Apu

Bokashilla saat biojätteistä hetkessä multaa: näin se toimii

Bokashilla saat biojätteistä hetkessä multaa: näin se toimii
Bokashiin tarvitset bokashirouhetta ja kaksi ilmatiivistä ämpäriä, joissa olisi hyvä olla myös hanat.

Bokashi Suomi -Facebook-ryhmän perustajiin lukeutuva, bokashi-tuotteita Viidakkotohtori-yrityksessä myyvä Linda Wirtanen kertoo bokashin periaatteen:

1. Kerää keittiössä syntynyt biojäte – naatit, kuoret, nahistuneet kasvikset, tähteet – pieneksi pilkottuna pieneen astiaan.

2. Tyhjennä astia kerran päivässä bokashiämpäriin, jota säilytät huoneenlämpöisessä tilassa, esimerkiksi keittiössä.

3. Ripottele päälle bokashirouhetta. Rouheita on sekä kuivaa että kosteaa. Kuivaa tarvitaan 1 ruokalusikallinen litraa kohden, kosteaa rouhetta mene litraan noin 0,5–1 desilitra. Tiivistä jäte painelemalla ja sulje kansi ilmatiiviisti.

4. Jonkin ajan kuluttua ämpäriin alkaa muodostua bokashinestettä. Valuta sitä hanasta 3–5 päivän välein. Neste on erittäin ravinnepitoista ja käy sekä sisä- että ulkokasvien lannoittamiseen. Sitä on laimennettava vedellä suhteessa 1/200.

5. Jatka näin, kunnes ämpäri on täynnä. Sitten ota toinen bokashiämpäri käyttöön ja anna ensimmäisen, täyden ämpärin fermentoitua vähintään 2 viikkoa huoneenlämmössä.

Anna tekeytyä

Fermentoitumisvaiheessa biojäte hapattuu ilmatiiviisti. Ämpäriä ei availla, mutta bokashinestettä valutetaan hanasta 3–5 päivän välein. Biojätteen ulkonäkö ei parissa viikossa muutu, vaikka mikrobit tekevätkin työtään.

Kun ämpäri on saanut tekeytyä 2–3 viikkoa, hapatettu biojäte siirretään multatehtaaseen. Se vaatii jyrsijäsuojattua astiaa tai paikkaa.

1. Laita reilu kerros vanhaa, mielellään käytettyä, multaa paljun pohjalle.

2. Kaada hapattuneet biojätteet mullan päälle.

3. Lisää multaa ja sekoita se kunnolla bokashiin. Sekoitusmullan määrä suhteessa bokashiin: puolet multaa ja puolet bokashia.

4. Lisää lopuksi päälle kerros vanhaa multaa hajulukoksi.

5. Mikäli seos on kovin kosteaa, lisää multaa. Jos se on liian kuivaa, kostuta hiukan vedellä ja laita pyyhe päälle estämään haihtumista.

6. Älä peitä multatehdasastiaa kannella, tässä vaiheessa prosessi tarvitsee happea. Pyyhe tai harso käy. Muista suojata astia jyrsijöiltä vaikkapa verkolla.

Multaa 2–3 viikossa

Multatehtaassa fermentoitu biojäte muuttuu miltei kokonaan hajonneeksi mullaksi noin 2–3 viikossa. Se edellyttää kuitenkin reilusti yli 10 asteen lämpötilaa ja sitä, että bokashi on ollut tarpeeksi hapatettua. Mikäli mullassa erottuu vielä biojätepaloja, niitä voi murennella käsin pienemmäksi ja nopeuttaa siten prosessia.

Bokashi on hapanta, sen ph noin 3–4, mutta se muuttuu neutraaliksi noin parissa viikossa mullan bakteerien avulla. Tämän takia on hyvä odottaa noin pari viikkoa ennen kuin siihen istuttaa taimia.

Bokashimulta on myös erittäin vahvaa ja ravinteikasta, joten se kannattaa laimentaa tavallisella mullalla ennen käyttöä.

Julkaistu: 27.11.2018
Kommentoi »