"Huomasimme, että ihmiset tarvitsevat toimivia desinfiointiautomaatteja ja käsidesiä, joka ei sotke tai haise pahalta"
Puheenaiheet
"Huomasimme, että ihmiset tarvitsevat toimivia desinfiointiautomaatteja ja käsidesiä, joka ei sotke tai haise pahalta"
Vivotechillä käsidesiautomaatit otettiin valikoimaan koronapandemian takia, kertoo brändijohtaja Jukka Forsberg.

Videohaastattelun taustalla näkyy mattamusta, laatikkomallinen kaappi, jossa on avoimia lokeroita. Kaappi suljetaan läpinäkyvällä ovella.

– Tähän voi laittaa vaikka kannettavan tietokoneen, tabletin tai kännykän. Kaapeissa voi toki puhdistaa muitakin laitteita. Kaapissa on UVC-valo, joka tappaa bakteerit ja virukset, kertoo Jukka Forsberg, Vivotech-yrityksen brändijohtaja ja näyttää selkänsä takana olevaa kaappia.

Espoolaisen Vivotech-yrityksen latauskaappeja on käytössä eri puolilla Suomea, erityisesti julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, sairaaloissa ja kirjastoissa. Julkisissa tiloissa mobiililaitteet ovat usein yhteisessä käytössä ja ovat juuri siksi sellaisia pintoja, jolta viruksen tai bakteerin voi pyyhkäistä itselleen. Kaapissa voi ladata mobiililaitteita ja samalla desinfioida niitä.

Steriloivia latauskaappeja on käytössä muun muassa Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

Forsberg kertoo, että Vivotech teetti latauskaapeista tutkimuksen Helsingin yliopistolla. Tutkimuksen mukaan latauskaappi puhdistaa laitteet viidessä minuutissa. Puhdistus tehoaa myös koronaan.

– Laitteet pitää myös puhdistaa ja desinfioida asianmukaisesti, jotta ne toimivat, eivätkä bakteerit ja virukset pääse leviämään.

Vivoteckin automaatteja on ympäri Suomen esimerkiksi kauppakeskuksissa. Automaateissa on myös 22-tuumaiset HD-näytöt. Automaatin yhdestä noin kolmen litran säiliöstä saa noin tuhat annosta käsidesiä.

Automaattiin ei tarvitse koskea

Vuonna 2014 perustettu Vivotech on tullut aiemmin tunnetuksi mobiililaitteiden latausratkaisuista. Koronapandemian myötä yritys on laajentanut toimintaansa ja keskittyy muun muassa käsien desinfiointiautomaattien maahantuontiin, käsidesivaahtoihin ja siivousaineisiin.

Käsidesiautomaatit otettiin valikoimaan koronapandemian takia. Tuotteita on ympäri Suomen esimerkiksi kauppakeskuksissa. Automaateissa on myös 22-tuumaiset HD-näytöt. Automaatin yhdestä noin kolmen litran säiliöstä saa noin tuhat annosta käsidesiä.

Alkuvuonna 2020 korona-aalto pakotti myös yritykset muuttamaan liiketoimintaansa, mikä laski myös Vivotechin tuotteiden kysyntää. Oli pakko miettiä uusiksi, mikä pandemian keskellä palvelisi ihmisiä parhaiten.

– Koronapandemian aikana huomasimme, että ihmiset tarvitsevat toimivia desinfiointiautomaatteja ja käsidesiä, joka ei sotke tai haise pahalta, Jukka Forsberg selventää.

Ensimmäinen erä automaatteja oli valmiina toimitettavaksi heinäkuun lopulla 2020, minkä jälkeen käsidesiautomaatien kysyntä on vain kasvanut. Nyt käsidesiautomaatteja on käytössä noin 400 kappaletta ympäri Suomen.

Automaatti on nimensä mukaisesti automatisoitu, eikä esimerkiksi kauppaan saapuvan asiakkaan tarvitse koskea laitteeseen laisinkaan. Nokallinen käsidesipullo voi sekin olla viruksille pinta tarttua, etenkin pandemian aikaan.

Muutos oli kannattava. Vivotechin liikevaihto pysyi viime vuonna samana kuin vuonna 2019. Kevään 2020 aikana voimaan tulleet rajoitukset pakottivat yrityksen rakentamaan konseptia pikaisella aikataululla kokonaan uusiksi. Korona siis osaltaan pelasti yrityksen talouden.

"Olen sitä mieltä, että alkoholin merkitystä desinfiointituotteissa korostetaan liikaa. Alkoholi ei kuitenkaan ole paras desinfiointiin."
Jukka Forsberg, Vivotech

Töihin pandemian keskelle

Viime vuoden elokuussa Vivotechillä aloittanut Forsberg kertoo tulleensa töihin juuri pandemian keskelle.

– Elokuussa käsidesiautomaatteja oli asennettu jo useita. Tilanne oli kuitenkin hankala. Ravintolat olivat olleet keväällä pitkään suljettuina ja monella yrityksellä meni huonosti. Tuotteiden myyntiä oli vaikeaa tehdä tällaisessa tilanteessa. Ravintolaan, jossa ei ole asiakkaita, on haastavaa myydä käsidesiautomaatteja ja latauskaappeja, koska käyttäjiä niille ei ole.

Käsidesiautomaatteja myytiin pian isoille kauppakeskuksille ja kauppaketjuille. Vivotech päätti myös tilata käsidesiautomaattien yhteyteen käsidesivaahtoa sitä valmistavalta Sterizarilta. Forsberg sanoo, että vaahtoavaa käsidesiä on käytetty Euroopassa, etenkin Isossa-Britanniassa sairaaloissa.

– Aloimme Vivotechillä pohtia, olisiko käsidesivaahto kannattava tuote tuoda maahan. Vaahdossa ei ole alkoholia laisinkaan. Olen sitä mieltä, että alkoholin merkitystä desinfiointituotteissa korostetaan liikaa. Alkoholi ei kuitenkaan ole paras desinfiointiin. Käsivaahdot eroavat alkoholipitoisista käsideseistä. Vaahto muodostaa käsiä suojaavan pinnan, joka tappaa bakteerit ja virukset, Forsberg selventää.

– Kaikista pahin on ollut huoli läheisistä, varsinkin vanhemmista ihmisistä, Jukka Forsberg kertoo.

Tuli tunne, että olemme oikeilla jäljillä

Vaahtoava käsidesi oli ensin testauksessa eri toimijoilla. Asiakkailta saatu palaute oli positiivista.

– Silloin tuli tunne, että nyt olemme tekemisessä oikeilla jäljillä ja että tällä linjalla kannatti jatkaa, Forsberg sanoo.

Forsberg kertoo, että koronapandemia on vaikuttanut myös henkilökohtaiseen elämään. Haasteita on ollut monia.

– Kaikista pahin on ollut huoli läheisistä, varsinkin vanhemmista ihmisistä. Olen suojellut läheisiäni olemalla paljon neljän seinän sisällä. Myös viimekeväinen Uudenmaan sulku vaikutti elämääni, kun en voinut nähdä muissa kaupungeissa asuvia tuttavia ja kavereita.

Koronapandemia on opettanut paljon ja tuonut uusia merkityksiä elämään.

– Olen kokenut, että voin tehdä todella merkityksellistä työtä. Uskon, että voimme yrityksenä tehdä paljon ja tarjota ihmisille monenlaisia ratkaisuja pandemian ehkäisyyn.

Jukka Forsberg

  • Syntynyt: 1983
  • Ammatti: Vivotech-yrityksen Sterizar Suomen brändijohtaja.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Harrastaa: salibandyä ja kuntosalia.
  • Muuta: työskennellyt aiemmin panimoalalla, yksi Craft Beer Helsinki -oluttapahtuman perustajista.

Kommentoi »