
Kysymys:
Arvostettu maalaislääkäri! Vatsavaivat lisääntyvät, mutta tutkimus- ja hoitokeinot eivät. Vannoit tieteen nimiin, että vatsan happo–emäs-epätasapaino on huuhaata. Minulla todettiin jo 35-vuotiaana vaikea atrofinen gastriitti eli hapoton maha. Vuosikymmeniä olen taistellut ruokavalion kanssa, kun tietoa ei löydy mistään. Gastropanel-tutkimuksessa Pepsinogeeni I oli 2.5 umol/l (vv. 30–180 umol). Mistähän saisi lisätietoa?
Vastaus:
Tosi on – vannon edelleenkin näin. Tarkoitin silloin yleisemmällä tasolla elimistön happamuudella ja emäksisyydellä teutaroimista. Lääketieteen aamuhämärissä 1960-luvulla potilailla nieletettiin vatsaan erilaisia naruja ja pääteltiin sen perusteella, milloin happoa oli liikaa ja milloin liian vähän. Nykyään tämä tuntuu hassulta.
Sinulla on kertomasi mukaan todettu atrofinen gastriitti (surkastunut vatsalaukun limakalvo). Toivoakseni se on diagnosoitu vatsalaukun tähystyksen (gastroskopia) yhteydessä otetuista koepaloista. Matala pepsinogeeni 1:n taso sopii kertomukseesi. Se antaa kuvan vatsalaukun runko-osan solujen eritystoiminnasta.
Gastriini on mahalaukun antrumin ja pohjukaissuolen yläosan tuottama hormoni, joka kiihdyttää mahalaukun pepsiinin ja suolahapon eritystä. Sen pitoisuus on lisääntynyt pernisiöösissä anemiassa ja kroonisessa gastriitissa, jossa mahahapon eritys on alentunut ja sen estovaikutus gastriinin eritykseen puuttuu. Atrofisessa gastriitissa nähdään tyypillisesti matala pepsinogeeni, ja gastriini on koholla.
Atrofinen gastriitti voi aiheutua helikobakteerista tai syntyä autoimmuunitaudin seurauksena, mikä tarkoittaa sitä, että elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan kohtaan – tässä tapauksessa vatsalaukun limakalvoa. Autoimmuunitauteja tunnetaan rapiat 80. Poden itse yhtä: autoimmuunipohjaista nivelreumaa.
Mahan limakalvon autoimmuunitulehdukseen liittyvää mahatulehdusta ei pystytä ehkäisemään. Se kehittyy noin prosentille aikuisväestöstä. B12-vitamiini imeytyy ohutsuolesta mahalaukun parietaalisolujen erittämään sisäiseen tekijään sitoutuneena. Koska mahalaukun limakalvo on surkastunut, sisäistä tekijää ei erity. Siitä seuraa B12-vitamiinin puutos, mikä johtaa hoitamattomana anemiaan (pernisiöösi anemia). B12-vitamiini tulee antaa tällöin pistoksena lihakseen kolmen kuukauden välein, mitä annostelumuotoa käytän kaikissa B12-vitamiinin vajeissa (annostelu on helppo, halpa ja toimii takuuvarmasti).
Miten mahan happoisuutta voi hoitaa?
Markus Färkkilän mukaan hapotonta mahaa ei pääsääntöisesti tarvitse seurata tai kontrolloida, koska terveysriskit ovat pienet. Jos potilas on alle 40-vuotias ja hänellä on myös B12 -vitamiinin puutos, mahalaukun tähystys uusitaan 3–5 vuoden välein jonkin verran lisääntyneen syöpäriskin vuoksi. Toistaiseksi itse hapottomaan vatsaan ei ole lääketieteellistä hoitoa eikä sitä varten ole laadittu ruokavaliota. Altistavien tekijöiden kuten helikobakteeri-infektion tai autoimmuunisairauksien toteaminen ajoissa helpottaa potilaan tilannetta, jatkaa Färkkilä.
Happosalpaajalääkkeitä käytetään refluksin oireiden (närästys) lievitykseen. Niiden pitkäaikaisenkaan käytön ei ole osoitettu aiheuttavan kokonaan hapotonta mahaa tai lisäävän vatsasyövän vaaraa. Pitkäaikaiskäyttöön liittyy muita riskejä. Ne sekoittavat suoliston bakteerikantaa ja altistavat ripulin aiheuttajille etenkin senioreilla (clostridiun difficile). Ne voivat lisätä keuhkokuumeen vaaraa. Ne heikentävät mm. raudan, B12-vitamiinin ja kalsiumin imeytymistä ja assosioituvat lonkkamurtumiinkin. Niitä ei tulisi käyttää yhtäjaksoisesti yli 8 viikkoa, ja niiden käyttö tulisi lopettaa vähitellen, jolloin vältetään vatsalaukun haponerityksen ryöpsähtämien ja oireiden pikainen uusiutuminen.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.