Apu

Puolustusministeri Niinistön porkkanakommentti ihmetyttää – asiantuntija: Nämä ovat varusmiesten todellisia terveysongelmia

Puolustusministeri Niinistön porkkanakommentti ihmetyttää – asiantuntija: Nämä ovat varusmiesten todellisia terveysongelmia
Puolustusministeri Jussi Niinistö sotii yhä armeijan kasvisruokapäivää vastaan. Asiantuntijat puolestaan ehdottavat kasvisruokien lisäämistä vielä jo ehdotetusta kahdesta viikkoateriasta.

Uhkaako kasvisruoka todella Suomen maanpuolustusta, kasvavien nuorten terveyttä, valinnanvapautta ja jopa lisääntymiskykyä – vai onko uhka lähinnä asiasta tolaltaan menneiden somekohuajien mielenrauhan järkkymisessä?

Keskustelu sai alkunsa, kun Yle uutisoi viime viikolla, että puolustusvoimien varuskuntaravintoloissa syödään syksystä lähtien enemmän kasvisruokaa. Majuri Eija Pulkki puolustusvoimien logistiikkalaitokselta vahvisti, että syksyn ruokalistalla on joka viikko kasvisruokapäivä.

Aloite asiaan tuli asevelvollisilta itseltään eli Uudenmaan prikaatin varusmiestoimikunnasta runsas vuosi sitten. Varusmiestoimikunta (VMTK) on puolustusvoimien sisäinen, varusmiehiä edustava organisaatio. Kasvisruoka-aloite hyväksyttiin valtakunnallisilla VMTK-päivillä, jonne kokoontuvat kaikkien varuskuntien edustajat.

Uusi ruokalista pitää sisällään kasvisruokapäivän viikossa niin, että viikon 14 ateriasta kahdella on kasvisruokaa kaikille. Koska asepalveluksessa syödään lämmin ruoka kahdesti päivässä, listalle ei silti ole tulossa yhtään päivää, jolloin tarjolla olisi pelkkää kasvisruokaa.

Varusmiesten ja -naisten ruokailusta vastaavan Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petri Hoffrenin mukaan kasvisruoan lisäämisen taustalla ovat terveellisyys ja lihantuotannon vaikutukset ilmastonmuutokseen, eivät säästötavoitteet tai muut syyt.

Puolustusministeri pillastui

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) pillastui asiasta kuultuaan niin, että määritteli useammassa haastattelussa kasvisruokapäivän ”pakkosyöttämiseksi” ja ”ideologiseksi valinnaksi”.

– Ongelma tässä on nimenomaan pakko, ja vanhan sanonnan mukaan armeijat marssivat vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla, Niinistö kommentoi.

Perussuomalaiset nuoret puolestaan julkaisivat tiedotteen, jossa järjestö vastusti ”varusmiesten altistamista punavihreälle ideologialle”.

Korrelaatio nähtiin myös soijan syöttämisen ja miesten mahdollisen hedelmättömyyden välillä, koska ”soijan tiedetään lisäävän kehon estrogeenipitoisuuksia”.

Haittaväitteet kiistettiin

Ministeri Niinistön epäilyt kasvisruoan riittävyydestä jaksamisen, proteiininsaannin ja ravintoarvojen suhteen sekä ps-nuorten väitteet kiistettiin sittemmin usean asiantuntijatahon voimin. Esiin kaivettiin myös konkreettiset esimerkit vaikeimmasta mahdollisesta tilanteesta eli edellisistä sodista, joissa rintamaravinto koostui pääasiassa viljatuotteista: kuivasta ruisleivästä, täysjyväviljasta keitetystä puurosta, viljanjyvistä ja makaronista.

Anneli Pranttilan Helsingin yliopistossa vuonna 2006 tarkistettu väitöskirja Rintamamiesten muonitus Suomessa sotavuosina 1939–1945 kertoo, että proteiinitäydennystä haettiin osin samasta lähteestä kuin kasvissyöjät nykyäänkin eli pavuista ja herneistä.

Jatkosodan aikana kasvisruoan osuus armeijassa oli selvästi suurempi kuin nykytilanteessa: arviolta yli puolessa aterioista ei ollut lainkaan lihaa. Sota-ajan energia- ja ravintopula ei silti johtunut niinkään lihan puutteesta vaan siitä, että ruokaa ylipäätään oli liian vähän sekä fyysisesti että henkisesti kovilla olleille nuorille miehille.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen emeritusprofessorin Matti Uusituvan näkemyksen mukaan armeijan ravintoloihin voisi tulla ajan myötä enemmänkin kasvisruokia, jos ruoat vain maistuvat asevelvollisille. Professori muistutti, että myös monen maan ammattilaisarmeijat, rankkaa fyysistä työtä tekevät henkilöt ja huippu-urheilijat pärjäävät kasvisruoalla tai kasvispainotteisella ruokavaliolla.

Asiantuntija: "Älytöntä"

Viime vuosikymmeninä varusmiesten ruokalistalla on ollut säännöllisesti tarjolla muun muassa kesäkeittoa, kasvishernekeittoa, pinaattilettuja, puuroja ja erilaisia perunalaatikkoruokia.

Etenkin 1990-luvun lama-aikaan palveluksessa olleet ovat muistuttaneet, että kukaan ei tuolloin pitänyt liharuoan puutetta juuri mainitsemisen arvoisena eikä ainakaan ideologisena asiana.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg pitää asiasta syntynyttä kohua ja kasvisruoan vaikutuksista huolestumista lähinnä koomisena.

– On aika älytöntä, että joku voi tosissaan luulla varusmiesten jaksamisen, terveyden ja iskukyvyn vaarantuvan parista kasvisruokapäivästä, hän naurahtaa.

Helsingin Urheilulääkäriasemalla, Syömishäiriökeskuksessa ja Lääkärikeskus Aavassa vastaanottoa pitävä Borg muistuttaa, että varusmiesten todelliset terveysongelmat ovat aivan muunlaisia: ylipaino, liian yksipuolinen ravinto, tyhjien kalorien ruokien ja kovien rasvojen ylikorostuminen sekä nimenomaan liian vähäinen kasvisten syönti.

– En ammattilaisena voi nähdä vastustukseen muita kuin ideologisia ja uskomussyitä: myytin, jossa lihansyönti yhdistetään maskuliinisuuteen, Borg sanoo.

Terveysnäkökulmasta kasvisruoka-aloite on Borgin mielestä erittäin tervetullut, mutta yleisellä tasolla pakko on syömisessä harvoin hyvä asia.

– Se tuppaa aiheuttamaan vastareaktion, vaikka muutos olisi kuinka tarpeellinen.

Ylellä maanantaina 27.8. nähdyssä A-studiossa Niinistö myönsi, että raflaavat kommentit ovat tapa tehdä politiikkaa. Samassa ohjelmassa hän vei vertauskuviaan kuitenkin vielä aiempaakin pidemmälle. Niinistö kertoi laskeneensa, että mikäli varusmiehen pitäisi saada pelkistä porkkanoista 4000 kilokaloria päivässä, se vaatisi noin 12,5 kiloa porkkanoita.

Kommentti herätti ihmetystä muun muassa sosiaalisessa mediassa, sillä lihaa ei ole tietenkään tarkoitus korvata porkkanoilla. Leijona Catering on kertonut, että kasvisaterioiden proteiininlähteenä käytetään esimerkiksi soijaa ja sieniproteiinivalmiste quornia.

Julkaistu: 28.8.2018
Kommentoi »