Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi vatsani oireilee syömisen jälkeen?

Julkaistu 19.8.2017

Kysymys:

Vatsani tulee ruokailun jälkeen kipeäksi, ja pian tulee tarve mennä vessaan. Vatsa tyhjenee, ja ripulia on ajoittain. Olen yrittänyt seurata syömisiäni, mutta en voi nimetä tiettyä ruokaa, joka olisi syyllinen. Joskus tähän yhdistyy närästys ja löysä vatsa. Joskus ruoka virtaa ylös ja aiheuttaa yskimistä, polttelua ja närästävää tunnetta. Välillä saattaa olla viikkojakin ilman oireita. Mikä on ongelma?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinulla näyttää olevan kahden pään ongelma: ärtyvän suolen oireyhtymä ja refluksia. 

Vatsan luontaiseen toimintaan kuuluu ohjesääntö: kun pistät nenän alapuolella olevasta montusta jotakin sisään, jonkin ajan kuluttua alkaa pakoputki supistella. Säännöllisessä elämänmenossa tämä toimii yleensä aamuisin. Kun juo pari lasillista vettä ja nautiskelee aamukahvin, tulee kutsu pöntölle Apu-lehden äärelle. Näin sen tulee toimia, ja tätä luontaista refleksiä kannattaa pitää kunnossa.

Ärtyvän suolen oireyhtymää esiintyy noin prosentilla miehistä, puolta yleisemmin naisilla. Se ilmenee vatsan turvotuksena ja kipristelynä. Joillakin ulostus on löysää useita kertoja päivässä, mikä vuorottelee ummetuksen kanssa eri päivinä, toisilla toiminta on jompaakumpaa. Vatsakipu yleensä lientyy ulostamisen jälkeen. Yleisimpiä vaivoja ovat vatsan turvotus ja ilmavaivat. Oireet vaihtelevat ja ovat välillä poiskin. 

Koska suolesta ei löydy vikaa, vaivaa kutsutaan toiminnalliseksi. Siihen ei liity vaikeita sairauksia. Häiriintyneen toiminnan syytä ei tunneta. Joillakin suolikaasua muodostuu enemmän, toisilla suoli on herkempi supistelemaan. Ravinnon laatu ja psyykkiset tekijät vaikuttavat oireisiin. 

Ärtyvän suolen toteamiseksi ei ole kokeita. Hankalammissa tapauksissa suljetaan pois keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet ja laktoosi-intoleranssi. Jos esiintyy pahempia oireita, kuten laihtumista, väsymystä, verta ulosteessa, suolen toiminnan muuttumista tai suvussa on suolistosyöpää, kannattaa paksusuoli tähystää. Sinänsä ärtyvän suolen diagnoosi ei edellytä tavanomaisesti tähystyksiä, ultraääntä tai laboratoriokokeita. 

Oirehdintaa pidetään enemmän ominaisuutena kuin sairautena, jo yleisyytensä vuoksi. Liikkuminen tekee ihmiselle hyvää monella tavalla – niin tässäkin. Kannattaa kokeilla, minkälaista sapuskaa suoli sietää. Kyse ei ole vakavasta sairaudesta eikä allergiasta. 

Tämän ajan hitti on niin sanottu FODMAP-ruokavalio. Ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä imeytymättömiin hiilihydraatteihin (FODMAP). Suolibakteerit käyttävät niitä, jolloin syntyy suolikaasuja. Niiden täydellinen välttäminen on mahdotonta eikä se ole tarpeellista, vaikka lievittääkin useimpien oireita.

Närästys ja ruoan takaisinvirtaus ovat merkkejä siitä, että ruokatorven ja mahalaukun liitos päästää hapanta sisältöä ruokaputkeen. Vatsan turvotus voi provosoida sitä lisääntyneen paineen vuoksi. 

Voi sitä sapuskan jälkeen ilmaantua iäkkäämmällä, kuten itselläni normaalistikin kumartuessa. Jos vatsanpeitteissä esiintyy reippaasti maallista hyvää, en hämmästyisi oireesta. 

Mikäli närästys hallitsee oirekuvaa, kannattaa varttuneemman väen tutkituttaa hengitystestillä, ulosteesta tai verestä helikobakteeri, minkä on osoitettu olevan usein vaivan taustalla. Sillä on yhteys alati harvinaistuvan vatsalaukun syövän kehittymiseen. 

Mitä korkeampi on ikä, sitä herkemmin on syytä tähystää ruokaputki. Nielemisvaivat ja laihtuminen ovat merkkejä, jolloin toimenpide on välttämätön. Tiedän, pelottaahan se, ei tutkimus miellyttävä ole. 

Teksti Tapani Kiminkinen, kuva Fotolia

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.