Terveys ja hyvinvointi
Onko banaani terveellistä vai jopa lihottavaa? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 17.3.2023
Apu

Kysymys:

Mikä on totuus banaanista? Onko se terveellistä syötävää vai pitäisikö sitä jopa vältellä? Muistan, kun eräällä kaukomatkalla tropiikissa paikalliset toistelivat moneen kertaan, että liika banaanin popsiminen lihottaa. Siellä banaania käytettiin paljon monipuolisemmin kuin meillä, joten luulisi, että käsitys perustui johonkin.

Vastaus:

Banaanin ravintoarvot ovat lähellä perunaa, vaikka hiilihydraatin laatu ­hieman poikkeaakin siitä. Perunan hiilihydraatti on tärkkelystä, kun taas banaanissa on luontaisten sokeriyhdisteiden sekoitteita. Kummassakaan ei ole proteiinia eikä rasvaa juuri nimeksikään.

Yhdessä banaanissa (150 g) on saman verran kilokaloreita (110) kuin kahdessa keskikokoisessa perunassa (150 g). Molemmissa on hiukan C-vitamiinia, liki 10 milligrammaa, ja kaliumin määräkin on melkein samalla tasolla. Yhdessä banaanissa on kuitua kaksi grammaa, kun taas kahdessa perunassa on kuitua yksi gramma.

Banaanin magnesiumin määrää kehutaan usein. Ero perunaan ei silti ole suuri: banaanissa on 30 prosenttia enemmän magnesiumia kuin perunassa. Perunassa on puolestaan 30 prosenttia enemmän seleeniä. Kumpikaan ei sisällä runsaasti folaattia, jota suomalaiset kaipaisivat ruokavalioonsa kipeästi. Polyfenoleitakaan ei ole. Polyfenoleiden tiedetään olevan monien hedelmien ja marjojen terveys­vaikutusten takana ainakin osittain.

Banaanin ravintoaineet vs. peruna, ruisleipä ja riisi

Yksi banaani – tai kaksi perunaa – sisältää kutakuinkin saman määrän energiaa kuin yksi suuri appelsiini, 1,5 siivua ruisleipää, 1,2 desiä keitettyä riisiä, ruokalusikallinen oliiviöljyä, yksi paistettu kananmuna, puolikas keskikokoinen ­avokado tai 20 grammaa maitosuklaata. Banaania ei siis voi pitää mitenkään erityisen lihottavana, sillä painon nousun takana on aina tavalla tai toisella kaloreiden liikasaanti suhteessa kulutukseen. Banaanista saa toki kaloripommin, jos paistaa sen öljyssä esimerkiksi jälkiruoaksi ja ehkäpä vielä kuorruttaa jollakin siirapilla tai hunajalla.

Banaani on kätevä välipala, mutta on erittäin todennäköistä, että vaikkapa ­sitrushedelmät, kiivi ja marjat ovat kokonaisuudessaan terveellisempiä runsaamman C-vitamiini-, polyfenoli-, kuitu- ja folaattipitoisuutensa vuoksi. Näissä ­kaikissa on myös painoyksikköä kohden hieman vähemmän hiilihydraatteja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.