Päivän Apu 18.4.2019: Eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia – jututimme heistä nuorinta
Puheenaiheet
Päivän Apu 18.4.2019: Eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia – jututimme heistä nuorinta
Eduskuntavaalien jälkeen ovat vuorossa hallitusneuvottelut. Sitä ennen Arkadianmäelle kuitenkin astelevat uudet kansanedustajat. Nuorin heistä on vihreiden Iiris Suomela.
Julkaistu 18.4.2019
Apu

Uudessa eduskunnassa kunnon jytky oli se, että naisia valittiin historiallisen paljon. Heitä on nyt 93. Pirkanmaan vihreiden ääniharavaksi nousi myös nainen, 24-vuotias opiskelija Iiris Suomela, 4 872 äänellä.

Mitä tuore kansanedustaja miettii menestyksestään?

Apu seurasi vaalipäivänä tapahtumia. Matias Turkkila oli itsekin ehdolla eduskuntaan, mutta panosti perussuomalaisten menestykseen, ei omaansa. Jussi Halla-ahon oikeaksi kädeksi mainittu mies totesi vaalivalvojaisissa, että tavallisen kansan loputtomalle kuppaamiselle on tullut raja vastaan.

Ulkopuolelta katsottuna on helppo ymmärtää, miksi uusi kansanedustaja Hussein al-Taeeon niin suosittu. Hänellä on läsnäolon taito. Hän menee luontevasti juttelemaan ihmisille, katsoo silmiin, kättelee ja kysyy, mitä kuuluu. Tapasimme al-Taeen pari kertaa ennen vaaleja.

Oulun vaalipiirissä keskusta koki murskatappion, kun mahtipuolue menetti kolme kansanedustajaa. Raahelainen kansanedustaja Hanna-Leena Mattila (kesk) kauhoi vastavirtaan ja nosti itsensä jatkokaudelle eduskuntaan. Hän säilytti sädekehänsä, poika Joonas sanoo.

Sdp:n kannatuksesta suli loppumetreillä usea prosentti, mutta puolue nousi suurimmaksi. Antti Rinne ilmoitti Avulle tavoittelevansa pääministerin paikkaa, mutta hallitustunnusteluissa on sanottavaa myös mm. Jussi Halla-aholla (ps) ja Petteri Orpolla (kok). Pyysimme heiltä kommentit vaalituloksesta ja niistä näkymistä, mihin tulos voi johtaa.

Yleensä hillitysti esiintyvän ja kotiseutunsa murretta välttävän puheenjohtaja Petteri Orpon aidon helpottunut tuuletus ennakkoäänien saavuttua vastasi hyvin sekä kokoomusväen tunnelmia että lopputulosta.

Helsinkiläisessä yökerhossa Club Capitalissa kolmanneksi suurimman puolueen asemaa, yhtä lisäpaikkaa (38) ja 17 prosenttia äänistä juhlittiin kuin voittoa.

Facebookissa huippusuositut kuntapoliitikot kirivät uusiksi kansanedustajiksi, paljastaa #somevaalit-data. Vaalipäivän aamuna listauksen kymmenen kärjessä oli kolme vähintään osan viime kaudesta istunutta kansanedustajaa ja seitsemän muuta, joista kuusi oli kaupungin- tai kunnanvaltuutettuja. Heistä läpi pääsi yhteensä kahdeksan.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »