Apu

Kysta polvessa aiheuttaa yöllistä kipua – Suositeltu kyykkyjumppa vain pahentaa oireita – Mikä avuksi? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 22.7.2020

Kysymys:

Olen 77-vuotias mies. Minua on vaivannut kolmisen vuotta Bakerin kysta vasemmassa polvitaipeessa. Nesteen valuminen nilkkaa kohti aiheuttaa yöllistä kipua. Olen käynyt kolmella ortopedilla saamatta apua. Kehotettiin harrastamaan kyykkyjumppaa, josta vaiva paheni. Haluaisin kystan pois, jotta kipuileviin polviin voitaisiin laittaa Hyalgan-pistoksia. Samassa polvitaipeessa oli 19 vuotta sitten punkki noin kahdeksan tuntia. Sain antibioottikuurin, vaikka iho-oireita ei tullut. Vuonna 2018 tehtiin S-Borr Abg -testi, jonka tulos oli 10,5 (raja 10–15). Mitä tässä voisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sepäs sattui – minullakin on Baker, mutta oikeassa polvitaipeessa. Kymmenisen vuotta sitten se ilmaantui sattumoisin kesken tv-sarjani kuvausten. Puolisoni Ulla sai punktoida sen patiollamme. Taltiomme iloisen perhetapahtuman yhden jakson piristykseksi.

Kukaan ei osaa varmasti sanoa, miksi moinen, vaihtelevasti öljymäisellä nesteellä täyttyvä pussukka ilmaantuu. Joka tapauksessa siitä on yhteys polviniveleen, joten se liittynee nivelen kulumisprosessiin. Uskoisin, että nestekertymä on osa suunnittelijan tarkoituksellista oireiden lievitysprosessia, tekeehän öljyäminen kutaa rispautuneille ja kuluneille nivelrustopinnoille.

Edesmennyt ystäväni kansanparantaja Hannes Karppinen arveli, että kysta on yhteydessä reiden ja polven alueen lihasten, lihaskalvojen ja jänteiden kireyteen, mikä häiritsee kudoksille välttämätöntä nestekiertoa. Uskon, että asiassa on perää.

Bakerin kysta ei haitannut juoksuharrastusta

Bakerini alkuvuosina tyhjensin kystan aina itse ja laitoin tilalle kortisonia hillitsemään nesteenmuodostusta. Se toimi aikansa, mutta nyt siitä ei ole enää hyötyä, vaan kysta täyttyy saman tien.

Niinpä olen antanut sen olla rauhassa sillä seurauksella, että joskus kysta pullottaa enemmän ja joskus vähemmän. Se ei ole haitannut juoksuharrastustani.

Uskon, ettei nesteen kertymisellä ole yhteyttä nivelreumaani, vaan kyseessä on polven ikääntymisprosessi.

Bakerin kysta voi puhjeta

Joskus kysta voi puhjeta, jolloin siitä aiheutuu kipua kuvaamallasi tavalla. Tosin en ole havainnut, että siitä seuraisi pitempiaikaista harmia.

Lääkärille prosessi on kiusallinen, sillä tilanne simuloi syvän laskimotukoksen oireita, jolloin vaatii kokemusta erottaa ultraäänenvaraisesti repeytynyt kysta tukkeutuneesta laskimosta. Veikkaan, että aika monta kystaa on hoidettu laskimoveritulppana.

Lääketieteen kehittyessä polven tähystämisestä on luovuttu rutiinitoimenpiteenä. Magneettikuvauksessa todetut ikääntymismuutokset nivelissä korreloivat huonosti potilaan oireiden kanssa.

Bakerin kystan aiheuttaja tuskin punkki

Kystan synnyssä punkilla ei ole osuutta.Todettu vähäinen borrelia-aktiivisuus vasta-ainetestissä kuvaa yleisimmin väestössä kyseisellä seudulla vallitsevaa tausta-aktiviteettia, eikä se ole merkittävä. 

Kuten huomasit, ortopedit eivät teroittele puukkoja Bakerin vuoksi. Polven tekonivelleikkauksen yhteydessä siitä voi päästä eroon.

Kysta ei estä polviniveleen suunnattuja pistoksia (hyaluronihappo Hyalgan ja kortisoni), vaikka osa aineesta pääsee kystaan. Ainakin kortisonin tapauksessa siitä on vain etua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.