Terveys ja hyvinvointi
Toimiiko dieetti, jossa syödään vain suolapähkinöitä, hapankaalia ja oliiveja?
Julkaistu 8.5.2023
Apu

Kysymys:

Olen 50-vuotias ylipainoinen ja jouduin aloittamaan muutama viikko sitten diabetes- ja kolesterolilääkkeet. Tykkään (suola)pähkinöistä, hapankaalista ja oliiveista. Olisiko hyödyllistä painonpudotukselle, että söisin jonkin aikaa pelkästään niitä?

Vastaus:

Tällaisesta dieetistä en olekaan ennen kuullut! Kysymyksesi tuo mieleen kaikenlaiset ääridieetit: kaalikeitto, karnivoori (pelkkää lihaa)-, mehupaasto- ja samppanjadieetit. Paino varmasti putoaa ­kaikilla näillä, kun dieettiä noudattaa tiukasti, mutta kestäviksi ratkaisuksi niistä ei ole – ja haittoja saattaa tulla nopeastikin. Painonpudotuksessahan todellista terveyshyötyä tulee oikeastaan on vain siitä, että painonpudotus on pysyvää.

Kokeilin laittaa Fineli.fi-palvelussa ­päivittäiseen ruokavalioon 200 grammaa maapähkinöitä (suolattuna), 400 grammaa hapankaalia ja 40 oliivia suolavedessä. En tiedä, miten lähelle ajattelemiasi päivä­kohtaisia määriä nämä arvioni menevät. Mietin, että nämä voisivat olla realistisia määriä, jos ei söisi mitään muuta ja juomina olisivat vesi, makeuttamaton kahvi ja tee.

Energiansaanti näistä ruokamääristä olisi 1 400 kilokaloria, eli erittäin toden­näköisesti ruokavaliolla laihtuisi. Suolaa tulisi 12 grammaa, joka on noin 2,5-kertainen määrä suositeltuun nähden. Proteiinia tulisi 57 grammaa ja kuitua yllättävänkin paljon eli 31 grammaa. Proteiinin määrä on laihduttavalle henkilölle alakanttiin, etenkin kuin proteiinin lähteenä on vain yksi aminohappojen lähde eli ­pähkinät.

Kyseessä olisi vähähiilihydraattinen ruokavalio, sillä hiilihydraatteja olisi vain 46 grammaa. Todennäköisesti ruokavalio aiheuttaisi ketoosin, joka sopii toisille hyvin ja toisille huonosti. Rasvaa olisi 105 grammaa, ja se tulisi pähkinöistä ja jonkin verran oliiveista. B12-vitamiinia ja D-vitamiinia saisit pyöreät nolla prosenttia päivän suosituksesta. Sinkin, kalsiumin, jodin, A-, B1-vitamiinin, raudan ja kalsiumin saanti jäisi alle puoleen suositetusta minimimäärästä. Kyseessä on siis ravitsemuksellisesti puutteellinen ruokavalio monin tavoin, eikä sitä voisi suosittaa ­sellaisenaan. Ajan mittaan se voisi johtaa monenlaisiin vakaviinkin ongelmiin.

On myös hyvä huomata, että jos söisi nälkäänsä 400 grammaa suolapähkinöitä päivässä, laihtuminen saattaisi tyssätä siihen. Tällainen määrä pähkinöitä sisältää noin 2 200 kilokaloria, joka on keskikokoiselle naiselle painoa ylläpitävä energiataso. Tuohon tulisivat tietysti oliivien ja hapankaalin kalorit päälle. Hapankaali on toki hyvin vähä­kalorista.

Tuollaista muutamaan ruokaan ­tiukasti rajoittuvaa ruokavaliota olisi ehkä helppo noudattaa. Sallittujen ruokien vähäinen määrä vähentää ruokien kiinnostavuutta ja haluttavuutta. Mitä enemmän ruokavalinnoissa on vaihtoehtoja ja makumahdollisuuksia, sitä enemmän ihminen keskimäärin syö. Yksitoikkoinen ruokavalio voi siis olla teoreettinen etu painonhallinnan näkökulmasta.

Vaikka pudottaisi painoaan tällaisella yksipuolisella ruokavaliolla, edessä on joka tapauksessa vaihe, jolloin paino on pyrittävä pitämään tasaisena. Tällöin pitää sopeuttaa syömiset ja energiansaanti niihin mieltymyksiin, tapoihin, ­liikuntaan ja ruoan terveysvaikutuksiin, jotka ovat itselle tärkeitä. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että syödään melko tasaisella ateriarytmillä pääsääntöisesti terveellistä ruokaa kohtuullisia määriä. ­Herkut, alkoholi ja muut painoa helposti nostavat asiat näyttelevät vain pientä osaa viikoittaisissa syömisissä. Tuosta dieetistä voisi siis saada alkuboostin laihtumiseensa, mutta muuhun siitä ei juuri ole.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.