Huumekauppias Autobahn: ”Torilauta on mahdollistanut ryöstöjä ja alaikäisten sekaantumista väkivaltaiseen huumekauppaan”
Puheenaiheet
Huumekauppias Autobahn: ”Torilauta on mahdollistanut ryöstöjä ja alaikäisten sekaantumista väkivaltaiseen huumekauppaan”
Toimittaja Aarno Malin on perehtynyt Torilaudan toimintaan vuosien ajan. Hän kysyi syksyllä 2020 sivuston ylläpitäjältä ja käyttäjiltä, mitä käy, kun Torilauta lopettaa. Helmikuun 2021 alussa KRP tiedotti ottaneensa kiinni yhden jutussa haastatelluista huumekauppiaista.
3Kommenttia
Julkaistu 29.10.2020
Image

Image 29.10.2020

"Huumeaktivistina pidän huumeiden saatavuuden parantamista Torilaudan ensisijaisena tavoitteena, koska paremmin saatavilla olevat huumeet normalisoivat niiden asemaa suomalaisessa kulttuurissa.”

Näin kirjoittaa nimimerkki Sysop. Hän ei ole enempää eikä vähempää kuin Suomen suurimman huumekauppasivuston Torilaudan ylläpitäjä.

Sysop pitää henkilöllisyytensä salassa, koska kiinnijääminen johtaisi vuosien vankeustuomioon. Haastattelukin hoidetaan suojatun sähköpostipalvelun välityksellä, muuhun Sysop ei suostu. Ensimmäisistä kommenteista lähtien on selvää, että hän ei tee hommaa rahan takia.

Sen sijaan Sysopilla on tavoite: tehdä laillisista ja laittomista päihteistä yhtä hyväksyttyjä.

Tämä on 2000-luvun huumekauppaa: anonyymia, verkossa tapahtuvaa ja osittain myös ideologista.

Sysop toki myöntää, että huumeilla on negatiivisia vaikutuksia. Silti hänen mukaansa aikuisten ihmisten itsemääräämisoikeus painaa vaakakupissa enemmän.

Torilauta on ollut suoraan sanottuna menestys. Torilla on niin sanotusti tavattu siinä määrin, että sivuston voi sanoa aloittaneen aivan uuden ajan suomalaisessa huumekaupassa.

Mutta pian uuden ajan torikahvien aika on ohi.

"Oli selvää, että ikuisuusprojektina myös Torilauta päättyisi ennen pitkää kiinnijäämiseen. Kolme vuotta tuntui realistiselta tavoitteelta.”
Sysop

Tor-verkko, jota myös pimeäksi verkoksi kutsutaan, on internetin osa, jossa tietoliikennettä ei voi jäljittää. Torilauta on vain yksi siellä toimivista sivustoista mutta suomalaisesta näkökulmasta kuuluisin – tavallaan.

Torilauta on nimittäin usein esillä mediassa, mutta silti juuri kukaan ei tunne sen nimeä. Sitä kun ei yleensä mainita artikkeleissa. Mutta kun poliisin uutisoidaan tehneen valeostoja Tor-verkossa ja ottaneen kiinni huumekauppiaita, on kyse Torilaudasta.

Kun kerrotaan Tor-verkossa sovituista kaupoista, jotka ovat paljastuneet väkivaltaisiksi ryöstöiksi, on kyse silloinkin Torilaudasta. Kun Tor-verkossa median mukaan uhataan koulua tai ostoskeskusta ammuskelulla, tapahtuu sekin... arvaatte kyllä missä.

Mutta nyt ollaan muutoksen edessä.

Torilauta täyttää kolme vuotta 1. marraskuuta 2020, ja silloin sivusto sulkeutuu. Aikaraja oli ylläpitäjän mukaan päätetty jo etukäteen.

”Virkavallan sulkemien Tor-piilopalveluiden pohjalta oli selvää, että ikuisuusprojektina myös Torilauta päättyisi ennen pitkää kiinnijäämiseen. Kolme vuotta tuntui realistiselta tavoitteelta. Suunniteltu lopettaminen jättää myös positiivisen viestin mahdollisille Torilaudan seuraajille”, Sysop kirjoittaa.

