Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Voiko tuoreen inkiväärin syöminen nostaa maksa-arvoja?

Kuvat Adobe Stock
23.3.2024 Apu
Kysymys

Varoittelit taannoin, että maksa-arvot voivat kohota, jos käyttää inkivääriä sisältäviä luontaistuotteita. Voiko tuore inkivääri vaikuttaa samoin? Olen syönyt inkivääriä noin sentin palasen päivittäin jo viiden vuoden ajan. Verikokeita otettiin viimeksi noin vuosi sitten, ja silloin maksa-arvoni olivat matalat. Kuinka helposti voi saada jonkin aineen yliannostuksen lisäravinteista ja toisaalta ruoasta?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Mausteena syötävän inkiväärin maksahaitoista ei juuri ole tutkimustietoa. Lienee kuitenkin epätodennäköistä, että noin sentin palasesta päivittäin olisi jotain haittaa maksalle. Jos maksakokeissa ei näkynyt hälyttävää nousua, syytä huoleen ei ole.

Inkiväärivalmisteet eivät ole mitenkään erityisen pahoja muihin ravintolisiin verrattuna. Jos käyttää ravintolisänä mitä tahansa ”luontaistuotetta” tai rohdosvalmistetta, olisi parasta mittauttaa maksa-arvot kertaalleen vaikkapa vaikkapa 3–4 kuukautta käytön aloittamisen jälkeen. Vaikka maksahaittojen riski ei ole suuri, se on olemassa. Ongelmat voi kuitenkin välttää suurelta osin, kun seuraa maksa-arvojaan.

Ravintolisät voivat vaikuttaa haitallisesti maksan lisäksi munuaisiin ja veren hyytymiseen. Niillä voi olla myös yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden yliannostukset syntyvät, kun annos on liian suuri ja käyttö on säännöllistä ja pitkäaikaista. Pahimmillaan liian suuret annokset voivat vuosien käytössä lisätä jopa syöpätautien vaaraa, joskin syöpäriskiä kasvattavat lähinnä jättimäiset annokset pillereinä tai jauheina.

Suomessa apteekeissa myytävät tavalliset monivitamiinivalmisteet eivät sisällä liikaa vitamiineja ja kivennäisaineita, joten niitä voi lähtökohtaisesti käyttää huoletta. Ei kannata mennä halpaan ja valita tuotteita, joita mainostetaan erityisen korkeilla pitoisuuksilla. Enempi ei aina ole parempi.

Suomalaisissa suosituksissa on määritetty useille vitamiineille ja kivennäisaineille matalin suositettu saanti ja korkein turvallisena pidetty saanti. Turvallisen saannin ylärajaa ei pitäisi ylittää. Useimmiten se on 3–10 kertaa korkeampi kuin alaraja.

Käytännössä monen vitamiinin tai kivennäisaineen liikasaanti on mahdollista vain ravintolisiä käyttämällä. Ruoasta on miltei mahdotonta saada haitallisia määriä. Poikkeuksia ovat huomattavan paljon jodia sisältävä kombu-merilevä ja parapähkinä, jossa on valtavasti seleeniä. Suosittelen syömään korkeintaan 2–3 parapähkinää päivässä ja välttämään kombu-merilevää. Sushissa käytetty nori-merilevä on turvallista.

Ruokaviraston nettisivuilla on ohjeita erilaisten haitallisten aineiden välttämiseen eri elämänvaiheissa. Lisäksi siellä kerrotaan, mitä ruoka-aineita olisi syytä rajoittaa arjessa esimerkiksi raskasmetallien vuoksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt