Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten tunnistan eteisvärinän?

Julkaistu 11.4.2016

Kysymys:

Olen 83-vuotias nainen, yksin asuva leski. Minulla on verenpainetauti, nivelrikko, skolioosi ja glaukooma. Nyt todettiin sydämen eteisvärinä. Lääkitys siihen on Marevan 3 mg. Onko se paras lääke estämään mahdollisia tukoksia ja halvauksia?

Olen aina harrastanut paljon liikuntaa, en ole ylipainoinen, en ole koskaan tupakoinut enkä alkoholia ottanut kuin pikarillisen, jos vilustun, siis erittäin harvoin. Viime vuosina olen kärsinyt unettomuudesta. Voisiko se olla yksi syy sydänsairauteeni? Olisiko magneettikuvassa nähtävissä sydänsairaudesta jotain enemmän kuin tavallisessa sydänfilmissä? Pitäisikö vain uskoa, ettei tilanne sydämessä voi millään lailla muuttua, ainakaan paremmaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eteisvärinällä tarkoitetaan sydämen rytmihäiriötä

Eteisvärinällä tarkoitetaan sydämen rytmihäiriötä, jossa eteiset supistelevat villisti useita satoja kertoja minuutissa. Pumppauksen synkroni ei silloin toimi, joten sydän menettää tehostaan noin kolmanneksen. Tätä ja epäsäännöllistä rytmiä potilas ei varsinkaan vanhemmiten välttämättä tunnista, joten eteisvärinä huomataan usein vastaanotolla sattumalta. Verenpainemittaus voi paljastaa sen.

Mistä eteisvärinä johtuu?

Eteisvärinän taustalla piilee tavanomaisia sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, liikalihavuutta, kilpirauhasen liikatoimintaa, satunnaista stressiä, kuten leikkaus, infektiot tai krapula, tai vain rakenteiden ikääntymistä. Eteisvärinän riski kulminoituu hyytymän muodostumisen mahdollisuuteen vasemman eteisen korvakkeeseen. Sieltä se voi onnettomissa oloissa lähteä liikkeelle sydämen vasemman kammion pumppaamana aivoihin, jolloin seurauksena on aivoinfarkti, valitettavan usein kohtalokkaan massiivi. Varsinaiseksi ongelmaksi muodostuu se, että hyytymän ja siten myös aivoinfarktin todennäköisyys satunnaisen eteisvärinän yhteydessä on yhtä suuri kuin jatkuvassa rytmihäiriössä. Sen havaitsemisen tehostamiseksi kansaa opetetaan tarkkailemaan pulssiaan. Aivojen hapenpuutekohtausten yhteydessä sitä ei aina löydetä useankaan päivän rytmiseurannalla. Tähän kehitetään uusia menetelmiä. Yhden vuorokauden Holter-valvonta on teholtaan vaatimaton.

Eteisvärinää voidaan hoitaa lääkkeillä

Sattumalta havaitussa eteisvärinässä elämänennuste on hyvä, kunhan huolehditaan lääkkein hyytymien estosta. Rytmin villiintymistä rajoitetaan beetasalpaajilla. Toki yksittäisen potilaan ennuste riippuu taustalla mahdollisesti piilevästä sydänsairaudesta.

Klassinen hyytymän esto toteutetaan varfariinilla (Marevan). Tämä rotanmyrkkynäkin suuremmilla annoksilla käytettävä lääke on halpa, mutta sen pitoisuutta pitää seurata, sillä teho on optimaalinen vain kapealla alueella. Lisäksi monet lääkkeet ja kasvisruoka vaikuttavat sen metaboliaan. Marevan-potilas saa ja hänen tuleekin syödä kasviksia, mutta niitä on käytettävä suunnilleen sama määrä joka päivä. Kun lääkkeen pitoisuus säilyy sovitulla alueella, se on yhtä tehokas kuin uudemmat lääkkeet. Tekoläppäpotilailla se on edelleen ensisijainen.

Uusia lääkkeitä on markkinoilla kolme. Niistä yhdelle on vastamyrkky, ja lopuille se on kehitteillä. Niiden käyttö on helppoa, koska pitoisuusmäärityksiä ei tarvita ja ravinto on vapaa. Tulehduskipulääkkeitä ei voi käyttää niidenkään kanssa. Uudet lääkkeet ovat kalliimpia. Tapauskohtaisesti ne voi saada peruskorvattuna, jolloin kustannus on noin 60 euroa kuukaudessa, mikä kerryttää lääkekattoa. Sen täytyttyä lääkkeet ovat lähes ilmaisia (lääkekatto on tänä vuonna 610,37 e, alkuomavastuu 50 e).

Unettomuus lisää eteisvärinän riskiä

Uni tekee aina hyvää, mutta tuskin yksin unettomuus on syynä eteisvärinääsi. Magneettitutkimuksesta ei tapauksessasi saada hoitoon vaikuttavaa lisäinformaatiota. Sinulla on halutessasi mahdollisuus

peruskorvattavuuteen Marevanin vaihtoehdoissa. Asiaa voit harkita oman lääkärisi kanssa. Hyvin todennäköisesti eteisvärinä ei vaikuta elämäsi pituuteen tai laatuun, kunhan käytät Marevania tai sen korvikkeita. Elä siis vahvasti!

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.