Tuulilasi

Teslan valta-asema sähköautomarkkinoilla horjuu - tässä ovat lähivuosien kovimmat haastajat

Teslan valta-asema sähköautomarkkinoilla horjuu - tässä ovat lähivuosien kovimmat haastajat
Tesla on ollut pitkään synonyymi täyssähköautoille. Nyt lähes jokainen autonvalmistaja on alkanut tai on aloittamassa sähköautojen vyöryttämisen markkinoille. Tesla on saamassa todella varteenotettavia haastajia.
Julkaistu: 22.12.2020
Yhdysvalloissa sähköautoja on yhä vain 1,7 % autokannasta. Niistä suurin osa on Tesloja. EU:ssa täyssähköautojen ensirekisteröintiosuus oli viime vuonna 3,3 %. Euroopassa Teslojen osuus oli 2019 noin 30 %.
Ajat kuitenkin muuttuvat ja Tesla on saamassa kovia haastajia.
Elon Musk on aina halunnut fokusoitua suorituskykyyn ja teknologiaan. Teslalle onkin muodostunut varsin uskollinen kannattajakunta. Jatkossa kuitenkin jokainen sähköauto, joka on jokin muu kuin Tesla, on heille selkeä uhka”, sanoo iSeeCars.comin pääanalyytikko Karl Brauer ABC Newsille.
”Tesla on näyttänyt, että sähköautot voivat olla tyylikkäitä ja hauskoja. Nyt haaste kuitenkin vasta heitetään moneltakin taholta. Seuraavat vallankumoukselliset sähköautot tulevat olemaan edullisia autoja, joiden toimintamatka on noin 400 kilometriä”, ennustaa puolestaan pitkän linjan autotoimittaja John Voelcker.
Ensi vuonna markkinoilla on ainakin 90 täyssähköautoa, joten valinnanvaraa alkaa olla jo melkoisesti. On selvää, että lähivuosien aikana tarjonta laajenee entisestään merkittävästi.
”Lähivuosien aikana luvassa on valtava aalto uusia sähköautomalleja. Kaikille niille ei tule edes riittämään ostajia, joten markkinat tulevat olemaan ylijäämäiset. Jos haluaa sähköautomaailmaan heittäytyä, vaihtoehtoja alkaa totisesti olla. Lisäksi eri malleissa alkaa olla jo erittäin paljon eroavaisuuksia”, sanoo AutoPacificin autoteollisuuden johtava analyytikko Ed Kim.

ABC News listasi Teslan suurimmat uhat lähivuosina:

Mustang Mach-E SUV

Kun Ford kertoi rakentavansa ensimmäistä täyssähköistä SUV:iaan, jonka nimessä on sana Mustang, monen autotoimittajan ja -romantikon leuat loksahtivat, hämmästyksestä tai ihastuksesta. Mach-E on muskulaarinen auto, missä on havaittavissa Mustangin linjoja.
Auton lähtöhinta Yhdysvalloissa on 42 895 dollaria. Sen saa joko takavetoisena tai nelivetona. Toimintamatka on noin 480 kilometriä. Perusmallia selkeästi tyyriimpi GT Performance Edition kiihtyy nollasta sataan 3,5 sekunnissa. Mach-E pitäisi olla myynnissä ensi syksynä.

Audi e-tron Sportback

Audin ensimmäinen sähköauto oli e-tron SUV, nyt markkinoille on tulossa e-tron Sportback. Se on hieman kompaktimpi SUV coupe. Hintaa autolla on 69 100 dollaria, hevosvoimia sähkömoottorit tuottavat yli 400, toimintamatka on 350 kilometriä, minkä moni kilpailija päihittää.

Polestar 2

59 000 dollarin hintainen Polestar 2 tulee olemaan vahva kilpailija etenkin Teslan Model 3:lle. Viisiovinen fastback tuottaa 408 hevosvoimaa ja kiihtyy sataseen 4,5 sekunnissa. Skandinaavinen sisustus ja Googlen kanssa kehitetty Android Automotive Operating System ovat tämän auton vahvuuksia. Toimintamatka on 375 kilometriä.

Volvo XC40 Recharge

Polestar 2:n serkku Volvo XC40 Recharge maksaa 53 990 dollaria. Siinä on samoja ominaisuuksia ja piirteitä kuin Polestar 2:ssa. Hevosvoimia löytyy 408, kiihtyvyys sataseen on 4,9 sekuntia ja toimintamatkaa 418 kilometriä.

Volkswagen ID.4

Volkswagen seuraava täyssähköisen ID-perheen auto on ID.4. Kohtuullisen alhainen hinta ja yli 400 kilometrin toimintamatka ovat houkutteleva yhdistelmä. Lähtöhinta autolla on noin 40 000 dollaria.
Kansanautomaisuus näkyy tosin myös suorituskykyarvoissa verrattuna moniin kilpailijoihin. Karvalakkimallista löytyy 148 hevosvoimaa, pro Performance -versiostakin vain 204. Edullinen hinta kompensoi kuitenkin tämän vertailun ja juuri siksi ID.4 on todennäköinen myyntimenestys.

Porsche Taycan

Taycanille tulee hintaa jo 103 800 dollaria, joten se ei ole suurten massojen tavoitettavissa. Auto kiihtyy sataseen 2,6 sekunnissa, mutta toimintamatka on vain 320 kilometriä. Se on kovin vähän verrattuna auton suoraan kilpailijaan Teslan Model S:ään (640 km).
(Lähde: ABC News)
14 kommenttia