Nyt puhuu turriharrastaja: "En ole ihmisenä niin rohkea ja avoin kuin hahmoni" – tästä on kyse kohutussa harrastuksessa
Puheenaiheet
Nyt puhuu turriharrastaja: "En ole ihmisenä niin rohkea ja avoin kuin hahmoni" – tästä on kyse kohutussa harrastuksessa
Mediatietojen mukaan Turun Pernon henkirikoksen epäillyllä ja yhdellä uhrilla olisi yhteyksiä alakulttuuriin, jossa pukeudutaan eläinhahmoiksi.
16.4.2021
 |
Apu

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi huhtikuun alussa 27-vuotiaan miehen kahdesta murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä epäiltynä. Väkivaltarikokset tapahtuivat Turun Pernossa.

Iltapäivälehtien mukaan epäillyllä ja yhdellä uhrilla olisi yhteyksiä alakulttuuriin, jossa pukeudutaan eläinhahmoiksi. Lounais-Suomen poliisilaitos ei ole vahvistanut väitettä.

Tämä fantasia-alakulttuuri tunnetaan suomeksi ”turreiluna” (englanniksi furry fandom). Turriharrastajat luovat eläinhahmon ja pukeutuvat sitä esittävään tekokarvaiseen kokovartalopukuun. Harrastajat tapaavat toisiaan erilaisissa tapahtumissa.

Turrihahmoja Berliinissä 2017.

Harrastaja: Eläinpuku päällä on kuin vapauttavassa roolissa

Tamperelainen turriharrastaja Annina Yrttiaho on 29-vuotias klinikkaeläinhoitaja ja yhden kouluikäisen lapsen äiti, joka on harrastanut turreilua 10 vuotta. Hänen mukaansa Suomen virallisella turrikeskustelupalstalla on 2 200 rekisteröitynyttä harrastajaa, ja harrastajien ikäjakauma on noin 8–50 vuotta.

– Vuosittain järjestettävässsä, Pohjoismaiden suurimmassa turritapahtumassa Nordic Fuzzconissa oli viime vuonna noin 1 500 kävijää. Saksan valtavan Eurofurencen osallistujamäärä on jo lähemmäs 3 000 viikossa.

Turripukuja saa teetettyä Suomessakin, ja hinnat vaihtelevat 700–4 500 eurossa.

"Mietin, mitä se tekee niille lapsiharrastajille, joita on jo kiusattu koulussa tai joiden vanhemmat nyt kieltäytyvätkin harhaanjohtavan julkisuuden vuoksi tilaamasta lapselle turripukua."
Annina Yrttiaho

Yrttiaho kertoo, että susipuku päällään hän voi olla muuta kuin arkiminänsä. Hän vierailee puvussaan mielellään lasten tapahtumissa, ja häntä on kutsuttu Tampereen kaupungin tilaisuuksiin.

– En ole ihmisenä niin rohkea ja avoin kuin hahmoni. Pystyn puvussa vapauttamaan ylenpalttisen positiivisen energian. On palkitsevaa nähdä, miten pukuni tuo iloa lapsille.

Yrttiaho korostaa, että vaikka turreyhteisö on avomielinen ja suvaitsevainen, rikollista toimintaa ei hyväksytä.

– Tuntuu tosi pahalta, että harrastuksemme on liitetty nyt ihan vääriin asioihin. Mietin, mitä se tekee niille lapsiharrastajille, joita on jo kiusattu koulussa tai joiden vanhemmat nyt kieltäytyvätkin harhaanjohtavan julkisuuden vuoksi tilaamasta lapselle turripukua.

Artikkelin aloituskuvassa eläinhahmoja turriharrastajien tapahtumassa Moskovassa 20.3.2021.

Kommentoi »