Paprikasta on kehitetty monia värimuunnoksia, mutta vihreää lajiketta ei ole – Miten vihreitä paprikoita on kuitenkin myynnissä?
Ravitsemus
Paprikasta on kehitetty monia värimuunnoksia, mutta vihreää lajiketta ei ole – Miten vihreitä paprikoita on kuitenkin myynnissä?
Keltaisessa paprikassa on neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.
Julkaistu 19.4.2023
Apu Terveys

Vihannespaprika kotiutui ruokapöytiimme 1970-luvulla. Nykyisin se kuuluu suomalaisten suosikkivihanneksiin, jota syödään kolmisen kiloa vuodessa nuppia kohden. Paprikan valtti on monipuolisuus: Se on maukasta sekä raakana että kypsennettynä. Rapsakka vihannes sopii leivän päälle ja salaatteihin, patoihin, paistoksiin, vokkiruokiin ja kastikkeisiin sekä grillattavaksi. Täytetyt, uunissa kypsennetyt paprikat ovat klassikkoruoka.

Useimpien vihannesten tapaan paprika on kevyttä purtavaa, sillä 90 prosenttia siitä on vettä. Kasvisten joukossa se on todellinen C-vitamiinipommi. Keltaisessa paprikassa on peräti neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Paprika sisältää myös E-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, muun muassa folaattia, jota suomalaiset saavat yleensä liian vähän.

Paprikassa on runsaasti myös A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja. Ne antavat paprikalle sen hehkuvan värin ja toimivat antioksidantteina, eli estävät elimistön hapettumista. Paprika sisältää erityisen paljon on luteiini- ja zeaksantiini-­karotenoideja, joiden arvellaan edistävän silmien terveyttä.

Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivät voivat yleensä popsia paprikaa huoletta, sillä se ei sisällä paksusuolessa käyviä fodmap-­hiilihydraatteja. Toisaalta joillekin se aiheuttaa närästystä. Paprika-­allergia ei ole yleistä, mutta siitepölyallergiset voivat saada raa’asta paprikasta ristiallergia­oireita.

Vihreää lajiketta ei ole

Paprikalajikkeissa riittää värimuunnoksia. Perinteisen punaisen lisäksi saatavana on keltaisia, oransseja, valkoisia ja violetteja vihannespaprikoita. Sen sijaan vihreät paprikat ovat raakoja, ja ne vaihtavat väriä kypsyessään.

Väri vaikuttaa myös paprikan makuun: keltaiset ovat hieman makeampia kuin punaiset, ja kaikkein makeimpia ovat oranssit. Kirpeimpiä ovat sinipunaiset paprikat.

Tuliset pikkusiskot

Maustepaprikat eli chilit ovat vihannespaprikan tulisia pikkusiskoja. Niiden poltteen aiheuttavat kapsaisinoidiyhdisteet, joista tunnetuin on kapsaisiini.

Tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Esimerkiksi habanerochilin arvo 100 000–350 000, vihannespaprikan nolla.

Lähteet: puutarhaliitto.fi, martat.fi. fineli.fi healtline.com ja chiliyhdistys.fi.

Kommentoi »