Apu

Michael Douglas Avun erikoishaastattelussa: legendan lapsi on legenda itsekin

Michael Douglas Avun erikoishaastattelussa: legendan lapsi on legenda itsekin
Hollywood-tähden lapsella Michael Douglasilla oli kova tarve näyttää, että pärjää omillaan. Elämänasenne muuttui toisen perheen, alkoholi- ja huumeongelmista selviytymisen sekä syöpähoitojen myötä. Nyt hän on elämän monet kasvot nähnyt supertähti.
Julkaistu: 7.10.2018

Michael Douglas, 73, on leikkisä ja humoristinen. Sellainen hän on ollut päihitettyään tämän vuosikymmenen alkupuolella yhden elämänsä haastavimmista ajoista: syöpähoidot ja asumuseron vaimostaan Catherine Zeta-Jonesista, 48. Aiemmin hän ampui teräviä, nopeita ja piikikkäitä vastauksia. Nyt hän spekuloi, pohtii ja jopa jaarittelee ilman hoppua.

– Olen onnellinen, sillä olen elossa ja parisuhde toimii, hän ynnää hyväntuulisuutensa salaisuudet.

Työpaikalla hän on joukkuepelaaja. Ohjaajan toivomuksesta hän muuttaa vuorosanoja lennosta. Toisinaan hän on jopa niin leppoisa, että lausuu repliikkinsä eri tavalla vain hauskuuttaakseen paikan päällä olevia vierailijoita. Kun kamera ei käy, hän vitsailee vastanäyttelijöidensä kanssa.

– Otan työni vakavasti, mutta en itseäni.

Michael Douglasin isä Kirk Douglas oli tähti 1950–60-luvuilla Hollywoodissa, Diana-äiti työteliäs rivinäyttelijä. He erosivat, kun Michael oli kuusivuotias. Näyttelijä Burt Lancasteria ihaillut poika asui äitinsä kanssa Yhdysvaltojen itärannikolla ja näki Los Angelesissa asuvaa isäänsä vain lomilla.

– Matkustin katsomaan isää joko Kaliforniaan tai elokuvien kuvauksiin eri puolille maailmaa. Emme olleet silloin läheisiä, mutta kutsumalla minut elämäänsä hän näytti, että välittää minusta. Hän olisi voinut antaa vain tukun rahaa ja sanoa, että pidä huoli itsestäsi.

Enää hän ei muistele vanhempien avioeroa traumaattisena kokemuksena.

Kirk Douglas, hänen ex-vaimonsa Diana Douglas ja Michael Douglas vuonna 2003 Onnellinen perhe -elokuvan ensi-illassa.

– Tulin hyvin toimeen heidän uusien puolisoidensa kanssa. Toisinaan kaikki neljä kävivät illallisella yhdessä. Äitini kuoli kolme vuotta sitten. Isäni täyttää joulukuussa 102 vuotta. Hänen Anne-vaimonsa on pitänyt hänestä huolta yli kuusikymmentä vuotta ja pyörittänyt isäni tuotantoyhtiön raha-asioita. Heiltä olen oppinut, että parisuhde toimii, kun puhaltaa yhteen hiileen.

Kun Michael valmistui yksityisestä peruskoulusta, hänen oli tarkoitus jatkaa opiskeluja arvostetussa Yalen yliopistossa.

– Minut oli hyväksytty sinne, mutta muutin mieleni viime hetkellä. Halusin tehdä jotain muuta. Oli vuosi 1963, elettiin hippiaikaa, minua kiinnosti meditointi ja lentäminen. Peruskoulun opinnonohjaaja kertoi, että Santa Barbarassa on yliopisto meren lähellä. Lähdin sinne.

Päätös muutti hänen elämänsä.

– Isä toivoi minusta lakimiestä, mutta valitsin yliopistossa pääaineekseni teatterin. Aikuisena ymmärsin hänen huolensa. Näyttelemistä pitää rakastaa, että jaksaa jatkaa, vaikka tulee koe-esiintymisissä torjutuksi tuhansia kertoja. Nahka on pakko kovettaa.

