Apu

Kysy Kiminkiseltä: Alhainen verenpaine voi laskea lukemiin 95/55 – Oireina huimaus ja hikoilu sekä liikunnassa että levossa – Mikä avuksi?

Julkaistu 15.10.2020

Kysymys:

Miksi verenpaine laskee liian alas, esimerkiksi lukemiin 95/55, jolloin tulee oireita, muun muassa huimausta ja hikoilua. Näin käy sekä liikunnassa että levossa, kamala tunne! Eivät auta salmiakki, suolakiteet, vesi, pää polviin tms. Tämä rajoittaa elämää tosi paljon. Mikä avuksi? Äläkä sano, että elät pitempään, koska tämän kanssa eläminen ei ole elämää!

Näytä vastaus

Vastaus:

Miksipä sanoisin, koska tiedät sen itsekin. ”Monilla terveillä henkilöillä, etenkin naisilla, verenpaine voi olla tavallista matalampi ilman, että siitä on mitään haittaa. Matalasta paineesta saattaa päinvastoin olla hyötyä, sillä tällöin valtimotaudin vaara on tavallista pienempi.

Terveen nuoren ja keski-ikäisen oireettoman henkilön, jolla verenpaineen yläpaine on 100 millimetriä elohopeaa tai jopa alhaisempi ei siis tarvitse olla matalasta verenpaineesta huolissaan”, paaluttaa mainio Pertti Mustajoki terveyskirjastossa.

Niin, mutta Sinä et olekaan oireeton, heittäisit reklamaation säkeitä. Kuvittelen Sinut nimesi perusteella nuorehkoksi naiseksi, joten Sinulla tuskin on verisuonten tai sydämen sairauksia tai mitään lääkitystä – ainakaan sairauteen.

On epätodennäköistä, että potisit lisämunuaisen kuoren vajaatoimintaa, jolloin kortisolieritys olisi niukkaa, mikä johtaisi veressä matalaan natriumiin ja myös matalaan verenpaineeseen.

Raudan puutteesta tuskin on kysymys

Tämänkaltaisissa tiloissa tuppaa esiintymään joukko muitakin oireita, kuten väsymystä ja heikotusta. Kuukautisikäiset naiset potevat usein raudanpuuteanemiaa, jonka olet varmasti sulkenut pois. Jos veri on huonoa, kulkee käsijarru päällä. Sinulla tuskin on sokeritautia tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Nouset taatusti varoen ylös etenkin yöllä ja aamulla sekä hikilenkin jälkeen, saunassa ja sen jälkeisessä suihkussa varsinkin – liikkuminen laskee verenpainetta. Huimailu ja hikoilu ovat pystypäin pyörtymisen esioireita. Harvemmin ihminen pökrää pitkällään.

Suomalaisten on syytä vakavasti vähentää suolan (natrium on se juttu) käyttöä, sillä noin kaksi miljoonaa työikäistä potee liian korkeaa verenpainetta. Sinä loistat tässä porukassa totaalisena poikkeuksena kuin Betlehemin tähti.

Hakeudu lääkärin hoitoon

Sinun ei kannata pyrkiä vähäsuolaiseen ruokaan. Oletkin kokeillut suolan lisäämistä – samalla kannattaa vetää riittävästi nesteitä. Tarkoituksena on saada verisuoniin lisää sisältöä ja sitä kautta painetta. Varsinkin jos on taipumusta jalkaturvotuksiin, voi yrittää puristaa niistä painetta tukisukin.

Tapauksesi kuuluu lääkärin hoitoon. Kertomiani asioita suljetaan pois kertaalleen. Varsinaista lääkettä ei vaivaan ole, mutta joskus olemme tottuneet käyttämään suolahormonin vaikutusta hyväksi suonten nestemäärän lisäämiseksi.

Koska oireilet noin reippaasti, kannattaa tämäkin kokeilla lääkärin valvonnassa, kunhan Sinut on ensin tutkittu. Lohduttakoon Sinua maanpäällisen vaelluksesi aikaisen verisuonisairauksien todennäköisyyden pienempi kerroin.

Päivitetty 15.10.2020 – Alkuperäinen versio ilmestynyt 2.1.2017

Kysy terveydestä – Apu-klinikka vastaa!

Lukijoiiden kysymyksiin vastaavat:

  • Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen
  • Ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen
  • Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri Katja Murtoniemi (erikoisalueena naisten terveysongelmat ja gynekologia)

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.