Apu

Voiko kysta uusiutua vanhemmalla iällä ja miten sen voi välttää? Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 17.5.2020

Kysymys:

Vaivakseni tuli yhtäkkinen alaselkäkipu, ja alavatsassa tuntui pöhötystä ja juostessa hölskyntää, kuin olisin juonut paljon vettä. Kävin gynekologilla, ja hän totesi, että kyseessä oli kysta. Sitä ei tarvinnut operoida mitenkään, koska se oli pienikokoinen. Lääkäri sanoi, että se poistuu itsestään. Tämä vaiva oli minulla 10 vuotta sitten, mutta olen miettinyt, voiko kysta uusiutua vanhemmalla iällä ja miten sen voi välttää. Olen nyt 50-vuotias.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on todennäköisesti ollut niin sanottu toiminnallinen kysta. Se tarkoittaa sitä, että kysta on muodostunut munasarjatoiminnan tuloksena. Tällainen kysta ei varsinaisesti siis ole munasarjakasvain. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla näitä esiintyy varsin usein.

Toiminnallisia kystia on kahdenlaisia: follikkelikystia ja keltarauhaskystia.

Follikkelikysta syntyy, kun kuukautiskierron aikana ovulaatio eli munasolun irtoaminen munasarjasta estyy. Jokaisessa kierrossahan pitäisi vähintään yhden munasolun irrota, jotta hedelmöittyminen voisi tapahtua ja raskaus saada alkunsa. Kun siis munasolu ei irtoakaan, rakkula, jossa munasolu on kehittymässä, ei puhkea vaan jatkaa kasvuaan.

Munasarjan paikkaa, josta munasolu on irronnut, kutsutaan keltarauhaseksi. Sen tehtävänä on pitää yllä raskauden alkamisen kannalta ihanteellisia olosuhteita kohdun limakalvossa. Normaalisti keltarauhanen pikkuhiljaa surkastuu ja lopettaa toimintansa, jos raskaus ei ala.

Joskus tällaista surkastumista ei tapahdu. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos munasolun irtoamisen yhteydessä on ratkennut verisuoni ja keltarauhanen on täyttynyt verellä.

Toiminnalliset kystat voivat olla halkaisijaltaan jopa yli viisi senttiä. Ne voivat aiheuttaa myös oireita. Hormonikierukan käyttäjillä toiminnallisia kystia tavataan keskimääräistä enemmän. Yleensä toiminnalliset kystat häviävät itsestään kolmen kuukauden kuluessa.

Hyvänlaatuisia munasarjakystia on toki muitakin. Osa ei häviä seurannassa vaan jatkaa kasvuaan ja alkaa kasvaessaan aiheuttaa oireita.

Tällaiset muutokset hoidetaan yleensä leikkauksella, joka tehdään pääsääntöisesti tähystämällä. Näin vatsan iholle jää vain pienet arvet.

Kuukautisten loppumisen eli menopaussin jälkeen havaitut munasarjakystat ovat suuremmalla todennäköisyydellä pahanlaatuisia kuin hedelmällisessä iässä olevien munasarjamuutokset.

Kaikkia menopaussin jälkeen havaittuja munasarjakystia ei silti tarvitse leikata. Jokaisen potilaan kohdalla tehdään yksilöllinen riskin arvio, jonka perusteella päätetään leikkauksesta.

Joskus seurannassa todetaan, että kysta ei kasva ja on pieni ja ”kiltin näköinen”, eikä leikkausta tarvita.

Toiminnallisten kystien muodostuminen loppuu menopaussissa. Eli vastaus kysymykseesi on, että sellaisia kystia, joita sinulla todennäköisesti on aiemmin todettu ja jotka ovat hävinneet seurannassa, sinulle ei enää ilmaannu vaihdevuosien jälkeen.

Kystien muodostumiseen et voi itse mitenkään vaikuttaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.