Apu

Anemia ei ole sairaus vaan oire ja ikääntyvien vaiva, jonka syy voi olla tulehdus tai jopa leukemia – Näin tunnistat anemian merkit

Anemia ei ole sairaus vaan oire ja ikääntyvien vaiva, jonka syy voi olla tulehdus tai jopa leukemia – Näin tunnistat anemian merkit
Yli viisikymppisen anemia harvoin häviää syömällä rautaa. Syyn selvittäminen on melkoista salapoliisintyötä.
Julkaistu: 18.4.2021

Se ei ole sairaus vaan oire jostakin muusta. Yleensä anemia syntyy, kun elimistössä on liian vähän rautaa. Sitä tarvitaan punasoluihin, jotta niiden valkuaisaine hemoglobiini pystyy kuljettamaan keuhkoista happea kudoksiin ja elimiin.

Tyypillisin anemiasta kärsivä on alle 40-vuotias nainen, joka menettää kuukautisten mukana punasoluja ja rautaa.

– Jos 40–50-vuotias nainen kärsii raudanpuutteesta, kuukautisvuoto ei ole enää itsestäänselvä selitys. Tästä iästä alkaen erityisesti suolistoperäiset vuodot voivat aiheuttaa puutosta. Pitää olla valppaana, etteivät muut syyt jää huomaamatta, sanoo verisairauksiin erikoistunut hematologian professori Kari Remes

Anemian takana voi olla keliakia, jossa rauta ei imeydy sairaasta suolesta. Sairaus löydetään viimeistään keski-iässä.

"Jos hemoglobiini putoaa viikossa 150:stä 100:aan, raavas mieskin huomaa sen olossaan. Jos pudotus tapahtuu vuodessa, sitä ei huomaa mitenkään."
Hematologian professori Kari Remes

Vaihdevuosien jälkeen anemia johtuu usein suolistotaudeista, kasvaimista, polyypeista tai haavaumista. Syytä selvitetään suoliston ja mahalaukun tähystyksillä. Yli 60-vuotiailla suolistoverenvuodot ovat yleisin syy raudanpuutteeseen.

Puhutaan kalpeista, aneemisista ihmisistä. Näkeekö asiantuntija naamasta, kuka kärsii vähäverisyydestä?

– Jos on tarpeeksi matala hemoglobiini, ovathan ihmiset kalpeita. Osa ihmisistä on luonnostaan vaaleita. Kun anemia on riittävän syvä, limakalvot ja iho ovat vaaleat.

Ikääntyvien vaiva

Ikääntyessä anemia on yhtä lailla naisten kuin miestenkin vaiva. Naisilla hemoglobiinin viitearvo on 117–155 g/l, miehillä 134–167 g/l. Iän myötä sukupuolten ero tasoittuu hieman, ja molemmilla hemoglobiini voi heiketä jonkin verran. Viitearvoja ei ole eri-ikäisille.

– Olennaista on vain se, paljonko hemoglobiini putoaa. Jos 150:n hemoglobiini putoaa 120:een, kyllä sille pitää jokin syy löytää, Kari Remes sanoo.

Lievän anemian alaraja on hemoglobiiniarvo 100–120. Anemiaa ei tarvitse hoitaa, jos ihmisen olo on hyvä, hemoglobiinin putoaminen ei jatku eikä syynä ole raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon puutos.

Rauta, B12 ja foolihappo ovat punasolujen rakennuspalikoita. Vanhetessa ruokahalu heikkenee, ihminen saattaa luisua kahvi-pullalinjalle ja rakennuspalikat käyvät vähiin. Silloin luuytimestä syntyy liian vähän ja liian heikkoja punasoluja.

Monipuolinen ruokavalio ja riittävä syöminen korjaavat tilannetta. Käytännössä Remes suosittelee tarttumista monivitamiini- ja rautatablettipurkkeihin.

Raudanpuute todennetaan rautahoitokokeella: Syödään muutama viikko rautaa. Jos se ei nosta hemoglobiinia, syy anemiaan on muualla.

Ikävät oireet hoidettava

Anemiaa on hoidettava, jos se alkaa tuottaa ikäviä oireita, kuten hengästymistä herkästi rasituksessa ja väsymystä. Aina oireita ei huomaa.

– Jos hemoglobiini putoaa viikossa 150:stä 100:aan, raavas mieskin huomaa sen olossaan. Jos pudotus tapahtuu vuodessa, sitä ei huomaa mitenkään. B12-vitamiin puutos on tyypillinen hidas anemian aiheuttaja.

"– Tehtaalla voi olla tuotantovika, jolloin luuydin ei tuotakaan verisoluja. On mahdollista, että tehdas tuottaa, mutta anemia syntyy verenkierrossa. Punasoluja voi hajota veressä, jolloin kyseessä on hemolyyttinen anemia."
Hematologian professori Kari Remes

Hemoglobiini voi hitaasti ja huomaamatta vajota 50:een.