Syytteitä nepotismista

Suku oli sekä etu että rasite uransa alussa olevalle nuorelle miehelle.

– Tutustuin isäni luona näyttelijöihin, kuten Frank Sinatraan ja Tony Curtisiin. Kun opin tuntemaan heidät, ymmärsin, että hekin ovat inhimillisiä pelkoineen ja heikkouksineen. Myös heillä oli hyvät ja huonot aikansa.

Hän kuuli usein syytteitä nepotismista.

– On totta, että urani alussa sain töitä suhteilla, mutta tein itse työni. Vasta myöhemmin ymmärsin, että kysymys ei ollut minun taidoistani vaan ennakkoluuloista.

Toiset vähättelivät häntä perhesiteiden takia, jotkut eivät halunneet palkata häntä niiden takia ollenkaan.

Kaksikymppisenä hän matkusti isänsä kanssa Norjaan elokuvan Heroes of Telemark kuvauksiin.

– Pidin sapattivuoden koulusta. Työskentelin puolet vuodesta huoltoasemalla ja toisen vietin isäni kanssa. Elokuvaa kuvattiin talvella Bergenissä. Päivänvaloa oli vain muutama tunti päivässä eikä kuvauspaikan lähellä ollut viinakauppaa, joten maksoimme aamuisin bussikuskille, että hän haki alkoholia iltaa varten.

Silti hänellä oli hauskaa.

– Tutustuin siellä yhteen ensirakkauksistani ja opin pari sanaa norjaa.

Ensimmäinen palkkio meni ruokaan, alkoholiin ja moottoripyörän bensaan

Connecticutin kesäteatterissa vuonna 1966 hän solmi elinikäisen ystävyssuhteen näyttelijä Danny DeViton kanssa. Hän sai silloin ensimmäisen palkkionsa näyttelijänä näytelmästä Bedford Forrest.

– Tienasin 70 tai 80 dollaria per viikko. Ne menivät ruokaan, alkoholiin ja moottoripyöräni bensaan.

Myöhemmin Michael ja Danny olivat kämppäkavereita sekä New Yorkissa että Kaliforniassa, ja ovat tehneet yhdessä neljä elokuvaa.

– Arvostan rehellisyyttä, mutkattomuutta ja huumoria. Useat ystävyssuhteeni ovat syntyneet nuoruudessani tai varhaisaikuisena, mutta olen saanut myös viime aikoina muutaman uuden ystävän.

Myös vuonna 1966 ilmestyneessä elokuvassa Cast a Giant Shadow hänellä oli pieni osa. Siinä esiintyivät hänen isänsä ja Frank Sinatra. John Waynellä oli cameo.

– Hän yritti sopeutua joukkoon ja tarjosi baarissa muille juomia. Silti häneen suhtauduttiin elämää suurempana hahmona. Se sai hänet vaivaantuneeksi.

Isältään ja hänen kollegoiltaan Michael oppi kurinalaisen työasenteen. Pääosataitojaan hän pääsi kokeilemaan draamoissa Hail, Hero! ja Adam at 6 A.M., jonka tuotti näyttelijä Steve McQueenin tuotantoyhtiö Solar Productions.

– Ihailin häntä. Hän oli minusta coolein mies alalla. Minulle maksettiin 3 400 dollaria, mutta kuvausten jälkeen sain paljon arvokkaamman lahjan. Steve antoi minulle oranssin Porschen, jota ajoin elokuvassa.

Rikossarja San Franciscon syke oli Douglasin varsinainen läpimurto 1970-luvun alussa.

Tuolloin puhuttiin hänen suhteestaan viisi vuotta vanhempaan näyttelijään Brenda Vaccaroon ja siihen, että Summertree-elokuvan kuvauksissa rakastunut pari asui vuosia yhdessä avioitumatta.

Samalla kun Michael paiskoi neljä vuotta pitkiä päiviä televisiosarjan kuvauksissa, hän päätti tuottaa elokuvan Yksi lensi yli käenpesän.

– Isäni omisti kirjan oikeudet ja mietti niiden myymistä. Olin lukenut kirjan, pidin siitä ja pyysin, että saisin oikeudet.

Kirk toivoi pääosaa itselleen, mutta itsepäinen poika piti isäänsä liian vanhana rooliin ja palkkasi siihen Jack Nicholsonin. Elokuva voitti viisi Oscaria: paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa, paras naispääosa ja paras käsikirjoitus, ja toi Michael Douglasille hänen ensimmäisen Oscar-palkintonsa elokuvan tuottajana.

– Tuottaminen vei paljon aikaa. Opin prosessissa paljon, mutta huomasin myös, että tiesin enemmän kuin olin kuvitellut.

Elokuvan menestys näkyi hänen tilillään. Silloin hän sijoitti ensimmäisen kerran.

– Pidin saksalaisesta ekspressionismista, mutta ymmärsin jo silloin, että se on kallista. Sen sijaan aloin ostaa Hudson River -koulukunnan romanttisrealistisia maisemamaalauksia. Eräänä päivänä huomasin, että ihailen enemmän näkymiä ikkunastani ja aloin ostaa tontteja ja kiinteistöjä.

Teknologiabuumin aikana hän teki itse pörssisijoituksia.

– Finanssikriisin aikana ymmärsin, kuinka nopeasti kaikki voi kadota. Nyt olen konservatiivisempi, luotan ammattilaisiin ja sijoitan vain muutamaan rahastoon.

Suhde poikaan jäi etäiseksi

Vaalea kaunotar valkoisessa iltapuvussa teki häneen lähtemättömän vaikutuksen juhlissa päivää ennen presidentti Jimmy Carterin virkaanastujaisia Washington D.C:ssä vuonna 1977. Tällä kertaa hän ei hukannut aikaa, vaan kosi Diandra Lukeria kaksi viikkoa tapaamisen jälkeen ja häitä juhlittiin saman vuoden maaliskuussa. Poika, Cameron, syntyi joulukuussa 1978.

Isän ja pojan suhde jäi etäiseksi.

– Meillä on ollut aina monimutkainen suhde, mutta olemme tulleet aina toimeen. Kun hän oli lapsi, ura oli minulle etusijalla. Minulla ei ollut aikaa perhe-elämälle. Myöhemmin hän etääntyi minusta huumeongelmiensa takia.

Perhe eli ensin Los Angelesissa ja sen jälkeen New Yorkissa, välillä yhdessä, v­älillä erikseen, kunnes vaikeudet veivät voiton.

– Kävimme yhdessä vaiheessa parisuhdeterapiassa, mutta ymmärsin jossain vaiheessa, että terapeutti ei halua, että eroamme, mutta ei myöskään, että asiamme selviävät. Muuten hän jää ilman töitä.

Trilleri Kiina-ilmiö vei hänet menestyksekkäälle 1980-luvulle. Saman vuosikymmenen puolivälistä alkoi hittiputki: Vihreän timantin metsästys, Niilin jalokivi, Wall Street – rahan ja vallan katu, Vaarallinen suhde, Ruusujen sota ja Musta sade.

– Suurin osa elokuvistani sijoittuu moderniin yhteiskuntaan. Valitsen aina työni tarinan mukaan, hahmo on toisella sijalla, mutta sen on oltava moniulotteinen. Toisinaan toivon, että olisin tehnyt enemmän historiallisia tarinoita.

Menestystä seurasi aallonpohja. Hän hakeutui vieroitushoitoon alkoholi- ja huumeongelmien takia 1990-luvulla. Silti työrintamalla pyyhki vielä hyvin. Hänet nähtiin muiden muassa elokuvissa Basic Instinct – vaiston varassa, Rankka päivä, Täydellinen murha, Wonder Boys ja Traffic.

– Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen uraani. Jossain vaiheessa olisin voinut ottaa hieman rennommin, mutta minulla oli tarve näyttää, että pärjään omillani enkä saa töitä vain sen takia, että olen Kirkin lapsi.

