Pierettääkö jatkuvasti? Tässä 5 vinkkiä, joilla pääset eroon kiusallisista ilmavaivoista
Ilmavaivat
Pierettääkö jatkuvasti? Tässä 5 vinkkiä, joilla pääset eroon kiusallisista ilmavaivoista
Päriseekö peräpää siinä määrin, että se tekee arjesta tukalaa? Useimmiten ilmavaivojen syy on ruokavaliossa. Näillä muutoksilla rauhoitat kaasunmuodostusta.
14.1.2023
 |
Apu

1. Tarkastele ruokavaliotasi

Ihmisellä muodostuu keskimäärin 7–8 desilitraa suolikaasua päivässä. Kerrallaan suolessa ei kuitenkaan ole tätä määrää, sillä kaasua päästellään pieruina pois, yleensä 15–20 kertaa päivässä. Normaalin pierumäärän ylärajana pidetään 25:tä pierua päivässä, mutta suuremmastakaan määrästä ei ole kuin korkeintaan hajuhaittaa. Ongelmaksi kaasuttelu nousee, jos se alkaa häiritä elämää.

Usein runsaaseen piereskelyyn liittyy vatsan turvotusta. Lisäksi voi olla vatsakipua, ja suolisto saattaa kurista. Jotkut myös röyhtäilevät. Tavallista runsaampi suolikaasun määrä johtuu useimmiten ruokavaliosta. Yleisimmät ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita ovat herneet, pavut, kaali, paprika ja sipuli. Kaasun muodostusta voivat aiheuttaa myös monet muut vihannekset, jotkin hedelmät, rasvainen ruoka, leivonnaiset ja suklaa sekä hiilihapolliset juomat.

Jos epäilet ilmavaivojen syyksi jotakin ruokalajia, jätä se pois ja seuraa, vähenevätkö vaivat. Ruoan kulku paksusuoleen kestää kuitenkin monta tuntia, joten kaasua lisäävä ruokalaji ei vaikuta suolistossa heti syömisen jälkeen. Joskus ilmavaivat voivat liittyä ravintoaineiden imeytymishäiriöön, joista tavallisimmat ovat laktoosi-intoleranssi ja keliakia. Laktoosi-intoleranssissa laktoosin pilkkomiskyky huonontuu, jolloin suolen bakteerit pääsevät käyttämään sitä ravintonaan. Samalla ne muodostavat kaasua ja aiheuttavat ilmavaivoja. Keliakiassa oireita aiheuttaa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni.

2. Älä hotki

Suolistoon päätyy kaasuja syödessä ja juodessa niellyn ilman mukana. Etenkin purkan jauhaminen ja kovien makeisten imeskely lisäävät ilman nielemistä. Purkassa ja pastilleissa voi olla myös vatsavaivoja aiheuttavia makeutusaineita, kuten ksylitolia.

Liian nopea syöminen ja ruoan ahmiminen saavat meidät nielemään enemmän ilmaa. Siksi olisi hyvä syödä rauhassa ja pureskella ruoka huolellisesti. Myös säännöllinen ruokarytmi auttaa suolistoa toimimaan paremmin. Kun syö monta kertaa päivässä, ateriakoot pysyvät kohtuullisina. Tupakointikin saattaa lisätä syljen mukana suolistoon kulkeutuvan ilman määrää ja siten pahentaa ilmavaivoja.

3. Lähde liikkeelle

Liikunta auttaa suolistokaasuja etenemään suolistossa. Siksi pitkään paikallaan istumista on syytä välttää. Tauota työntekoa jaloittelemalla: nouse portaita kerroksesta toiseen tai piipahda pihalla happihyppelyllä. Samalla voit tarvittaessa päästellä kaasuja huomaamattomasti.

Myös kevyt kävelylenkki raskaan aterian jälkeen helpottaa yleensä vatsan turvottelua välittömästi. Säännöllinen liikunta vaikuttaa suoliston toimintaan pitkällä tähtäimellä. Oli laji mikä hyvänsä, suoli liikkuu mukana. Myönteinen vaikutus näkyy kuitenkin vasta päivien ja viikkojen jälkeen.

4. Kokeile käsikauppalääkettä

Liiallisesta suolistokaasusta aiheutuvia vatsavaivoja voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavalla dimetikoni-lääkkeellä, joka tunnetaan kauppanimellä Cuplaton. Dimetikoni rikkoo suolistokaasujen muodostamia kuplia, jolloin kaasun liikkuvuus paranee ja ilmavaivat helpottavat. Hoitoa voidaan jatkaa niin kauan kuin on tarvetta.

Joskus ilmavaivat liittyvät ummetukseen. Sen hoidossa olennaista on riittävä kuidun ja nesteen saanti.

5. Mene lääkäriin

Jos ilmavaivoihin liittyy väsymystä, yleisvoinnin laskua tai laihtumista, on aiheellista hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin on syytä mennä myös, jos oireet yhtäkkiä pahenevat. Kyse voi olla vaarattomasta mahataudista, mutta oireiden syy tulee selvittää, jos kaasutteluun liittyy kovaa kipua, joka ei lievity kotikonstein. Apua kannattaa hakea myös, jos ilmavaivat häiritsevät jatkuvasti arkea. Häpeää piereskelyn vuoksi on turha tuntea: kyse on normaalista ilmiöstä, joka on kaikille tuttu.

Lääkäri selvittää, johtuisivatko ilmavaivat esimerkiksi laktoosi-intoleranssista tai keliakiasta. Myös ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) ilmavaivat ja vatsan turvotus ovat yleinen oire. Ärtyvässä suolessa vaivojen taustalla voi olla tavallista suurempi suolistokaasun määrä tai sen hidas poistuminen. Saattaa myös olla, että paksusuolen seinämä reagoi normaalia herkemmin venytykselle. Oireita pahentavat usein huonosti imeytyvät hiilihydraatit ja stressi.

Asiantuntija: Yleislääkäri Emilia Lagus, Terveystalo

8 kommenttia