Apu

Laktoosi eli maitosokeri: Miksi toiset sietävät sitä paremmin kuin toiset? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 13.5.2021

Kysymys:

Miksi jotkut ihmiset sietävät laktoosia ja toiset eivät? Onko kyse geeni­perimästä ja evoluutiosta? Onko väestöissä eroa tässä asiassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Laktoosin siedossa on eri maiden välillä todellakin paljon eroja. Laktoosin sieto on kiinni kahdesta päätekijästä. Ensimmäinen on se, tuottaako henkilön suolisto laktoosia pilkkovaa laktaasi­entsyymiä vai ei. Toinen tekijä on, miten herkästi paksusuoli reagoi imeytymättömään laktoosiin. Toisten suoli kestää isojakin annoksia laktoosia, toisten taas ei (yleisesti herkkävatsaiset).

Osalla ihmisistä, itse asiassa yli 80 prosentilla suomalaisista, on vuosituhansien aikana kehittynyt geenimutaatio, joka saa laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin tuotannon jatkumaan myös aikuisena.

Suomalaisten teoreettisesti hyvä maidon sieto, siis laktoosi-intoleranssin harvinaisuus, on todella evoluution tulosta. Ehkä täällä on juotu maitoa niin pitkään – muun ravinnon puutteessa – että meille on kehittynyt laktoosin sietokyky myös aikuisena. Vallitseva, yleisin geeniperimä maailmassa on sellainen, että lapsesta aikuiseksi kehittyessä ihmisen kyky ­pilkkoa laktoosia vähitellen häviää, eli ­laktaasientsyymin tuotanto ehtyy.

Laktoosi-intoleranssi – Mitä se tarkoittaa?

Ne, joilla on laktaasientsyymiä ohutsuolessa riittävästi, pystyvät pilkkomaan laktoosia ja käyttämään sen sokerit ravinnoksi. Jos tämä entsyymi puuttuu aikuisena, elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia ohutsuolessa eivätkä disakkaridi-­laktoosin sisältämät kaksi sokeria, glukoosi ja galaktoosi, voi imeytyä elimistöön, vaan laktoosi päätyy sellaisenaan paksusuoleen.

Paksusuolessa bakteerit hajottavat laktoosia fermentaatiossa eli käymishajoamisessa. Prosessissa syntyy kaasua ja suoleen sitoutuu vettä. Se saattaa aiheuttaa myös vatsakipua ja ripu­lointia suolen venymisen vuoksi. Laktoosi-­intoleranssin oireet johtuvat siis imeytymättömän laktoosin bakteeri­välitteisistä paksusuolivaikutuksista.

Eri ihmiset kuitenkin sietävät paksusuoleen tulevia imeytymättömiä hiili­hydraatteja, kuten laktoosia, hyvin eri tavoin. Herkkävatsaiset ja varsinkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät eivät välttämättä juuri siedä laktoosia paksusuolessa.

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa vain oireita – ei muita sairauksia

Toisaalta osa ihmisistä saattaa syödä isojakin määriä laktoosia ilman merkittäviä oireita, vaikka he ovat ”lääketieteellisesti” laktoosi-intolerantikkoja eikä laktoosi imeydy heillä lainkaan. Tämä johtuu siitä, että paksusuolen mikro­skooppiset rakenteet, suolistobakteerit ja suoliston hermosto ovat ihmisillä todella erilaisia.

Jos on saanut erinomaisen vakaan suolen, pystyy sietämään hyvin isojakin eli yli 10 gramman annoksia laktoosia ilman oireita, vaikka laktaasientsyymi puuttuu. Jos ei saa oireita laktoosista, sitä ei kannata ruveta välttelemään, vaikka olisi virallisesti laktoosi-into­lerantikko. Laktoosi ei aiheuta mitään muuta sairautta laktoosi-intolerantikoille.

Laktoosi-intoleranssi yleisempi Aasiassa ja Välimeren maissa

Suomessa valtaosalla väestöstä on siis sellaiset geenit, että elimistö tuottaa ­laktaasi­­entsyymiä aikuisenakin. Laktoosi­-into­leranssista puhutaan silti meillä ­erittäin paljon. Tämä johtunee siitä, että suomalaiset käyttävät runsaasti maitoa. Olemme myös keskimäärin melko ­herkkäsuolista porukkaa.

Monissa muissa maissa, kuten Välimeren maissa sekä erityisesti Aasiassa, Etelä-Afrikassa ja Amerikassa, vain alle 20 prosenttia sietää ­laktoosia, eli yli 80 prosenttia on laktoosi-­intolerantikkoja. Silti laktoosi-intoleranssi on vähemmän esilllä. Syy on toden­näköisesti se, että maidon käyttö on vähäistä ja tietoisuus asiasta pienempi. Ehkä pieniin vatsaongelmiin myös kiinnitetään vähemmän huomiota kuin meillä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.