Taustatyön tekijä Matias Turkkila: Perussuomalaisten voitto perustuu vahvoihin arvoihimme
Puheenaiheet
Taustatyön tekijä Matias Turkkila: Perussuomalaisten voitto perustuu vahvoihin arvoihimme
Matias Turkkila oli itsekin ehdolla eduskuntaan, mutta hän panosti perussuomalaisten menestykseen, ei omaansa. Jussi Halla-ahon oikeaksi kädeksi mainittu mies totesi vaalivalvojaisissa, että tavallisen kansan loputtomalle kuppaamiselle on tullut raja vastaan.
Julkaistu 15.4.2019
Apu

Suomen Uutisten päätoimittaja, diplomi-insinööri Matias Turkkila ei ollut moksiskaan heikosta äänisaalistaan. Hän keskitti koko vaalikamppailun ajan voimansa perussuomalaisten menestykseen, ei omaansa.

– Tein koko kevään töitä puoluetoimistossa iltaan saakka ja pääsin vasta sen jälkeen tekemään omia vaalivideoitani. Niitä kertyi kaikkiaan viisitoista, ja ne saivat kyllä paljon näkyvyyttä, hän kertoi Helsingissä yökerho Apollossa, jossa perussuomalaiset viettivät voitonjuhliaan.

Turkkila saapui juhliin yksin. Hänen vaimonsa, toimittaja Sanna Ukkola lomaili etelän mailla.

Voittohan siitä sukeutui, vaikka ensimmäisten ennakkoäänien lävähdettyä isolle screenille tunnelma hieman laimeni. Sillä hetkellä puolueen ”työmiehen” Matti Putkosen tsunami, tsunami -huudot eivät raikuneet niin riehakkaasti kuin myöhemmin puoli kymmenen aikaan.

– Tiesin tämän, ennakkoääniin ei kannata perustaa. Tilanne muuttuu, kun päästään lähemmäs iltakymmentä. Kaikki kannatus, joka menee yli viidentoista prosentin, on jo riemuvoitto, Matias Turkkila totesi.

Insinöörin tarkkuudella hän tutki pitkin iltaa läppäristään viime vaalien ääntenlaskentaa, ehti jutella monen kanssa ja vastata puhelimeensa.

Yksi soitoista tuli uutistoimisto AP:ltä, jonne haluttiin Suomen Uutisten puoli seitsemän lähetetty Tämä maa, tämä taivas -livelähetys. Turkkila selvitti tilanteen nopeasti, ja AP sai haluamansa.

Tommi O. Pälve oli samaa mieltä Matias Turkkilan kanssa siitä, että kansa on ollut huolissaan viime vuosina noudatetusta politiikasta.

Halla-ahon oikea käsi

Turkkilan vaalipäivä alkoi kello yksitoista, jolloin hän oli paikalla Helsingin Eirassa, äänetysalueella 5C. Hän oli siellä tsemppaamassa vielä viime hetkellä puolueen puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa ja tämän vaimoa Hillaa, jotka tulivat äänestämään kotimaisen ja kansainvälisen median piirittäminä. Perheen mukana oli kaksi nuorinta lasta, vuosina 2008 ja 2013 syntyneet pojat.

Kansainvälistä mediaa edusti muun muassa Unkarin katsotuimman tv-kanava M1:n toimittaja Attila, joka kehui Halla-ahoa pääministeri Viktor Orbánin kaltaiseksi poliitikoksi.

Turkkila oli vuoden 2011 jytkyn aikaan Halla-ahon kampanjapäällikkö, nyt vain muuten tämän oikea käsi ja luotettu mies. Hän kertoi olleensa siitä lähtien myrskyn silmässä seuratessaan puolueen kaikkia vaaleja ja avaintapahtumia.

– Olen rakentanut kuluneiden vuosien aikana huikean porukan kanssa puolueelle viestintäekosysteemiä, joka näkyy, kuuluu ja tuntuu. Meillä toimistossa on niin fiksua väkeä, että siellä käydyt keskustelut ovat avartaneet omaakin ajatusmaailmaani, muun muassa tietojani historiasta.

Matias Turkkilaa hymyilytti, kun vielä aamupäivällä Jussi Halla-aho totesi eleettömään tyyliinsä Avulle, ettei Suomen poliittisessa historiassa ole nähty tällaista puolueen kannatuksen kaksinkertaistumista puolessa vuodessa.

Molempien miesten ilme oli muikea, kun voiton suuruus selvisi illalla. Halla-ahon vinon hymy takaa paljastui sunnuntai-iltaa myös itseironiaa viljelevä mies. Häntä eivät hetkauttaneet ”mestari tulee” -huudot, mutta mies oli ilmiselvästi liikuttunut.

– Olen monotoninen, tylsä luonne, siksi puheeni on vähäeleinen. En osannut odottaa näin suurta voittoa, hän sanoi Apollossa.

Kannattajat mylvähtivät siihen: – Kyllä osattiin!

– Kun hahmottelin päivällä puhettani, en osannut vielä odottaa tätä, Jussi Halla-aho totesi kannattajilleen ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalolle.

Kaverikapitalismi ja piilokorruptio

Jalat maassa, se oli Matias Turkkilan asenne koko illan ajan.

– Perussuomalaisten voitto perustuu vahvoihin arvoihimme. Kun tekee oikeita asioita systemaattisesti, se johtaa hyvään tulokseen. Juha Sipilä ja siniset joutuvat nyt maksamaan kalliisti sotesta. En ihmettelisi, vaikka Sipilä ilmoittaisi lähiaikoina erostaan puolueen puheenjohtajan paikalta.

Turkkila sanoi, että Suomen suuri vitsaus on kaverikapitalismi ja piilokorruptio, joka rampauttaa talousjärjestelmän perusteita.

– Sen lisäksi utopistien haaveet käyvät maallemme erittäin kalliiksi, erityisesti maahanmuutto. Holhoaminen, kyttääminen ja kyylääminen riittävät. Aikuiset ihmiset osaavat päättää omista asioistaan. On myös olemassa raja sille, kuinka paljon tavallisia ihmisiä voi vaatia joustamaan moraaliposeerauksen nimissä, kuului hänen vaalisloganinsa.

Hän ei yhtynyt porukan ivahuutoihin, kun sinisten Sampo Terho ilmestyi jättiruudulle selvästi kaikkensa antaneena ja järkyttyneenä. Tuntui, että hänen ja muiden sinisten tappio oli perussuomalaisten yksi suurimmista ilonaiheista – niin suuren haavan puolueen hajoaminen vuonna 2017 on perussuomalaisiin selvästi jättänyt. Yhtä suurta inhoa väki näytti tuntevan vihreitä kohtaan, jotka erään kannattajan mukaan ”ovat vastenmielisin puolue Suomessa”.

Matias Turkkila totesi sen sijaan ihan muuta vasemmistoliiton äänikuningattaresta.

Li Anderssonia pitää ihailla. Hän on kulkenut pitkän matkan, ja faktat ovat hänellä hallussa.

"Säpsäkkä" aihe puree

Vantaan perussuomalaisten valtuustoryhmän sihteeri, silmänsä mustalla kajalilla meikannut Tommi O. Pälve jutteli pitkään Turkkilan kanssa.

– Olen puolueaktiivi, ja minulla on liberaalit arvot. Sananvapaus ja internetin vapaus ovat tärkeitä. Perussuomalaisen voitto perustuu siihen, että kansa on ollut huolissaan politiikasta, jota täällä on pitkään noudatettu, Pälve kertoi Avulle.

Matias Turkkila totesi siihen, että yksikin ”säpsäkkä” aihe puree kannattajiin.

– Tilanne on ollut yleispoliittisesti niin jännittynyt, että se sai kannattajamme liikkeelle.

Hän itse innostui politiikasta kuulemma kohtalaisen myöhään. Diplomi-insinööriopinnot Espoon Otaniemessä veivät aikansa ja sitten hänestä tuli isä. Lapset ovat nyt 11- ja 13-vuotiaita.

Yksityiselämästään muuten vaitonainen Turkkila totesi lapsistaan, että heidän kasvuaan ja ajatusmaailmaansa on hienoa seurata.

Kommentoi »