Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: sydämen vajaatoiminta ja pitkittynyt yskä
Julkaistu 16.11.2016
Apu

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fissä kysymykseen yskän ja sydämen vajaatoiminnan yhteydestä. Katso video!

Vastaus:

Voiko pitkittyneen ärsyttävän yskän taustalla olla sydämen vajaatoiminta?

Mielenkiintoinen kysymys ansaitsee vastauksen. Keskimäärin taustalla ei ole sydämen vajaatoiminta, mutta joskus harvoin näin voi kuitenkin olla.

Kiusallinen limaneritys

Aivan hiljattain päivystykseeni osui tuttu potilas, jolla oli kuukauden aikana esiintynyt kiusallista limaneritystä, mikä johti kakomiseen ja jopa yskösten veriviiruihin. Ikä ja taustatiedot panivat epäilemään pahimmillaan jopa keuhkosyöpää. Näin ei ollut. Sydän oli suurentuntunut, keuhkoissa oli merkkejä kohonneesta keuhkolaskimopaineesta, ja sydänfilmissä hyökkäsi näkökenttään vasemmanpuoleinen haarakatkos, joka on yleensä merkki ainakin jonkinasteisesta sydänviasta. Potilaani poti hoitamattoman verenpaineen laukaisemaa sydämen vajaatoimintaa: verenpaine oli 200/110 mmHg. Jatkossa on vielä varjoainetutkimuksella selvitettävä, missä kunnossa sepelvaltimot mahtavat olla.

Kohonnut paine leviää keuhkoihin

Kun sydämen vasen puolisko ei jaksa pumpata verta elimistöön sen vaatimalla tavalla, kohonnut paine leviää keuhkoihin verentungoksen muodossa. Tämä voi aiheuttaa vanhojen aikojen sydänlääkäreiden kuvaaman ”sydänastman”. Keuhkoputkien turvotus pistää hengityksen vinkumaan. Joskus näkee poliklinikalla akuuttitilanteessa, että potilaan ajautuessa äärimmäiseen vajaatoimintaan sen ensimmäinen oire voi olla yskänärsytys: silloin voi olla piru merrassa.

Sydämen vajaatoiminnan aiheuttamaa pitkittynyttä yskää voidaan estää

Olet harvinaisen oikeassa: kyllä sydämen vajaatoiminta pitää ottaa huomioon, vaikka se ei näillä oireilla heti ensimmäisenä listalla olekaan. Yksi hämäävä asia on sydän- ja verenpainelääkkeenä käytettävä ACE:n estäjälääke. Noin 10 prosenttia sen käyttäjistä voi kokea sivuoireena kurkun kutinaa ja kiusallista ärsytysyskää. Jos havaitsen tämän oireen tuon lääkeryhmän käyttäjällä, en ala selvitellä yskän syytä, ennen kuin lääketauko on toteutettu.Toki tutkin potilaan muiden ilmeisten syiden poissulkemiseksi ensin.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.