Apu

Keskustan tappio: Apu seurasi Hanna-Leena Mattilan kamppailua edustajapaikasta

Oulun vaalipiirissä keskusta koki murskatappion, kun mahtipuolue menetti kolme kansanedustajaa. Raahelainen kansanedustaja Hanna-Leena Mattila (kesk) kauhoi vastavirtaan ja nosti itsensä jatkokaudelle eduskuntaan. Hän säilytti sädekehänsä, poika Joonas sanoo.
Kuvat Kai Tirkkonen

Vaalikamppailun viimeinen viikko on alkanut. Keskustan raahelainen kansanedustaja Hanna-Leena Mattila tarjoaa kahvia ja Hanna-tädin kakkuja keskustan vaaliteltalla Lumijoen S-marketin pihalla.

– Täälläkö se kansanedustaja on, kysyy eläkeläinen Raili Halmetoja, joka saapuu kahden vanhan rouvan Eila Lehtimäen ja Terttu Meskuksen kanssa tapaamaan Mattilaa.

– Kansanedustajuus on kuin ylimääräinen sädekehä äidin pään yläpuolella. Ihmiset haluavat nähdä kansanedustajan. Esimerkiksi Oulaisissa ihmiset odottivat huoltoasemalla, kun ajoimme pihaan, ihmettelee Hanna-Leena Mattilan vanhin poika Joonas Mattila, 26, joka toimi vaalikampanjassa äitinsä autokuskina ja avustajana.

Joonas Mattila pystyttää suurta, korkeaa banderollia vaaliteltan seinämän viereen, jossa on tärkeä äänestysnumero ja ehdokkaan nimi.

Hanna-Leena Mattila pääsi 2. varasijalta kesken kauden eduskuntaan. Edellisissä eduskuntavaaleissa Mattilan paikka jäi 150 äänen päähän.

– Tunnelma on nyt aivan eri kuin edellisissä eduskuntavaaleissa, jolloin olin myös kampanjassa mukana. Kansanedustajan tittelillä on tärkeä merkitys. Ilmeisesti ihmiset haluavat olla voittajien vankkureissa, Joonas Mattila pohtii.

Iloinen nauru ja puheensorina kiihtyy, kun Hanna-Leena Mattilan pikkuserkku Ahti Laukka tulee vaimonsa Ritva Laukan kanssa kahville. Lumijoki on Hanna-Leenan äidin kotipitäjä. Samassa porukassa on myös naapuri Kaija Valliovuo ja Juha Pietola sekä rollaattorilla liikkuva Martta Tornio.

Kevään ensimmäinen lämmin päivä on houkutellut myös Vesa Matkaselän ajamaan moottoripyörällä vaaliteltalle.

– Vesa on mieheni Ilpo Mattilan serkku, Hanna-Leena Mattila kertoo.

Mieli on korkealla ja varmoja ääniä on satamassa laariin.

Rauhoittelua leivonnalla

Sama auringonpaiste jatkuu vaalipäivänä. Hanna-Leena Mattila leipoo hermostuksissaan kakkuja ja pullaa Mattilan omakotitalon keittiössä Koiramaalla kymmenen kilometriä Raahen keskustasta itään. Vaalihuoneistot sulkeutuvat kello 20.

Pulla tuoksuu keittiössä. Suurin osa leivonnaisista ja suolaisista on jo pakattu kasseihin, sillä ne viedään vaalivalvojaisiin.

– Näin olen tehnyt jokaisena varsinaisena vaalipäivänä, Mattila kertoo.

Opettaja ja Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on ollut ehdolla myös useissa kuntavaaleissa sekä kirkollisvaaleissa.

– Aja varovasti, sillä peräkontissa on se suuri täytekakku, puoliso Ilpo Mattila huikkaa, kun starttaamme sunnuntaina kello 18 kohti vaalivalvojaisia, joka järjestetään Raahen keskustan puutaloalueella sijaitsevassa päivätyökeskuksessa, jonka nimi on Kreivinaika.

– Pidin täällä muutama viikko sitten esitelmän kansanedustajan työstä. Tilaisuuden järjesti Raahen eläkeliitto. Tällaiset yhteiset kokoontumispaikat ovat tärkeitä vanhusten viriketoiminnan kannalta. Kuntien rooli vanhustyössä korostuu jatkossa, kun iäkkäiden suhteellinen osuus kasvaa, Hanna-Leena Mattila kertoo.

Hän järjestää tukiryhmän työntekijöiden kanssa tuomisia sivupöydille valoisassa suuressa salissa, jossa on kymmeniä kahvipöytiä. Odotettavissa on noin sata uskollista kannattajaa ja tukiryhmän työmyyrää.

Hanna-Leena Mattila menisi heittämällä eduskuntaa, jos kaikki Raahen seudun 35 000 asukasta äänestäisivät häntä. Pelkästään Raahen kaupungissa on 25 000 asukasta.

– Niin demokratia ei toimi. Siksi olin viikolla paistamassa Hanna-Leenan vaalitilaisuudessa tuhat makkaraa Raahen keskustassa, kertoo eläkkeellä olevan Rautaruukin, nykyisen SSAB:n Raahen tehtaan entinen portinvartija Aimo Karppinen, 70. Hän saapuu vaalivalvojaisiin rantsilalaisen kannattajan Teuvo Alangon, 84, kanssa.

Karppinen on jo elokuusta lähtien tukiryhmineen tehnyt työtä ja varainhankintaa Hanna-Leena Mattilan eduskuntapaikan varmistamiseksi.

Myös keskustan Raahen paikallisosaston puheenjohtaja Matti Laurila korostaa sitä, kuinka tärkeä alueen elinvoiman kannalta olisi saada oma kansanedustaja eduskuntaan.

Moni harmittelee hallituksen kovia päätöksiä, jolla synnytykset lopetettiin Oulaskankaan sairaalasta ja keskitettiin sadan kilometrin päähän Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Kiitosta ei ole myöskään saanut nukutusta vaativien leikkausten lopettaminen Raahen sairaalasta.

Ensitieto mykistää juhlasalin

Tilaisuuden alussa Mattilan eduskunta-avustaja Liisa Lumijärvi puhuu mikrofoniin ja kertoo, mitä kaikkea ammattimaisesti organisoidussa kampanjassa on tehty: 30 suurta banderollia on levitetty tienvarsimaisemaan, yli sata kuvaa on kiinnitetty valotolppiin, yli 7 000 pussillista Hanna-tädin kakkuja pussitettu ja jaettu vaalikentillä.

Lisäksi erityismaininnan saa 70-vuotias Esko Tuohino, joka on kavereidensa kanssa jakanut huomattavan osan 45 000 vaalikortista kansalaisille. Tuohino houkutteli aikoinaan Mattilan mukaan politiikkaan.

Kampanjapäällikkö Matti Nivala virittää videotykin, joka heijastaa Ylen vaaliohjelman suurelle kankaalle.

Ensitieto mykistää juhlasalin: keskusta on saamassa rökäletappion! Oulun vaalipiirissä keskustan kansanedustajien paikkaluku laskee 9:stä 6:een. Miten käy Hanna-Leena Mattilan? Käykö niin kuin edellisissä vaaleissa?

– Silloin Hanna-Leena oli menossa läpi, mutta putosi, kun Kalajoen äänet laskettiin, Karppinen muistelee.

Kalajoelta eduskuntaan pääsi vihreiden Hanna Halmeenpää, joka ei asettunut nyt ehdolle.

Kampanjapäällikkö Nivala lukee mikrofoniin ennakkoäänten perusteella laskettuja henkilökohtaisia ääniä Oulun vaalipiirissä.

– Sen mukaan Hanna-Leena olisi heti Juha Sipilän jälkeen toisena, hän iloitsee.

Osa hurraa, mutta Hanna-Leena Mattila toppuuttelee tukijoitaan.

– Odotan lopullisia tuloksia, hän sanoo.

– Jos näin suurella työmäärällä ei pääse eduskuntaa, niin ei sitten millään, sanoo puoliso Ilpo Mattila.

Hän on jopa leikkauttanut hiuksiinsa takaraivoon Hanna-Leenan vaalinumeron 109.

Myös lapset Joonas, Joni ja Johannes ovat useiden kuukausien ajan olleet omalta osaltaan mukana vaalityössä. Sen sijaan nuorin, 19-vuotias Martta Mattila, on au pairina Sveitsissä.

Ilta on jo pitkällä ja useita kuppeja kahvia juotu, kun tulos alkaa varmistua. Onnittelijoita on jo jonoksi asti. Hanna-Leena Mattila uskaltaa vihdoin hymyillä vapautuneesti.

Hän saa 5 499 ääntä, joista muun muassa Raahesta 2 847, Oulusta 893, Siikajoelta 481 ja Lumijoelta 79. Keskusta taas kokee pääministeri Sipilän kotivaalipiirissä suurtappion, kun sen edustajamäärä tipahtaa yhdeksästä kuuteen.

Moni keskustalainen on murheen murtama, kun perussuomalainen aalto vyöryy vaalipiirin yli.

Näissä vaalivalvojaisissa uskalletaan hymyilläkin. Paikalla vaalivalvojaisissa on myös Hanna-Leena Mattilan isä, eläkkeellä oleva raahelainen Osuuspankin johtaja Sakari Mattila, 77, naisystävänsä Hilkka Hemmilän kanssa. Hanna-Leena Mattilan äiti nukkui pois 15 vuotta sitten.

– Hanna-Leena on syntynyt Haukiputaan Martinniemessä, mutta muutimme sieltä Raaheen, jossa tytär kävi koulut, Sakari Mattila kertoo.

Hän on selvästi ylpeä tyttärestään.

Julkaistu: 15.4.2019
Kommentoi »