Eron hinta oli 45 miljoonaa dollaria

Yksityiselämässä asiat olivat umpisolmussa. Diandra haki eroa vuonna 1995 ja se astui voimaan vuonna 2000. Sen hintalappu oli 45 miljoonaa dollaria.

– Kadun sitä, että emme eronneet kahdeksaa tai kymmentä vuotta aiemmin. Minulla ei ole mitään häntä vastaan. Hän on hyvä tyyppi ja uskon, että hän on samaa mieltä kanssani. Homma ei enää vaan toiminut.

Michael Douglas ex-vaimonsa Diandra Douglasin ja poikansa Cameron Douglasin kanssa vuonna 1991.

Rakkaus yllätti. Michael tapasi häntä 25 vuotta nuoremman näyttelijän, Catherine Zeta-Jonesin Deauvillen filmifestivaaleilla kesällä 1998. He alkoivat seurustella seuraavan vuoden maaliskuussa ja kihlautuivat uudenvuodenaattona 1999. Häitä tanssittiin marraskuussa 2000.

– En etsinyt rakkautta ja olin vannonut, että en aloita suhdetta ainakaan näyttelijän kanssa.

Kohtalo päätti kuitenkin toisin.

– En ollut aluksi uskoa, että meillä on sama syntymäpäivä. Meillä on myös samantapaiset luonteet. Kuulumme 25.9.-klubiin. Sen jäsenet ovat syntyneet yhdeksän kuukautta joulun jälkeen.

Ikäero ei ollut ongelma.

– Catherine aloitti työt 15-vuotiaana. Hän itsenäistyi varhain eikä hänen ollut helppo samastua ikäistensä miesten ajatusmaailmaan.

Perhepiirissä aiheesta vitsailtiin, koska Catherinen isä on kaksi vuotta Michaelia nuorempi.

– Se oli aluksi hieman outoa, joten vitsailin välillä aiheesta ja keksin hänelle kummallisia lempinimiä.

Heillä on kaksi lasta, juuri yliopisto-opinnot aloittanut Dylan Michael, 18, ja Carys Zeta, 15.

– Aiemmin ura oli elämäni suola, perhe tuli vasta kakkosena. En usko vieläkään, että uraa ja perhe-elämää voi tasapainottaa. Tein valintani kypsässä iässä, vähensin töitä ja keskityin perheeseeni. Jos tekee lapsia minun iässäni, niistä on parempi nauttia. Aika kotona teki minusta rennomman.

Michael Douglas perheineen: poika Dylan (vas.) vaimo Catherine Zeta-Jones ja tytär Carys 2015, kun Douglasille myönnettiin Genesis-palkinto Jerusalemissa.

Vuoden 2010 keväällä hänen vanhin poikansa tuomittiin huumausainerikoksesta vankeuteen. Hän pääsi vapaaksi kaksi vuotta sitten ja on nyt pienen lapsen isä.

Isän ja pojan välit ovat lähentyneet.

– Kun kävin katsomassa häntä vankilassa, liikutuin usein kyyneliin. Mielestäni hänelle annettiin liian kova tuomio väkivallattomasta huumerikoksesta. Tarjolla ei ollut vieroitusapua ja kun hän jäi kiinni huumeidenkäytöstä linnassa, tuomiota pidennettiin vuosilla.

Samana kesänä Michaelilla diagnosoitiin suusyöpä.

– En tiennyt kahteen vuoteen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta päätin olla ajattelematta kuolemaa kemoterapian tai säteilyhoidon aikana. Päätin, ­että murehdin asiaa vasta sen jälkeen, jos hoidot olisivat jääneet tuloksettomiksi. Kokemus oli rankka, mutta opin arvostamaan jokaista hetkeä, nauttimaan töistä ja arjesta.

Perhe-elämään toi omat haasteensa Catherinen kaksisuuntainen mielialahäiriö. Vaikka se saatiin aisoihin, kasaantuneet haasteet tuntuivat ylivoimaisilta. Pari asui erillään puolisen vuotta vuonna 2013. Mediakohu vaikutti erityisesti heidän nuorempiin lapsiinsa.

