Apu

Onko minulla alhainen ferritiiniarvo? Apu-klinikka vastaa

KuvatFotolia
Julkaistu 19.5.2020

Kysymys:

Sairastan Basedowin tautia ja ferritiiniarvoni oli 14. Onko se liian alhainen? Olen jatkuvasti kovin väsynyt. Lääkärini sanoi että arvo on normaali, väsymystäni hän ei kommentoinut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos rautaisesta kysymyksestä! Olenkin odotellut kieli pitkällä, milloin joku kysyy tästä paljon parran pärinää ­aiheuttaneesta rautavarastoasiasta.

Basedowin tauti on yksi autoimmuunitaudeista. Elimistö tuottaa kilpirauhasta stimuloivia vasta-aineita (TSH-reseptorivasta-aineet, joita voi määrittää verestä). Ne ­sitoutuvat TSH-reseptoreihin ja kiihdyttävät TSH:n tapaan kilpirauhasen toimintaa aiheuttaen kilpirauhasen liikatoiminnan (tyreotropiini TSH, jota valmistuu aivolisäkkeessä). Basedow on kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin aiheuttaja.

Basedowin tauti ja ferritiini eivät sinänsä liity toisiinsa. Ferritiini on laboratorio­tutkimus, joka kuvastaa rautavarastojen määrää. Ongelmallinen se on siinä mielessä, että se kuuluu ns. akuuttivaiheen proteiineihin, jotka kohoavat kudostuhossa samaan tapaan kuin klassinen senkka (La) ja Crp. Siinä kun matala ferritiini kuvaa varsin hyvin rautavarastojen vajenemista, korkean ferritiinin tapauksessa potilaalla voi olla jopa raudan puute, jos hänellä on elimistössään jokin tulehdusreaktio.

Epäluotettavuus korostuu senioreilla, joilla hyvin helposti on siellä täällä pientä kremppaa, esimerkiksi nestettä polvessa. Etenkin heillä turvaudun muihin rautavarastoa kuvaaviin tutkimuksiin. Kaikista luotettavin olisi luuydinnäytteestä tehty rautavärjäys, mihin en sentään kovin usein ryhdy.

Veritautilääkärit (hematologi) ovat saaneet lisätöitä yksityisessä työterveydessä markkinoiduista tutkimuspaketeista, joihin ferritiinikin kuuluu. Useimmiten miehillä ferritiini saattaa joskus kohota kolmeenkin sataan. Mikäli ­tutkimuksen pyytäjällä ei ole riittäviä tietoja lääketieteestä, voi tästä seurata lähetetulva hematologille. Erittäin korkea ferritiini voi liittyä hemokromatoosiin ja etenkin lapsuuden nivelreumaan (Stillin ­tauti), jotka ovat harvinaisia.

Terveyteen liittyy muoti-­ilmiöitä. Kilpirauhasen vajaatoiminnalla spekuloimisen jäätyä vähemmälle olemme singahtaneet rauta-aikaan. Ferritiinistä on tullut kuumaa kamaa.

Palataan perusasioihin. ­Anemiassa veren hemoglobiini (Hb) on liian matala, minkä syy liittyy lisääntyneeseen punasolutuhoon tai niiden huonoon tuotantoon luuytimessä, tai molempiin. Anemian yksi aiheuttaja on raudan puute, jossa punasolut ovat pieniä ja kalpeita. Hb laskee vasta sitten, kun rautavarastot ehtyvät.

Naisilla ferritiinin alaraja laboratorioiden välillä vaihtelee 10 ja 15 välillä, joten olet siinä rajalla. Lääkärisi on tulkinnut periaatteessa oikein. Hän varmaan tietää verenkuvasi kokonaisuuden. Jos Hb osoittautuu hyväksi, väsymys ei aiheudu siitä.

Mikäli olet nuori ja sinulla on kuukautiskierto (verenhukka), lisärauta olisi hyväksi. Mikäli olet seniori, pitää tietää ehdottomasti enemmän. Silloin todettu raudanpuute edellyttää ruoansulatuskanavan tähystämistä, ellei puutoksen syy ole selvä.

Riittävät rauta­varastot ovat tärkeät mm. epo-hoidossa (erytropoietiini) olevilla munuaisten vajaatoimintaa potevilla. Niistä on todennäköisesti hyötyä ainakin pahemmassa sydämen vajaatoiminnassa (Hemoglobiinin on syytä olla niin hyvä, mikä potilaalle on tällä tavoin mahdollista).

Päivitetty 19.5.2020 – Julkaistu 15.5.2029

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.