falchukin ansiosta Paltrow näyttelee taas. Brad kehitti yhdessä pitkäaikaisen työkaverinsa Ryan Murphyn kanssa televisiosarjan The Politician.

– Ensin hän sanoi, että inspiroin häntä kirjoittamaan roolin. Myöhemmin hän paljasti, että rooli on tehty varta vasten minulle. Selitin, että minulla ei ole aikaa kuvata sarjaa. Lopulta tuotantotiimi lupasi, että osa on pieni ja kuvausaikatauluissa huomioidaan päivätyöni.

Netflixin sarjassa The Politician (2019) raha määrittelee pitkälti hänen Georgina-hahmonsa elämää.

Paltrow pitää sarjan ajankohtaisesta sosiaalisesta sanomasta.

– Kautta historian rikkailla on ollut enemmän mahdollisuuksia kuin muilla. Siitä nähdään esimerkkejä ohjelmassa.

Hän samastuu hahmoon, koska ymmärtää, mitä syvä äidinrakkaus on.

– Äidit pistävät usein lapsensa ykkössijalle eivätkä edes huomaa, että eivät ajattele omaa onneaan.

Viisikymmentä häämöttää mittarissa, mutta Paltrow’lle ikä ei ole ongelma.

– Pidän vanhenemisesta, sillä olen vihdoin löytänyt itseni. Minulle on ollut pitkä prosessi oppia olemaan oma aito itseni, rehellinen puheissani ja teoissani. Olen joka vuosi enemmän sinut itseni ja päätösteni kanssa, mutta minulla on vielä paljon opittavaa niin äitinä ja vaimona kuin liikenaisenakin. ●

Ikääntyminen ei haittaa Gwyneth Paltrow’ta. – Pidän vanhenemisesta, sillä olen vihdoin löytänyt itseni.

Ura näyttelijänä 1989–2019

 • Gwyneth Paltrow esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa vuonna 1989. High-televisioelokuvan ohjasi hänen isänsä.
 • Vuonna 1991 hän näytteli kummisetänsä Steven Spielbergin ohjaamassa leffassa Hook – Kapteeni Koukku.
 • Täydellinen murha (1998) jännitysfilmissä hän esiintyi Michael Douglasin kanssa.
 • Sydän lyö (2000) romanttisessa draamassa Gwyneth esiintyi silloisen on-off-poikaystäväsnä Ben Affleckin kanssa.
 • Wes Andersonin ohjaamassa komediassa Royal Tenenbaums (2001) Gwyneth esittää näytelmäkirjailijaa.
 • Hän vieraili vuoden 2002 komediassa Austin Powers ja kultamuna.
 • Vuonna 2003 hänet nähtiin pääosassa romanttisessa komediassa Huippunäkymät. Hän kutsui elokuvaa jälkeen päin kauheaksi.
 • Seikkailuelokuvassa Sky Captain and the World of Tomorrow (2004) Gwyneth etsii kadonneita tiedemiehiä yhdessä Jude Lawn kanssa. Elokuvaa tähditti myös Angelina Jolie.
 • Gwyneth väittää omakseen matemaatikkoisänsä (Anthony Hopkins) työtä vuoden 2005 draamassa Todiste.
 • Hänellä oli pieni osa Ryan Murphyn ja Brad Pittin tuottamassa dramediassa Running with Scissors (2006).
 • Vuonna 2007 hänen nähtiin veljensä, Jake Paltrow, ohjaamassa ja kirjoittamassa elokuvassa The Good Night.
 • Vuonna 2008 hänet nähtiin yhdessä Joaquin Phoenixin kanssa romanttisessa draamassa Two Lovers.
 • Samana vuonna hän lauloi myös televisiosarjassa Glee, jossa hän esitti sijaisopettaja Holly Hollidayta.
 • Vuonna 2011 hän saa tappavan viruksen trillerissä Contagion. Elokuvassa nähdään myös Matt Damon ja Jude Law.
 • Mortdecai (2015) toimintakomediassa hän näyttelee yhdessä Johnny Deppin kanssa.
 • Dokumenttisarja The Goop Lap nähdään myös Netflixillä.

Kommentoi »