Apu

Mitä ferritiiniarvo kertoo, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 4.11.2019

Kysymys:

Jos hemoglobiini saadaan nousemaan, voiko ferritiiniarvon jättää huomioimatta? Itselläni oli kontr ferritiini 9 ja hb 111. Söin rautalääkkeitä 1,5 kuukautta ja arvot olivat 10 ja 118. Tuntuu olevan perintötekijöistä kiinni, äidilläni oli vanhuusiällä jatkuva anemia. Samoin olen perinyt nielemisvaikeudet, saan ­yskänpuuskan. Voiko matala ferritiini tehdä tällaisia oireita? Suvussa on reumaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Raudanpuute ei ole perinnöllistä, ellei sitä aiheuttava tauti sitä ole. Ikäiselläsi raudanpuutteen syy tulee ­aina selvittää, mikä tarkoittaa käytännössä ruoansulatuskanavan tähystystutkimuksia. Niillä suljetaan pois kasvannaiset ja ­etsitään mahdollista vuoto­kohtaa.

Matala ferritiini (rauta­­va­rasto) on luotettava merkki rautavajeesta. Koska arvo ­kohoaa myös kudostuhossa, normaaliin tai jopa kohon­neeseen ­arvoon ei ole aina luottaminen. Silloin käytän trans­ferriinin ­saturaatiota ja transferriini­reseptoreja luotaavia labora­toriotestejä.

Kun tutkimuksen ja mahdollisen hoidon jälkeen aletaan korjata rautavajetta, käytetään yleensä 100 mg:n tabletteja. Yksi päivässä riittää (jos tulee kovasti haittoja, joka toinen päivä). Hoidon ­tulee kestää puolisen vuotta, tarvittaessa vuodenkin. Hemoglobiini ­laskee vasta sitten, kun rautavarastot ovat vähissä, mikä ­tapahtuu yleensä ferritiinin painuessa alle kymmenen tai joskus viidentoista.

Sinulla on rautavarastojen täyttäminen vasta lähtökuopissa. Ferritiini tulee saattaa mielellään yli viidenkymmenen. Kyllähän hemoglobiini korjaantuu hyvinkin nopeasti, kuten olet huomannut. Mutta jos jätät raudan popsimisen tähän, hemoglobiini alkaa laskea uudelleen, varsinkin jos anemian syytä ei ole korjattu.

Matalaan ferritiiniin ei liity muita oireita kuin anemian tapauksessa väsymystä. Anemiassa voi esiintyä nielemisvaikeuksia, mutta tähän ei kannata juuttua. Sinulle tulee suorittaa ensin ruokatorven ja mahalaukun tähystys, ja sen jälkeen tarvittaessa sukelletaan myös paksusuoleen. Hoidathan tämän!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.