Kysymys:
Chian siemenien terveellisyyttä kehutaan usein. Ovatko ne oikeasti hyväksi terveydelle ja miten niitä kannattaisi käyttää? Ja mikä ihmeen kasvi tämä chia on?
Vastaus:
Chia on meille suomalaisille uusi tuttavuus. Se on salvian sukuun kuuluva kasvi, jota viljellään Keski- ja Pohjois-Amerikassa. Meksikon ylätasangoilla elävien intiaanien sanotaan käyttäneen chiaa pääasiallisena ravintonaan papujen ja maissin ohella.
Chian siemenet ovat olleet trendikkäitä jonkin aikaa. Niillä ei ole mitään ihmeitä tekeviä vaikutuksia, eikä niiden ravintokoostumus ei ole mitenkään ylivoimainen. Niiden kuitu-, rasva- ja ravintoainesisältö on samaa luokkaa kuin pellavansiemenillä. Molemmissa on runsaasti kasvikunnan omega-3-rasvahappoa, alfalinoleenihappoa. Samaa rasvahappoa on runsaasti myös rypsiöljyssä, saksanpähkinöissä ja camelinaöljyssä.
Chiansiementen kuidusta merkittävä osa on liukenevaa geeliytyvää kuitua. Se on omiaan vähentämään veren kolesteroli- ja sokeripitoisuutta. Samantyyppistä geeliytyvää kuitua on myös kaurassa (beetaglukaani), psylliumissa ja pellavansiemenissä.
Pellavansiemenen huono puoli on kadmiumpitoisuus, mikä on osasyy sille, että niitä ei suositella raskauden ja imetyksen aikana. Kaikkia siemeniä koskee Suomessa Ruokaviraston rajoitus: korkeintaan 2 ruokalusikallista päivässä. Rajoituksen syynä on varovaisuusperiaate. Siementen sisältämiä raskasmetalleja eli lyijyä, litiumia, alumiinia ja kadmiumia voi kertyä elimistöön haitallisia määriä, jos siemeniä käyttää runsaasti vuosikymmenien ajan.
Chian siemeniä voi käyttää samalla tavalla kuin muitakin siemeniä, esimerkiksi leivän leivonnassa tai salaateissa. Monet lisäävät siemeniä myös smoothiejuomiin, joihin ne sopivat hyvin kuitua ja rakennetta antamaan. Yksi hyvä tapa käyttää chian siemeniä on tehdä niistä tuorepuuro tai ”vanukas” jogurtin, kaura- tai soijajogurtin tai mehukeiton kanssa. Ohessa ohje kevyen mutta proteiinipitoisen välipalavanukkaan tekoon Herkän vatsan valinnat -kirjastani (2021).
- 1–2 rkl chian siemeniä
- 2 dl vähäkalorista mehukeittoa
- 3–4 rkl laktoositonta raejuustoa tai
- rahkaa proteiiniksi
- marjoja tai hedelmäsosetta maun mukaan
Sekoita chian siemenet mehukeittoon ja jaa annoslaseihin. Laita jääkaappiin 10 minuutiksi. Sekoita uudestaan ja anna tekeytyä vielä ainakin 20 minuuttia. Ota annokset pois jääkaapista ja sekoita vielä kerran.
Lisää pinnalle rahka ja marjat. Ripauta marjojen päälle makeuttajaksi tarvittaessa puoli teelusikallista stevia-, aspartaami- tai erytritolijauhetta.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.