– Dylan kysyi, pitävätkö erouutiset paikkansa samalla tavalla kuin parin vuoden takaiset uutiset siitä, että kuolen syöpään kolmen viikon sisällä.

Elämänkokemukset näkyvät uurteina kasvoilla, harmaantuneina hiuksina ja kuulon heikentymisenä. Avioliitto-ongelmien hän kertoo olevan voiton puolella.

– Suhteemme on taas hyvällä pohjalla ja olemme läheisempiä kuin aiemmin. Löysimme ongelmiin ratkaisut, koska halusimme molemmat pysyä yhdessä. Rakkaus toi meidät takaisin yhteen.

Onnea lisää se, että Michaelin syöpä on tällä hetkellä oireeton.

– En syö enää lääkkeitä. Aloitin syöpähoidon jälkeen gluteenittoman ruokavalion ja laihduin silloin paljon.

Vielä yksi haave toteutui vuonna 2014

Toivuttuaan rankoista hoidoista hän kuvasi neljä elokuvaa putkeen. Hän kuvailee aikaa kolmannen näytöksensä eli finaalin aluksi. Ensimmäinen näytös päättyi 1967, kun hän lopetti suositun tv-sarjan ja sai tunnustusta elokuvatuottajana. Siitä aukesivat ovet elokuvarooleihin. Tällä vuosikymmenellä hänet on nähty toimintatrillerissä Haywire, ihmissuhdedraamassa My Life with Liberace, komedioissa Last Vegas ja And So It Goes. Hän uskoo pitkän uransa ja menestyksensä salaisuudeksi sen, että luottaa vastanäyttelijöihinsä.

– Olen myös tehnyt enemmän draamaa kuin komediaa ja ehkä draamanäyttelijät otetaan vakavammin.

Vuonna 2014 yksi hänen haaveensa toteutui. Marvel pyysi häntä supersankarielokuvaan Ant-Man. Hänet nähtiin myös sen jatko-osassa Ant-Man and the Wasp.

– Olin kateellinen monille ystävilleni, kuten Jack Nicholsonille ja Danny DeVitolle, koska he olivat esiintyneet aikoja sitten supersankarielokuvissa. Vihdoinkin myös minä sain mahdollisuuden.

Uusi haaste jännitti ja kutkutti mahanpohjassa.

– Kaikki aiemmat työni ovat perinteisiä tarinoita eikä niissä ole erikoisefektejä. On mahtavaa, että supersankarielokuva nähdään ympäri maailman, ja ihmiset eri kulttuureista riippumatta katsovat sen ja ehkä jopa nauravat sille. Se on aika mieletön saavutus aikana, joka on tällä hetkellä täynnä konflikteja. Elokuvat yhdistävät meitä.

Seuraavaksi hänet nähdään suoratoistopalvelu Netflixin komediassa The Kominsky Method. Hän on ehdottanut sinne myös sarjaa, joka perustuu elokuvaan Yksi lensi yli käenpesän.

– Vanheneminen ei pelota minua. Olen onnellinen, että olen alalla, jossa saan tehdä töitä yli seitsemänkymppisenä.

Michael ja Catherine valmistautuvat siihen, että tanssista kiinnostunut Carys-tytär muuttaa parin vuoden päästä omilleen.

– Onneksi viihdymme toistemme seurassa, muuten lasten aikuistuminen voisi tuoda ongelmia.

Michael Kirk Douglas

Syntynyt: 25.9.1944, New Jersey.

Ammatti: ­näyttelijä-tuottaja.

Vanhemmat: ­näyttelijät Kirk Douglas ja Diana Dill.

Vaimo: näyttelijä Catherine Zeta-Jones.

Lapset: Cameron, Dylan ja Carys.

Aktivismi: puhuu ydinaseriisunnan ja käsiasekontrollin puolesta sekä lapsi­sotilaiden värväämistä vastaan.

Harrastukset: golfaus ja matkustelu.

Kommentoi »