Positiivisen siis siinä mielessä, että hommasta on mahdollista selvitä ilman linnatuomiota. Olettaen, että Sysopin henkilöllisyys ei siis koskaan paljastu.

Yksi mahdollinen seuraaja Torilaudalle on kuulemma jo Sysopin tiedossa. Kuitenkin vasta aika näyttää, mitä todella tapahtuu, kun Torilautaa ei enää ole.

Ainoastaan se on varmaa, että huumekauppa jatkuu.

Loka-marraskuun vaihteessa 2017 Tulli ja Keskus­rikospoliisi tekivät aseiden ja koirien kanssa rynnäkön Kim Holvialan kotiin.

Tuolloin 43-vuotias Holviala on tietotekniikka-alan ammattilainen ja kahden lapsen isä. Hän oli myös Tor-verkossa toimineen Sipulikanava-sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Kun Holviala pidätettiin, myös sivusto suljettiin.

Sipulikanava oli Torilaudan edeltäjä ja esikuva. Se oli vuonna 2014 toimintansa aloittanut keskustelufoorumi, jonne Holviala teki eri kaupungeille omat osionsa eli alalaudat.

Näin Suomessa alkoi niin sanottu ”lautahuumekauppa”.

Internetin erilaisia anonyymeja keskustelufoorumeita on tapana kutsua ”laudoiksi” tai ”kuvalaudoiksi”. Anonymiteettia pidetään lautojen vahvuutena, antaahan se ihmisten vapaasti kertoa mieli­piteensä. Samalla anonyymi käyttö kuitenkin mahdollistaa rikollisen toiminnan, vihapuheen ja kunnianloukkaukset.

Lautahuumekaupassa myyjä jättää ilmoituksen oman kaupunkinsa alueelliselle osastolle. Ilmoituksessa hän kertoo, mitä aineita on myynnissä ja mihin hintaan. Ostaja ottaa myyjään yhteyttä Wickr-pikaviestisovelluksella. Kun kaupoista on sovittu, ostaja ja myyjä tapaavat kasvotusten, ja rahat ja huumeet vaihtavat omistajaa.

Helmikuussa 2019 Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Kim Holvialan kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa avunannosta törkeisiin huumausainerikoksiin. Holviala ei tuntenut kyseisten rikosten tekijöitä eikä hyötynyt rikoksista taloudellisesti. Hän kuitenkin pyöritti sivustoa, jossa tuota huumekauppaa käytiin. Sen oikeus tulkitsi avunannoksi. Erityisesti alueellisten osastojen luominen katsottiin rangaistavaksi.

Helsingin hovioikeus käsitteli tapausta tammikuussa 2020. Koronapandemian takia hovioikeus ei ole vieläkään antanut päätöstään. Kyseessä tulee olemaan kiinnostava ennakkotapaus, joka vaikuttaa verkossa tapahtuvan huumekaupan tulevaisuuteen, oli ratkaisu mikä hyvänsä.

Kiinnostavaa on kuitenkin ollut myös viranomaisten toiminta ja tiedottaminen jutun eri vaiheissa.

”Lähtökohtaisesti meidän kannattaa olla siellä, missä asiakkaat ovat. Huumeiden käyttäjät ovat nykyään Tor-verkossa.”
Tukiverkon hankevastaava Juha Sedergren

Kesäkuussa 2018 Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoi julkisuudessa, että Sipulikanavan sulkemisella oli ”merkittävä vaikutus” huumeiden saatavuuteen Suomessa. Tuolloin julkaistussa Ylen artikkelissa toimenpidettä kuvattiin merkittävimmäksi palvelinsuluksi, jota Tor-verkossa on Suomessa koskaan tehty.

Lausunnot kuitenkin lähinnä todistivat sen, miten pihalla sekä viranomaiset että media koko asiasta ovat.

Seurasin itse aktiivisesti jo tuolloin Tor-verkon huumekauppaa toimittajana. Minulle tuo ”merkittävä vaikutus”, jolla Sinkkonen kehuskeli, ei näkynyt käytännössä mitenkään. Huumeita myytiin ja ostettiin aivan samalla tavalla myös Sipulikanavan sulkemisen jälkeen.

