Apu

Kansanedustaja Hussein al-Taee: Haetaan suomalaiset Isis-lapset kotiin

Kansanedustaja Hussein al-Taee: Haetaan suomalaiset Isis-lapset kotiin
Uusi kansanedustaja Hussein al-Taee sanoo, ettei lasten pidä antaa kärsiä vanhempiensa teoista. Seurasimme al-Taeen vaalitaistoa Vantaalla.
Julkaistu: 15.4.2019

Tapasimme Hussein al-Taeen, 35, ennen vaaleja kaksi kertaa Myyrmannin kauppakeskuksen vaalimökillä Vantaalla ja seurasimme vaalipäivää. Viime lauantaina tukijat leikkasivat viipaleiksi 40 pullapitkoa. He tyhjensivät lähimarkettien pullahyllyt myös vaalisunnuntaina.

Ulkopuolelta katsottuna on helppo ymmärtää, miksi al-Taee on niin suosittu. Hänellä on läsnäolon taito. Hän menee luontevasti juttelemaan ihmisille, katsoo silmiin, kättelee ja kysyy, mitä kuuluu.

Hän astuu lähelle ja näyttää ottavan vakavasti jokaisen mummon ja vaarin, naisen ja miehen ja maanmiehensä. Hän ei kavahda kärttyistä pyöräilijää.

Al-Taee vaihtaa sanojaan milloin arabiaksi, farsiksi, kurdiksi ja välillä albaniaksikin.

- Virvon, varvon, salam. Pienet Mikael ja Melak setänsä luona. Kuva: Ulla Veirto.

"En karkottaisi Suomesta yhtään lasta"

Suomen polttavat ongelmat ovat konkretisoituneet vaalimökillä. Vaalisunnuntaina sinne astuu suomenruotsalainen eläkeläinen Maj-Britt.

Hän on tuohtunut, koska maahanmuuttajatyttöjen joukko oli käyttäytynyt törkeästi bussissa ja näyttänyt hänelle keskisormea. Hän lauhtuu pian ja lopulta jo vitsaileekin.

Kansalainen Maj-Britt kertoo huoliaan.

Ohi kulkee nainen kahden lapsen kanssa. Hän on kaikkiaan seitsemän lapsen äiti ja isoäiti Latifa, 37. Tytär vetää matkalaukkua.

Al-Taee nakkaa käteen äänestysnumeronsa. Mutta naisella ei ole ääntä, sillä hän on paperiton pakolainen. Matkalaukussa on halal-lihaa tarjouksesta.

Rattaissa istuva kolmivuotias Diima on syntynyt Suomessa ilman toista kättä. Teini-ikäinen tytär Fatima toimii tulkkina.

He ovat eläneet neljä vuotta vastaanottokeskuksessa Lieksassa. Äidin kyyneleet valuvat. Koko perhe karkotetaan pian. Kukaan ei tiedä minne.

Onko tämä oikein, al-Taee?

– En palauttaisi yhtään lasta, hän vastaa.

Fatima, Diima ja heidän äitinsä Latifa joutuvat lähtemään.

Työpaikkaromanssi Ahtisaareen toimistossa

Vaimoonsa Saana Keskitaloon al-Taee tutustui presidentti Martti Ahtisaaren konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä. Se oli työpaikkaromanssi. Molemmat ovat ammatiltaan rauhanneuvottelijoita. Pari on seurustellut vuodesta 2014. Perheeseen kuuluu Husseinin poika Muhammed Ali edellisestä liitosta.

Poika on nimetty kuuluisan nyrkkeilijän mukaan. Pikkuveli Amin on toisen nyrkkeilijän kaima: Asikaisen. Alle kaksivuotiaan tyttären Amalin nimi tarkoittaa toivoa. He asuvat Myyrmäen lähiössä.

Hussein al-Taee ja Saana Keskitalo Spd:n vaalivalvojaisissa.

Vain neljä kuukautta sitten al-Taee liittyi sosiaalidemokraattiseen puolueeseen ja lähti viime tipassa ehdokkaaksi.

Miehen kynä sauhusi koko ajan. Hän kirjoitti mustaan vihkoon kuulemansa tarinat siitä, mitä Suomessa oikeasti tapahtuu.

Hänelle on paljastettu, mitä sattuu kotien kulissien takana. On kerrottu elintärkeistä lääkkeistä, joita ei voi ostaa, koska Kela ei jousta toimeentulotuen maksupäivästä ennen viikonloppuja.

Presidentti Kekkoselle kaukaista sukua oleva Risto Kekkonen kävi moikkaamassa Myyrmannin pihalla Paalutorilla.

Miksi ikääntyvien ihmisten täytyy pelätä?

Yksi asia kansalaisten huolissa on korostunut ylitse muiden:

– 40 vuotta töitä tehneet ihmiset pelkäävät vanhuutta. He pelkäävät, että rahat eivät riitä. He pelkäävät, ettei kukaan hoida heitä. Väitetään, että Suomi voi hyvin. Miksi sitten vanhukset seisovat leipäjonoissa?

Al-Taee sanoo, että alkaa ensi töikseen ratkoa hoivakysymystä. Hänestä sitä voitaisiin parantaa perustamalla osuuskuntia. Vanhukset voisivat asua omissa asunnoissaan samassa talossa, maksaa korkeampaa vastiketta ja palkata hyviä, yhteisiä hoitajia. Kansanedustaja uskoo, että näin saa turvallista hoivaa halvemmalla kuin yksityisten hoivabisneksien kautta.

Hän aikoo paneutua myös pakolaisten kotouttamiseen. Hän etsii luovia keinoja ja ottaa talkoisiin mukaan kolmannen sektorin eli yhdistykset ja vapaaehtoiset.

– En ole asiantuntija kaikessa, mutta tiedän, kenet pitäisi kutsua yhteiseen pöytään keskustelemaan ja löytämään ratkaisuja, rauhanneuvottelun ammattilainen sanoo.

Presidentti Tarja Halonen oli yksi al-Taeen tukijoista. Jännitystä vaalivalvojaisissa.

"Haetaan lapset pois Isis-leiristä"

Pitäisikö Suomen auttaa suomalaisia naisia, Isis-vaimoja, jotka ovat Isis-kannattajien pakolaisleirissä juuri nyt?

– Minusta on tärkeää, että haetaan lapset pois. He ovat meidän kaikkien lapsia. Tiedän, että naisia hyväksikäytetään leireissä seksuaalisesti. Heillä ei ole siellä mitään ihmisarvoa, al-Taee sanoo.

– Voisimme etsiä samanmielisiä maita ja talkoovoimin perustaa sinne kuntoutuskeskuksen. Pakolaisleiri vuotaa ulos terrorismista epäiltyjä. Sieltä mennään esimerkiksi Mosuliin. On tärkeää kasvattaa lapset pois ääriajattelusta ennen kuin he kääntyvät meitä vastaan.

Al-Taee sanoo, ettei yhdenkään lapsen pidä antaa kärsiä vanhempiensa tekojen vuoksi.

Lapsuus hiekkamyrskyssä

Hussein al-Taee on syntynyt Bagdadissa Irakissa. Isä Asaad oli diktaattori Saddam Husseinin vastustaja. Perhe eli kolme vuotta pakolaisleirillä hiekkamyrskyjen ja skorpionien keskellä. Isä, äiti ja seitsemän lasta poimittiin kiintiöpakolaisina Suomeen. Kymmenvuotiaan Husseinin taival suomalaisena alkoi Valkeakosken vastaanottokeskuksessa.

Hänestä tuli poika, joka luki 12-vuotiaana kaikki Taru sormusten herrasta -kirjat. Ja nuorukainen, joka ei ole kertaakaan maistanut tupakkaa ja alkoholia. Sitten hänestä sukeutui kauppatieteilijä ja rauhanneuvottelija Ahtisaaren toimistoon.

– Perheessäni ei ikinä syöty ulkona tai käyty kahvilla. Talvihaalarit ostettiin kirpputorilta. Kun sitten aikuisena olin valmistunut opinnoista ja sain työpaikan, pystyin noin vain ostamaan itselleni uusia vaatteita sekä käymään leffoissa, ravintoloissa ja yksityisellä lääkäriasemalla. Sitten oivalsin, että olen kadottanut todellisuuden ja minun pitää palata takaisin.

– Jos ei koskaan käytä julkisia liikennevälineitä ja käy terveyskeskuksissa, ei näe todellisuutta, al-Taee sanoo.

Al-Taeen käytti kampanjaan noin 5000 euroa omia rahojaan.

Tehdään tuosta yhteiskuntakelpoinen

– Kun olin tullut Suomeen, luokanopettajat, oppilaiden vanhemmat, sosiaalihuolto, poliisit ja kirjaston tädit päättivät, että tehdään tuosta yhteiskuntakelpoinen tyyppi. Se oli talkoohenkeä, jota voi verrata sotaveteraanien talkoohenkeen.

Suomalaisten ilmastotalkoot ei al-Taeen mukaan ole turha uhraus isoihin saastuttajiin verrattuna. Suomalaisten valtti tulee olemaan ilmastoteknologian osaaminen.

– Teemme siitä seuraavan Nokian tai Supercellin. Suomalaiset pystyvät tekemään maailmassa väkimääräänsä paljon suuremman vaikutuksen.

Hallitusneuvottelut ovat nyt sekava soppa.

– Asioiden pitää ratkaista. On tärkeä löytää hallituspohja, jonka päämäärä on suomalaisen hyvinvoinnin lisääminen.

Vähän niin kuin äiti Alia rukoili kuultuaan poikansa ehdokkuudesta:

– Jumala toteuta hänen toiveensa, jos tästä on perheelle ja ympäristölle hyötyä.

Miten rahoitit näyttävän kampanjasi?

– Kerjäämällä, Al-Taee sanoo ja nauraa.

Hän oli vaalitaistelun ajan pois rauhanneuvottelijoiden työstä CMI:stä.

– Olen käyttänyt noin 5000 euroa omaa rahaa. Sain kampanjaan rahaa Facebookin kautta ja ystäviltä. Olen myös kieltäytynyt rahasta, jos olen kokenut, että se on etiikkani vastaista. Mieluummin köyhä kampanja.

Hän kätteli kampanjan aikana satoja ihmisiä ja tavoitti eri kanavissa 200 000.

"Hyvämuistinen ja hauska"

Vantaa demarit jännittivät Uudenmaan ennakkoääniä hämyisessä Shamrock-kapakassa Tikkurilassa sunnuntaina. Ennakot laskettiin hitaasti ja kannattajat hämmentyivät. Sinisten surkeutta demarit iloitsivat äänekkäästi.

– Miksi te olette iloisia? Al-Taee kysyi hiljaa.

Vapaaehtoisten kampanjatyötä koordinoinut Agnieszka Eliasz jaksoi uskoa loppuun asti.

– Hussein on mielettömän tarkkanäköinen, rauhoittava, hyvämuistinen ja hauska, hän luonnehti ehdokasta.

Kello 21 aikoihin al-Taee siirtyi koko puolueen vaalivalvojaisiin Virgin Oil -ravintolaan Helsinkiin. Puoli kymmeneltä hän soitti äitinsä kanssa kuvapuhelun.

Vaimo otti voiton tyynesti

Ensikertalaisen ehdokkaan läpimeno varmistui hiukan ennen keskiyötä. Uuden kansanedustajan vaimo Saana, rauhanneuvottelija hänkin, tuntui tyyneltä.

Miten miehesi valinta eduskuntaan muuttaa perhe-elämänne?

– Ainakin hän matkustaa vähemmän Lähi-idässä, mutta en tiedä, onko hän enemmän kotona. Nyt hänen pitää opetella eduskuntatyön logiikka ja päästä sisälle käytäntöihin, mutta ei liian sisälle.

– Suomi tulee menemään parempaan suuntaan. Hänestä voisi olla apua hallitusneuvotteluihin. Hänellä on yhteistyöhaluinen ote, Saana Keskitalo sanoi.

9 kommenttia