Rikosylitarkastaja Jonna Turunen nuorten väkivallasta: ”Kauniiden puheiden aika on ohi”
Puheenaiheet
Rikosylitarkastaja Jonna Turunen nuorten väkivallasta: ”Kauniiden puheiden aika on ohi”
– Onko oikea periaate, että väkivallan uhri joutuu vaihtamaan koulua? On hyvä, että keskustelu on alkanut, mutta keskustelusta pitää seurata toimia, Jonna Turunen sanoo.
4Kommenttia
Julkaistu 11.1.2021
Apu

Helsingin Koskelassa surmattiin joulukuussa 16-vuotias nuori. Tekijöiksi epäillään kolmea samanikäistä nuorta. Helsingin poliisin rikostutkintayksikköä johtava rikosylitarkastaja Jonna Turunen sanoo, että murhenäytelmä on myös yhteiskunnallisesti merkittävä.

– Yhteiskunnassa pitää pysähtyä ja varmistaa, että tällaiset tapaukset estetään jatkossa. Tällä murhalla on tausta, jossa tehdyt toimenpiteet, tarjottu apu ja huolenpito eivät riittäneet lapsen suojelemiseksi. Mitä voidaan tehdä, ettei tällaista tapahdu koskaan enää?

Nuorten ongelmat ovat usein monen viranomaisen tiedossa, mutta silti lapsen tai nuoren hyväksi ei aina tehdä tarpeeksi. Viranomaisilta voi puuttua lain suomia keinoja, riittävästi henkilökuntaa ja nuorisopsykiatrian tai päihdekäytön hoitopaikkoja, sanoo Turunen.

Tiukempia keinoja tarvitaan

Tiukempia keinoja tarvittaisiin esimerkiksi lastensuojeluviranomaisten huostaanottamille lapsille ja nuorille, jotka karkaavat tai eivät palaa sijoituspaikkaansa. Heitä on Helsingissä vuosittain noin kaksisataa.

– Nämä lapset ovat juuri niitä, joita pitäisi suojella, etteivät he joudu rikoksen uhriksi tai tee rikoksia. He ovat koko ajan paikoissa, joissa heidän ei pitäisi olla. Miten heistä on tullut yhteiskunnallemme näkymättömiä?

Turusen mukaan pitäisi myös varmistaa, että kouluväkivaltaan puututaan riittävän tehokkaasti.

– Esimerkiksi voi ottaa Vantaan Kytöpuiston koulun vakavan väkivallanteon. Onko oikea periaate, että väkivallan uhri joutuu vaihtamaan koulua? On hyvä, että keskustelu on alkanut, mutta keskustelusta pitää seurata toimia. Kauniiden puheiden aika on ohi.

Jonna Turunen

Juristiksi opiskellut rikos- ylitarkastaja on työskennellyt poliisina 22 vuotta. Hän työskenteli Keskusrikospoliisin yhdysmiehenä Haagissa 2009–2014.

4 kommenttia