
Reilu vuosi sitten turkulainen Abacus Diagnostica oli pieni, kymmenen hengen yritys. Nyt työntekijöitä on 26 ja lisää rekrytoidaan koko ajan. Liikevaihto on vuodessa kymmenkertaistunut. Kaikki tämä on tapahtunut vain koronan takia.
– Viime vuosi on ollut kyllä hieno mahdollisuus näyttää osaamista. En halua puhua vain työpaikasta, vaan tiimistä, joka puhaltaa yhteen hiileen. Olemme saaneet uskomattomia asioita aikaiseksi, iloitsee tuotepäällikkö Laura Joki.
Abacus Diagnostica on vuonna 2004 perustettu turkulainen, infektiotautien nopeaan diagnostiikkaan keskittyvä yritys. Viime vuoden puolella se toi markkinoille sekä yksittäisen COVID-19-testin että hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten yhdistelmätestin erottamaan A- ja B-influenssavirukset, koronaviruksen ja RS-viruksen.
Abacus on kehittänyt myös tutkimuskäyttöön tarkoitetun PCR-testin, jolla voidaan nopeasti tunnistaa niin sanotulle brittivariantille ja Etelä-Afrikan muuntovirukselle ominaisia geenimuunnoksia.
Alustana aiempi influenssatesti
Idea koronatestien kehittämiseen syntyi vuoden 2020 alkupuolella.
– Teimme päätöksen sangen nopeasti, kun huomasimme, että korona lähtee leviämään voimakkaasti.
Pian testiä kehitettiin jo täyttä vauhtia. Testien prototyyppi saatiin valmiiksi kahdessa viikossa.
– Testin alusta oli valmiina aiemmin valmistuneesta influenssatestistämme ja lisäsimme tälle alustalle koronavirusta monistavat sekä tunnistavat nukleiinihapposekvenssit eli alukkeet sekä koettimet. Samanaikaisesti aloimme kehittää toista versiota testistä ja toisen version testit toimitimme asiakkaille huhtikuun puolivälissä, kertoo Joki.
Testin toinen versio sai Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEAn myöntämän poikkeusluvan heti toukokuun alussa vuonna 2020.
Kansainvälistä kiinnostusta
Tarve nopealle toiminnalle syntyi valtavasta tarpeesta saada markkinoille hyvä testi.
– Kun tarve on suuri, päätöksiä tehdään nopeasti.
Abacus Diagnostican koronatesti tehdään laboratoriossa. Nenänielusta otetaan ohuella puikolla näyte, joka laitetaan liemeen, jossa virus säilyy. Tämän jälkeen liemi siirretään putkeen, jossa sitä kuumennetaan.
Tämän jälkeen näyte lisätään testilastulle ja laitetaan analysaattoriin. Kone tutkii loput ja kertoo, onko näytteessä koronaa vai ei. Uusin testi erottelee ja tunnistaa myös koronaviruksen variantit.
Testi on käytössä laboratorioissa ja sairaaloissa ympäri Suomen.
Koronatesti on kiinnostanut myös eri puolilla maailmaa.
– Kyselyitä on tullut todella paljon. Olemme tehneet strategisen päätöksen, että palvelemme jo olemassa olevia jakelijoita ja asiakkaita. Haluamme taata heille riittävän määrän testejä.
Korona on herättänyt ammattilaisessakin pelkoa
Joki kertoo, että menestys on saanut pohtimaan tekemänsä työn merkitystä aiempaa enemmän.
– Koen, että pandemia on korostanut tekemäni työn merkitystä. Tässä autetaan omalla ammattitaidolla toisia ihmisiä. En vaan voi nähdä tätä pelkästään bisneksenä. Olemme tehneet sen, mitä olemme voineet tässä tilanteessa eli pystyneet toimittamaan testejä ja olemaan luottamuksen arvoisia.
Elämä koronan keskellä on herättänyt myös pelkoa. Laura Joki sanoo, että hän on tehnyt paljon yhteistyötä eri jakelijoiden kanssa kansainvälisesti. Koronan tuho ja raakuus ovat tulleet siten vastaan.
– Meillä on jakelijoita useassa maassa, joissa koronatilanne on todella huono. Olen saanut kurkistuksen heidän kertomanaan siihen, miten eri maissa menee. Ruumiskontteja on tuotu kaduille, koska ruumishuoneet ovat täynnä. Hoitokodit ja sairaalat ovat täynnä.
Korona korostaa yhteiskunnan eriarvoistumista
Joki kertoo, että on ymmärtänyt, miten hyvin Suomessa asiat ovat.
– Entä, jos Suomessa asiat menevät samaan suuntaan kuin useissa muissa maissa? Korona on todella pelottava ja arvaamaton, jos se pääsee hallitsemattomasti valloilleen.
Hän sanoo kaipaavansa eniten kavereiden kanssa vietettyjä illanistujaisia ja sosiaalista elämää.
– Yhteiskunnallisella tasolla korona jakaa meitä yhä vahvemmin voittajiin ja häviäjiin sekä alleviivaa eriarvoistumista. Toivon todella, että päätöksentekijät tekevät sellaisia päätöksiä, että tämän ajan yli selvitään ilman pitkäkestoisia kolhuja, Joki pohtii.
Joki on kiitollinen siitä, että saa tehdä töitä. Koronan takia Suomessa on kymmeniätuhansia lomautettu tai irtisanottu. Tammikuussa 2021 työttömiä oli vuoden takaiseen verrattuna noin 80 000 enemmän. Erityisesti alle 30-vuotiaiden työttömyys on kääntynyt rajuun kasvuun.
– Työn ja firman puolesta tämä on ollut ihan mieletön matka. Korona on ollut meille pieni lottovoitto, sitä ei käy kiistäminen. Ilman koronaa tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista.
Laura Joki
- Syntynyt: 1985 Vetelissä, asuu Liedossa.
- Koulutus: biotekniikan ja diagnostiikan maisteri.
- Ammatti: tuotepäällikkö turkulaisessa Abacus Diagnosticassa.
- Perhe: mies ja koira.
- Harrastukset: tanssi ja lenkkeily.
