Apu

Kysy Kiminkiseltä: sydämen vajaatoiminta, oireet ja hoito

Julkaistu 16.11.2016

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo Studio55.fissä sydämen vajaatoiminnan syistä ja oireista. Katso video!

Näytä vastaus

Vastaus:

Mistä sydämen vajaatoiminta saa alkunsa ja mitkä ovat ensimmäiset oireet?

Sydämen vajaatoiminta ei ole itsellinen sairaus, vaan oire sydämen kyvyttömyydestä pumpata verta elimistön senhetkisiin tarpeisiin. Tavallisimmin taustalla ovat sepelvaltimo- ja verenpainetauti sekä läppäviat (80–90 % tapauksista). Täydellisyyttä kurkottelevaan luetteloon voimme lisätä sydänlihaksen sairaudet (kardiomyopatiat, myokardiitit), sydänpussin sairaudet, synnynnäiset sydänviat, rytmihäiriöt, kroonisen keuhkosairauden, keuhkoveritulpan, oikovirtauksen valtimosta laskimoon, sydämen kasvaimen, tamponaation (verta/nestettä sydänpussissa), anemian, kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnan, sydänlihasta vaurioittavat lääkkeet, alkoholin runsaan käytön sekä huumeet.

sydämen supistumisvoiman heikkeneminen

Periaatteessa ja myös käytännössä sydämen vajaatoiminta voi seurata sydämen supistumisvoiman heikkenemisestä tai sen seinämien jäykistymisestä – puhutaan hienosti systolisesta ja diastolisesta vajaatoiminnasta. Vanhemmalla iällä diastolinen vajaatoiminta on yleisempää. Jos vajaatoimintaa ei hoideta kunnollisesti, potilaan ennuste on useimmiten huono. Asiaa ei helpota yhtään se, että näillä potilailla on keskimäärin paljon muitakin sairauksia.

Sydämen vajaatoiminnan tyyppioireet

Tyyppioireita ovat hengenahdistus tai poikkeava väsymys rasituksessa tai levossa. Makuulta on joskus noustava istuskelemaan. Rasitushengenahdistus voi aiheutua myös sepelvaltimotaudista, astmasta, keuhkoahtaumataudista, keuhkoveritulpasta, liikapainosta, anemiasta, koneiston vanhenemisesta tai vaikkapa rapakunnosta.

Painon nousu ja turvotus

Paino voi kohota turvotusten vuoksi. Pelkkä jalkaturvotus yksinään ei ole yleensä sydämen vajaatoiminnan oire. Täysin eri asia on se, että todennetun vajaatoiminnan seurannassa sillä ja painolla on toki merkitystä.

Sydän ei jaksa pumpata riittävästi

Kun sydän ei jaksa systolisessa vajaatoiminnassa pumpata verta elimistöön riittävästi, nestettä kertyy keuhkoihin, mistä hengenahdistus on oire. Tilanteen pahentuessa pettää myös sydämen oikea puolisko (tämä voi itsenäisenä ilmaantua suurentuneen keuhkovaltimopaineen vuoksi), jolloin nestettä kertyy jalkoihin ja myös maksaan, suolistoon ja jopa vatsaonteloon. Vajaatoimintaan voi liittyä siten ruokahaluttomuutta ja maksakapselin kiristystä ylävatsakipuineen.

Sydämen vajaatoiminnan hoito

Vajaatoimintapotilaalla on usein kohonnut syke, laskimot pullottavat kaulalla, hengitys voi olla tihentynyt, maksa suurentunut ja alaraajat turvoksissa. Hitaasti yleensä vanhemmilla potilailla kehittyessään elimistön kompensatoriset järjestelmät voivat pitää vajaatoiminnan oireet ja löydökset rajallisina ja vaikeasti todennettavina. Suurempana ongelmana pidän tosin sitä, että vanhemmalla iällä sydämen vajaatoiminta diagnosoidaan usein, vaikka sitä ei todellisuudessa olekaan. Tällöin aloitettu lääkitys voi koitua potilaalle kohtalokkaaksi. Erityisesti todella voimakasta nesteenpoistolääkettä (itse asiassa natriumin poistoa) käytettäessä voidaan saattaa potilas todella huonoon jamaan. Tämän vuoksi diagnostiikassa tulee olla huolellinen ja kriittinen.

Kiminkinen vastaa myös näihin kysymyksiin:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.