Sysop perusti Torilaudan alle vuorokausi Sipulikanavan sulkemisen jälkeen (tuon vuorokauden aikana hätäratkaisuna käytettiin venäläistä sivustoa). Se oli jaettu alalautoihin kaupunkien mukaan, aivan kuten Sipulikanavakin. Myyjät ja ostajat löysivät tiensä Torilaudalle välittömästi.

Huumekauppaan syntyi siis alle 24 tunnin mittainen häiriö. Siihen nähden merkittävin palvelinsulku koskaan kuulostaa lähinnä vitsiltä. Pian kävi myös ilmi, että Torilaudalla kaupankäynti oli aiempaa vilkkaampaa. Sipulikanava ehti toimia noin neljä vuotta, ja sinä aikana sivustolle kirjoitettiin vajaat kaksi miljoonaa viestiä. Pian kolmevuotiaalle Torilaudalle niitä taas on ilmaantunnut jo reilusti yli kuusi miljoonaa. Sisältökin on muuttunut: huumeiden myynti-ilmoitusten osuus kaikista viesteistä on Torilaudalla suurempi kuin Sipulikanavalla.

Torilaudasta onkin kasvanut jo niin iso, että se korvaa monelta osin perinteistä katukauppaa.

Tor-verkon anonyymius perustuu siihen, että sen liikenne kulkee kolmen sattumanvaraisesti valitun välityspalvelimen kautta. Palvelimia on yli 6 000 eri puolilla maapalloa. Ne ovat vapaaehtoisten yllä­pitämiä. Liikenne myös salataan kerroksittain, vähän niin kuin sipulissa on kerroksia. Tor tuleekin sanoista The Onion Router.

Siksi sipuli-sana on niin monen Tor-verkon sivuston nimessä.

Koska Tor-verkossa voi toimia anonyymisti, vetää se puoleensa rikollisuutta. Huumekauppa ei kuitenkaan ole koko totuus pimeästä verkosta eikä edes Torilaudasta. Vaikka Torilauta on ennen kaikkea huumekauppasivusto, on se myös keskustelufoorumi. Suosittuja keskustelunaiheita foorumilla ovat muun muassa hakkerointi, kannabiksen kasvattaminen ja huumeista irti pääseminen. Oma osionsa on myös treffeillä. Useimmat viestit siellä tosin ovat seksin myynti-ilmoituksia. Monet ilmoittelijat ovat halukkaita vaihtamaan palveluksiaan rahan lisäksi huumeisiin.

Torilaudalla myydään ja vaihdetaan huumeisiin seksin lisäksi sekalaista tavaraa. Monet ilmoitukset ovat sellaisia, ettei niihin voisi kuvitella törmäävänsä missään muualla. Mieleenpainuvin näkemäni myyntiartikkeli on ollut ”käytetty tekoperse”, joka oli kuulemma maksanut uutena 500 euroa mutta vaihtui nyt kahteen grammaan kukkaa.

Ylläpitäjä-Sysopin mukaan sivustolla halutaan myös auttaa ihmisiä.

”Torilaudan toisena päätavoitteena on ollut huumeiden käytön sekä kaupan ohjaaminen entistä turvallisemmaksi minimoimalla riskejä ja haittoja.”

Sysop nostaa käytännön esimerkiksi tästä Torilaudan yhteistyön erilaisten sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa. Niitä ovat muun muassa A-klinikkasäätiön Verkko-Vinkki, Katuklinikka ja Pro-tukipiste.

Yksi Torilaudalla toimivista virallisista tahoista on Tukikohta ry:n Tukiverkko-hanke, joka antaa anonyymia palveluneuvontaa ja sosiaa­liohjausta Tor-verkossa asioiville ja päihteitä käyttäville ihmisille.

”Tapaamme ihmisiä myös kasvokkain, jos sellaiselle on tarvetta. Myös kasvokkain tapahtuva palvelu on anonyymiä. Emme ota mitään tietoja ylös, sillä emme ole viranomaistaho, vaan auttamistaho”, sanoo Tukiverkon hankevastaava Juha Sedergren.

Sedergrenin mukaan Tukiverkko toimii Torilaudalla, jotta tavoittaisi kohderyhmänsä.

”Lähtökohtaisesti meidän kannattaa olla siellä, missä asiakkaat ovat. Huumeiden käyttäjät ovat nykyään Tor-verkossa.”

Tukiverkon työntekijöiltä kysytään internetissä paljon vinkkejä huumeista vieroittautumiseen. Erityisen paljon kiinnostaa buprenorfiini, joka on Subutexin vaikuttava aine.

”Kotona vieroittautuminen on sellainen asia, mistä ihmiset haluavat tietää. Hoitopaikoista kysellään yllättävän vähän. Monet eivät uskalla hakeutua palveluiden piiriin, koska pelkäävät, että päihdeongelmasta jää merkintä rekisteriin, ja se voisi vaikuttaa esimerkiksi tuleviin työmahdollisuuksiin.”

”Torilauta on mahdollistanut myös paljon törkeitä ryöstöjä ja selvästi alaikäisten sekaantumista väkivaltaiseen kaduilla tapahtuvaan huumekauppaan."
Autobahn

Mitä Suomen huumekentällä tapahtuukaan, ensimmäisenä siitä puhutaan ja tiedotetaan Torilaudalla.

Eniten sivuston käyttäjissä keskustelua herättänyt tiedote nähtiin vuosien 2018 ja 2019 vaihteessa. Uudenvuoden tienoilla Torilaudalle nimittäin kirjoitti viestin henkilö, joka kertoi olevansa Silkkitien asiakaspalvelija.

Silkkitie oli Suomen ensimmäinen ja pitkäikäisin ”darknet market” eli sivusto, josta pystyi bitcoineilla eli kryptovaluutalla tilaamaan huumeita postilaatikkoon ja maastokätköihin. Silkkitie toimi vuosina 2013–2019. Sivustolla oli ylläpitäjän lisäksi asiakaspalvelija, joka ratkoi ostotapahtumiin liittyviä ongelmia.

Silkkitien asiakaspalvelijaksi esittäytynyt henkilö kertoi Torilaudalla, että Silkkitien palvelimen vuokra oli maksettu helmikuun loppuun saakka, eikä sitä tultaisi sen pidemmälle maksamaan. Silkkitie siis tulisi sulkeutumaan helmi-maaliskuun vaihteessa 2019, eli noin kahden kuukauden päästä.

Silkkitien henkilökunta ei ollut koskaan aikaisemmin kirjoittanut Torilaudalle, joten viestiä pidettiin huonona vitsinä. Se ei kuitenkaan ollut sitä: ensimmäinen maaliskuuta 2019 Silkkitie ei enää toiminut. Torilaudalla Silkkitien sulkeutuminen herätti valtavasti keskustelua, ja asiakaspalvelijan viestiä muisteltiin paljon.

Reilun kahden kuukauden kuluttua Silkkitien sulkeutumisesta Tulli tiedotti, että se oli takavarikoinut sivuston palvelimen. Samaan aikaan Silkkitien verkko-osoitteeseen ilmestyi Tullin ja Europolin ilmoitus takavarikosta.

Joulukuussa 2019 viranomaiset järjestivät Silkkitiestä tiedotustilaisuuden. Siellä puhutut asiat olivat hämmentäviä.

Odotin viranomaisten kertovan, että Silkkitie oli sulkeutunut omia aikojaan, ja sen jälkeen Tulli oli saanut palvelimen haltuunsa. Tullin edustajat kuitenkin kertoivat, että Tulli oli itse sulkenut Silkkitien. Tilaisuudessa väitettiin myös, että Tullin ja Europolin ilmoitus oli ilmestynyt Silkkitien verkko-osoitteeseen jo ensimmäinen maaliskuuta.

Se ei ainakaan ole totta, olinhan omin silmin nähnyt, että tuo ilmoitus tuli verkkoon vasta toukokuussa. Olin omin silmin nähnyt myös viestin, jossa etukäteen kerrottiin Silkkitien tarkka sulkeutumisajankohta.

Oliko Tulli todella vastuussa Silkkitien sulkemisesta vai sulkiko ylläpitäjä sivuston itse? Jos Tulli sulki sen, miksi asiasta kerrottiin etukäteen ja miksi ilmoitus sivuston sulkemisesta tuli verkkoon parin kuukauden viiveellä?

Viranomaisviestintä asiasta ei anna selvyyttä tapahtuneeseen vaan herättää pikemminkin lisää kysymyksiä.

Silkkitien korvaaminen kesti kauemmin kuin Sipulikanavan. Vasta noin reilun kuukauden päästä sille löytyi korvaaja, kun huhtikuussa 2019 Tor-verkkoon perustettiin uusi suomalainen darknet market nimeltä Sipulimarket (jota ei siis pidä sekoittaa Sipulikanavaan).

Sipulimarket vakiinnutti pian asemansa Silkkitien seuraajana. Tor-verkkoon on perustettu myös muita suomenkielisiä darknet marketeja, mutta ne ovat joko kadonneet pian tai osoittautuneet huijauksiksi.

Varsinkin Sipulimarketin alkuaikoina sen ylläpitäjä näkyi Torilaudalla paljon. Hän tiedotti esimerkiksi marketin huoltokatkoksista ja vastaili ihmisten kysymyksiin.

Kysyin Sipulimarketin ylläpitäjältä, mikä on Torilaudan merkitys hänen sivustolleen.

”Iso osa Sipulimarketin käyttäjistä on löytänyt sivuston Torilaudan kautta”, Sipulimarketin ylläpitäjä sanoo marketin yksityisviestillä.

Torilaudan merkitystä koko Suomen huumemaailmalle hän taas kuvailee seuraavasti:

”Torilauta on mahdollistanut helpon ja nopean tavan ostaa ja myydä huumeita ilman muita kontakteja huumemaailmaan. Laudan pitkä elinkaari myös todistaa, että vaikka Sipulikanava suljettiin viranomaisten toimesta, Tor-verkon anonymiteettiä ei ole onnistuttu murtamaan.”

Sipulimarketin ylläpitäjä arvelee, että Torilaudan sulkeutuminen saattaa lisätä kaupankäyntiä Sipulimarketissa.

”Todennäköisesti joku kuitenkin perustaa Torilaudan tilalle uuden vastaavan laudan, ja iso osa Torilaudan nykyisistä käyttäjistä siirtyy käyttämään sitä.”

Jotkut Sipulimarketissa toimivat huumekauppiaat eivät tyydy vain mainostamaan tuotteitaan Torilaudalla. He käyttävät sivustoa myös rekrytointikanavana ja etsivät siellä tiimiinsä työntekijöitä, yleensä postittajia tai lähetysten vastaanottajia.

Yksi aktiivisimmista tiedottajista on nimimerkki Autobahn, joka on tällä hetkellä suosituin myyjä Sipulimarketissa. Autobahn myy amfetamiinia, kokaiinia, MDMA:ta, ekstaasitabletteja, ketamiinia ja kristalliksi kutsuttua erityisen puhdasta ja vahvaa metamfetamiinia.

Tuotteet ovat niin kysyttyjä, että Autobahn myy niitä vain isoja eriä kerrallaan. Muuten toimitus ruuhkaantuisi liikaa. Esimerkiksi ekstaasitabletteja on ostettava vähintään 50 kappaletta kerralla, ja amfetamiinin vähimmäismäärä on 35 grammaa.

Varastojen koosta kertoo jotain se, että Autobahn myy tukkuhintaan erilaisia tuotepaketteja henkilöille, jotka haluavat toimia huumeiden vähittäismyyjinä. Esimerkiksi 37 500 euron paketissa on kilo amfetamiinia, kaksituhatta ekstaasipilleriä, 200 grammaa MDMA:ta, 100 grammaa kokaiinia ja 100 grammaa kristallia.

Autobahnin edustaja kertoo Sipulimarketin yksityisviestillä, että Torilauta on heille erittäin tärkeä.

”Meille se on keino hankkia suuria määriä ostavia bulkkiasiakkaita Sipulimarketiin tai sähköpostikauppoihin, keskustella avoimesti heidän kanssaan, vastata heidän kysymyksiin ja spekulointeihin, seurata yleiskuvaa Suomen huumekaupasta sekä tarkastella aktiivista lautatarjontaa ja -laatua.”

Autobahnin mukaan aktiivinen tiedottaminen ja vuoropuhelu Torilaudalla lisää asiakaskunnan luottamusta. Lisäksi hän arvelee, että heidän tuotteensa päätyvät usein Torilaudalle myyntiin.

”Meiltä ostettavat tuotteet päätyvät sinne muutaman mutkan kautta myyntiin yleisölle, joka ei halua käyttää Sipulimarketia tai kryptovaluuttoja, ja saavuttaa siten huumausaineiden käyttäjäportaan, josta se raha tulee meillekin.”

Kun kysyn, mikä on Torilaudan merkitys Suomen huumemaailmalle, Autobahn heittäytyy lähes lyyriseksi.

”Jokaisen huumeita haluavan on helppo avata puhelimella tai läppärillä Tor-sovellus vaikka sporttibaarissa jääkiekon Suomi–Kanada-MM-finaalin ekalla erätauolla, katsoa kaupunkinsa tarjonta, ottaa yhteyttä myyjään pikaviestisovelluksella, sopia kaupat toiselle erätauolle kadunkulmaan, palata baariin ja nauttia Leijonien kolmannen erän dominoivasta pelistä sekä vuoden -95 kaltaisesta juhlatunnelmasta huumeiden antaman ekstrafiiliksen kera.”

Helpoksi muuttunut huumekauppa on kuitenkin myyjän mukaan tuonut mukanaan myös ikäviä puolia.

”Torilauta on mahdollistanut myös paljon törkeitä ryöstöjä ja selvästi alaikäisten sekaantumista väkivaltaiseen kaduilla tapahtuvaan huumekauppaan. Kun kaupankäynti perustuu kasvotusten hoidettaviin tapaamisiin täysin tuntemattoman vastapuolen kanssa ja mukana on käteistä rahaa tai rahaksi realisoitavia huumeita, niin nuori lapsi on helpommin ryöstettävissä kuin aikuinen.”

”Jos uutta lautaa ei tule, niin sieltä jalkautuu kaduille luultavasti aika nuortakin porukkaa. Varsinkin nuorimmat ovat sitten tosi suuressa riskissä joutua hyväksikäytetyiksi, pahoinpidellyiksi ja muutenkin vaikeisiin tilanteisiin.”
Juha Sedergren, Tukiverkon hankevastaava

Torilaudan käyttäminen on helppoa, mutta sen ylläpitäminen ei sitä ole. Paitsi että ylläpitäjän täytyy hallita koodaaminen ja tietoturva, täytyy hänellä myös olla runsaasti aikaa käytössään.

Sysopin mukaan Torilaudalle on tullut viestejä enimmillään 650 tunnissa, joten moderointi vie aikaa. Hänellä onkin ollut apulaisia moderoimassa.

Sivuston ylläpitämisestä ei hyödy taloudellisesti, ja kiinnijääminen vie vankilaan. Koska hommasta ei voi kertoa juuri kenellekään, joutuu ylläpitäjä elämään ainakin jossain määrin kaksoiselämää.

Lisäksi sivustoon kohdistuu tuon tuosta erilaisia hyökkäyksiä, jotka aiheuttavat päänvaivaa.

Sysop on avautunut Torilaudalla asioista, jotka tekevät ylläpitämisestä hankalaa. Ne lienevät siis tuttuja niille, jotka harkitsevat perustavansa Torilaudalle seuraajan.

Mutta entä jos sellaista ei tule? Jos lautahuumekauppa loppuu Torilaudan sulkeutumisen myötä, siirtyvätkö sen käyttäjät kaduille etsimään aineita ja asiakkaita?

Tukiverkon hankevastaava Juha Sedergren uskoo, että näin kävisi.

”Jos uutta lautaa ei tule, niin sieltä jalkautuu kaduille luultavasti aika nuortakin porukkaa. Varsinkin nuorimmat ovat sitten tosi suuressa riskissä joutua hyväksikäytetyiksi, pahoinpidellyiksi ja muutenkin vaikeisiin tilanteisiin”, Sedergren sanoo.

Sipulimarketin myyjä Autobahn taas arvelee, että jos uutta Torilaudan tyylistä sivustoa ei tule, kaupankäynti etsii uusia väyliä.

”Kaupankäynti menisi varmaan puolikkaan askeleen taaksepäin kohti 2000-luvun alkua, kun huumausaineita ei saanut ellei tuntenut diileriä tai ’luukkua’. Puolikas askel siksi, että nykyään on nettimarketit, kryptovaluutat, sosiaalinen media ja joka laitteessa internet”, Autobahn kirjoittaa.

Sysop kuitenkin vakuuttaa, että uusi sivusto on tulossa.

”Lautahuumekaupasta on kasvanut Suomessa niin valtava ilmiö, että se tuskin tulee katoamaan enää. Todennäköisesti sulkeutumispäivään mennessä on pystyssä kilpailevia uusia lautoja. Torilaudan etusivulle kerätään sulkemispäivänä linkit niille”, hän viestittää.

Kolmen vuoden aikana Sysop ei ole kertonut itsestään mitään. Kysytään se nyt: kuka hän oikein on?

”Poliittisesti olen naiivi sananvapausfundamentalisti kryptoanarkisti, minkä saattoikin jo päätellä toimenkuvasta Torilaudan yllä­pitäjänä. Yksityishenkilönä en ole tärkeä eikä identiteetilläni ole väliä.”

Vai niin.

Tässä jutussa on haastateltu useita huumekauppaan eri tavalla liittyviä tahoja. On siis jo aikakin kuulla myös toista osapuolta, viranomaisia.

Kysyin sekä Tullilta ja Keskusrikospoliisilta, miksi viranomaiset eivät ole viimeisen kolmen vuoden aikana sulkeneet Torilautaa. Lisäksi tiedustelin, mitä seurauksia Torilaudan lopettamisella tulee olemaan. Miten suomalainen huumekauppa muuttuu?

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen vastasi sähköpostitse näin:

”Tullin rikostutkinnan tehtävänä on paljastaa ja tutkia sen toimialaan kuuluvia tullirikoksia, joissa maahantuonti tai maastavienti on keskeinen elementti.

Näitä tutkittavia rikoksia tapahtuu erilaisissa toimintaympäristöissä ja erilaisia välineitä ja palveluja hyödyntäen, joista osa on luotu vain rikollista toimintaa varten ja osa luotu laillista kaupankäyntiä sekä palvelujen tai maksujen välittämistä varten.

Nämä erilaiset toimintaympäristöt, välineet ja palvelut sijaitsevat sekä tietoverkoissa, että ihmisten ja tavaroiden konkreettiseen tapaamiseen tai siirtoon liittyvässä ympäristössä.

Tullin rikostutkinnan kohteena olevissa tapauksissa on poikkeuksetta ollut kysymys hyvin erilaisista toimintaympäristöistä samanaikaisesti, rikollisen toiminnan toteutustavoista ja välikappaleista.

Tullin rikostutkinta tiedottaa käynnissä olevista tapauksista esitutkinnassa siten, kuin esitutkintalain säännökset edellyttävät ja perusteet täyttyvät. Tällä hetkellä ei tullin esitutkinnassa kesken olevissa tapauksista ole tiedotettavaa.”

Käytännössä Sinkkonen ei siis vastaa mitään.

Rehellisyyden nimissä en sitä odottanutkaan. Olen nimittäin ennenkin yrittänyt haastatella Tullia Tor-verkon huumekauppaan liittyen. Vastaukset ovat olleet sekavia.

Niiden perusteella tuntuu, että joko viranomaiset eivät ymmärrä ilmiötä tai sitten viranomaiset eivät halua yleisön ymmärtävän ilmiötä.

Keskusrikospoliisin viestintäsuunnittelija Mari Ukkonen oli omassa vastauksessaan Sinkkosta tiiviimpi. Hän kommentoi asiaa näin:

”Saamamme tiedon mukaan Tulli on toimittanut vastauksensa sinulle. Keskusrikospoliisilla ei ole asiaan lisää lausuttavaa.”

Päivitetty 4.2.2021 – Ilmestynyt 29.10.2020

3 kommenttia