– Läheiset saattavat sanoa, että ”olet vähän kalpea”. Sitten tutkitaan. Toki jos hemoglobiini on 50 ja ihminen silti oireeton, anemia kyllä hoidetaan.

Liian matala hemoglobiini uhkaa hapensaantia ja elimien toimintaa. Se voi altistaa sydän- ja aivoinfarktille.

Pahalaatuiset aiheuttajat

Luuytimeen liittyvät pahanlaatuiset taudit ovat melko yleisiä syitä anemiaan. Luuydin on verisolujen ja punasolujen tuotantolaitos. Esimerkiksi krooninen leukemia ja myelooma heikentävät punasolutuotantoa.

– Tehtaalla voi olla tuotantovika, jolloin luuydin ei tuotakaan verisoluja. On mahdollista, että tehdas tuottaa, mutta anemia syntyy verenkierrossa. Punasoluja voi hajota veressä, jolloin kyseessä on hemolyyttinen anemia.

Oireet ilmenevät vasta, kun hemoglobiini laskee alle sadan. Tuotantohäiriö on tyypillinen vanhenevan väen vaiva.

Ytimen tuotantoa voidaan vauhdittaa jonkin verran lääkkeillä. Lääke on sama kuin takavuosien hiihtäjillämme. He paransivat suorituskykyään epolla, erytropoietiinilla. Apua voi saada myös veritankkauksesta eli verensiirrosta.

"Matalin hemoglobiini, joka minua on kävellyt vastaan, ja aika hyväkuntoisena, on ollut 20. Se johtui luuytimen tuotantohäiriöstä."
Hematologian professori Kari Remes

– Jos epohoidolla vältetään punasolusiirrot, on se käytännöllisempää. Jos omaa tuotantoa on jonkin verran, siirron vaikutus kestää kuukauden, kaksikin. Jos oma tuotanto on lähes nolla, verensiirroista tulee joskus jatkuva kierre, Remes sanoo.

– Matalin hemoglobiini, joka minua on kävellyt vastaan, ja aika hyväkuntoisena, on ollut 20. Kyseessä oli 60-vuotias, jonka elimistö oli vuosia sopeutunut matalaan hemoglobiiniin. Se johtui luuytimen tuotantohäiriöstä.

Elimistön sopeutumiskeinot ovatkin erittäin hyvät. Remeksen 60-vuotiaalle potilaalle ei voinut tehdä verensiirtoa. Se saatiin nousemaan kortisonilla.

Kroonisissa veritaudeissa tutkittavien keski-ikä on 65–70 vuotta. Se on tyypillinen ikä veritautien puhkeamiselle.

Perussairaus anemian aiheuttajana

Kun anemia johtuu jostakin perustaudista, tuon sairauden hoitaminen nostaa veriarvot.

Yksi anemian laji on tulehdusanemia. Ikääntyvillä se on yleinen. Se voi johtua kroonisesta infektiosta tai autoimmuunitaudista, kuten reumasta tai suolistotulehduksesta.

Ikääntyvien anemian syyt ovat sangen moninaiset. Osataanko diagnoosi tehdä terveyskeskuksessa?

– Periaatteessa kyllä, joskin ainakin Etelä-Suomessa terveyskeskuslääkärit lähettävät tapaukset herkästi erikoissairaanhoitoon, Kari Remes sanoo.

Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen Keski-Suomen Saarijärveltä sanoo, että anemia kuuluu ensisijaisesti perusterveydenhuollon kontolle. Terveyskeskuslääkäri voi konsultoida erikoislääkäriä.

– Soitan keskussairaalan hematologeille, jos tulee pulma. Tunnen heidät ja he tuntevat minut.

Kiminkisen mukaan laboratoriotutkimukset käyvät yhä helpommiksi. Analysaattoreita voidaan käyttää vaikka ”kuusenkäkkärän juurella”.

Verenkuvan saa selvitettyä nopeimmillaan muutamassa minuutissa. Saarijärvellä on oma laboratorio, ja myös tähystykset tehdään terveyskeskuksessa.

– Anemiaa tulee perustyössä paljon vastaan, joten kokemus kyllä säilyy sellaisella lääkärillä, joka aktiivisesti hoitaa potilaitaan, Kiminkinen toteaa.

Päivitetty 18.4.2021 – Ilmestynyt 1.5.2020

Tunnista merkit

  • Anemian ensioire tuntuu fyysisessä rasituksessa. Kun kävelet rappusia tai nouset ylämäkeä, puuskututtaa tavallista enemmän.
  • Jos sinulla on sydäntauti, rintakipu voi tuntua rasituksessa entistä herkemmin. Keuhkopotilasta alkaa ahdistaa.
  • Väsymys, levottomat jalat, suun haavaumat ja kynsien haurastuminen voivat olla rautavajeen merkkejä.
  • Iho ja limakalvot saattavat kuivua ja kieli kipeytyä.
Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti