Päivän Apu 14.3.2019: Pyrkimys jätteettömyyteen kasvaa - tunnetko jo zero waste -elämäntavan?
Puheenaiheet
Päivän Apu 14.3.2019: Pyrkimys jätteettömyyteen kasvaa - tunnetko jo zero waste -elämäntavan?
Maapallo hukkuu muoviin ja ihmiset tavaraan. Käymme läpi eri ratkaisuja molempiin ongelmiin.
14.3.2019
 |
Apu

Zero wasten, eli jätteettömän elämäntavan ytimenä toimii viiden K:n ohjenuora: kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi. Annamme jutussa helppoja vinkkejä oman jätekuorman karsintaan.

Zero waste tähtää siihen, että turhaa tavaraa ja tulevaa jätettä ei hankita. Valtaosalla ihmisistä on kuitenkin kotonaan jo valmiiksi tavaraähky.

Moni tavaratulvan alle hukkuva ei keksi, miten tavarasta voisi luopua. Käyttökelpoista tuotetta ei kannata heittää roskiin, sillä itselle turha esine voi olla toiselle tarpeen. Kokosimme helpot ja ekologiset vinkit.

Monella menee ruokaa roskiin, vaikka hävikkiä yrittäisi estää parhaansa mukaan. Siinä tapauksessa kannattaa harkita bokashia, jossa ruoantähteet muutetaan hapattamalla mullaksi. Hapattaminen on ilmastonmuutoksen hidastamisen kannalta mädättämistä parempi vaihtoehto, minkä lisäksi bokashi on selvästi kompostointia nopeampi menetelmä.

Katso ohjeista, miten bokashi onnistuu kaupunkiasunnossakin.

Roskien heittäminen maahan on yleisesti paheksuttua - paitsi siinä tapauksessa, että roska on tupakantumppi. Silti natsat ovat yksi maailman pahimmista roskaryhmistä.

Onneksi silti yhä useampi tarttuu toimeen ympäristönsä siistimiseksi. Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää #trashtag, jossa ihmiset ottavat kuvan roskaisesta alueesta ja sitten siivoavat sen.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Toinen villitys on plogging, jossa lenkkeilijät keräävät samalla roskia.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »