
Kysymys:
Suvussani on ollut paljon rintasyöpää. Minua huolettaa jatkuvasti, että sairastun itse. Miten voisin helpottaa oloani niin, etten olisi koko ajan huolissani?
Vastaus:
Ikävä kuulla, että suvussasi on paljon rintasyöpää. Syöpä koskettaa nykyisin yhä useampaa perhettä, ja siksi sen mahdollinen perinnöllisyys askarruttaa monia. Ajatus syövän periytyvyydestä aiheuttaa helposti huolta ja murhetta, varsinkin jos ajatusten kanssa jää yksin.
On hyvä muistaa, että syöpä itsessään ei periydy, vaan ainoastaan geenivirhe, joka voi aiheuttaa syöpää. Puhutaankin periytyvästä syöpäalttiudesta. Nykyarvioiden mukaan noin joka kymmenenteen rintasyöpään liittyy perinnöllinen alttius.
Syöpä on ennen muuta ikääntyvien sairaus. Valtaosa syöpätapauksista saa alkunsa perimän ja ulkoisten tekijöiden, kuten ympäristön ja elintapojen, yhteisvaikutuksesta.
Syöpäalttius ja perinnöllisyys
Perinnölliseen alttiuteen viittaa se, että lähisuvussa useampi henkilö on sairastunut samaan syöpään, etenkin useassa peräkkäisessä sukupolvessa ja poikkeuksellisen nuorena. Myös sairastuneiden sukulaisten sairastumisiällä ja syöpätyypillä on merkitystä, kun mietitään mahdollista periytyvyyttä.
Perinnöllisen syövän riskiä voi selvittää Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonnassa. Neuvonta on täysin maksutonta. Sen tavoitteena on vähentää sairastumiseen liittyvää huolta sekä antaa tietoa syövästä ja syövän perinnöllisyydestä. Neuvonnassa kartoitetaan henkilön suvun mahdollisen syöpäalttiuden periytyvyyttä.
Miten perinnöllistä syöpäalttiutta voi selvittää?
Syöpäjärjestön periytyvyysneuvonnassa asiaan koulutettu sairaanhoitaja piirtää asiakkaan täyttämän ja lähettämän esitietokaavakkeen perusteella sukupuun, jonka avulla selvitetään perinnöllisen syövän mahdollisuutta.
Sukupuu ja asiakkaan esitiedot esitellään perinnöllisyyteen erikoistuneelle asiantuntijalääkärille. Hän ottaa niihin kantaa ja tekee tarvittaessa lähetteen yliopistollisen keskussairaalan kliinisen genetiikan yksikköön eli perinnöllisyyslääketieteen poliklinikalle. Siellä jatketaan tutkimusta ja arvioidaan geenitestien tarvetta.
Voit ottaa yhteyttä Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen maksuttomaan neuvontapalveluun. Näin voimme lähteä selvittämään tilannettasi ja sitä, miten voisit toimia, jotta sinun ei tarvitsisi kantaa niin paljon huolta. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä.
Syöpäjärjestöt
Kysymyksiin vastasivat psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä ja neuvontahoitaja Miia Sjöblom Syöpäjärjestöistä.
Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Syöpäjärjestöt tuottaa ja tarjoaa tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä. Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja 6 valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri.
- Lue lisää: syöpäjärjestöt.fi
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.